Vrei să te muți în Papua Noua Guinee? Secrete și tradiții ascunse în inima Oceanului Pacific - LIFE.ro
Mergi la conținut

Papua Noua Guinee se află la nord de Australia, în Oceanul Pacific. Clasificată drept o țară în curs de dezvoltare, cu peste 8 milioane de oameni care trăiesc în comunități obișnuite, această insulă întinsă prezintă diversitatea culturală la maximum.

Clima

După cum vă puteți aștepta, fiind situat atât de aproape de ecuator și plin de întinderi atât de vaste de păduri tropicale dense, clima Papua Noua Guinee este în mare parte tropicală. Cu toate acestea, clima variază, cu condiții calde și umede de-a lungul liniilor de coastă și câmpii până la temperaturi mult mai reci cu cât mergi mai sus în zonele muntoase și lanțurile muntoase.

Temperaturile medii variază între 26°C și 28°C, cu variații sezoniere foarte mici în general. Dacă călătoriți peste 7.000 de picioare în munți, este obișnuit să experimentați înghețuri nocturne și temperaturi în timpul zilei de aproximativ 22 ° C.

Uneori, de obicei din noiembrie până în mai, unele părți ale țării pot fi afectate de ciclonii tropicali. Cu toate acestea, nu sunt o întâmplare obișnuită și riscul rămâne destul de scăzut. Cu toate acestea, un risc de care trebuie să țineți cont atunci când vă planificați călătoriile aici.

Vrei să te muți în Papua Noua Guinee?Cultura

Papua Noua Guinee este plină de istorie, legendă, tradiție și cultură. S-a estimat că țara găzduiește peste 7000 de grupuri culturale diferite și, ca urmare, există un frumos amestec eclectic de expresie creativă cu forme variate de dans, ținută, muzică, arhitectură, limbă, artă și arme între ele.

S-a sugerat că primii coloniști au migrat din Africa și Eurasia pe insulă cam în același timp cu Australia. Tradițiile ancestrale inerente au fost păstrate de-a lungul generațiilor și păstrate în viață prin ceremonii ritualice elaborate în cadrul fiecărui trib.

Cu dovezi ale locuirii antice datând de aproximativ 50.000 de ani, Papua Noua Guinee are un trecut oarecum înfiorător. Până la începutul anilor 1950, în multe dintre comunități, atât vânătoarea de capete, cât și canibalismul făceau parte din viața de zi cu zi.

Citește și: Uca Marinescu, exploratoarea care la 60 de ani a devenit prima femeie din lume care a atins pe schiuri, într–un singur an calendaristic cei doi poli ai Pământului

Limba

Cu peste 850 de limbi locale în Papua Noua Guinee, ceea ce echivalează cu aproximativ o treime din limbile indigene ale lumii. Aceste limbi sunt grupate în limbi papuane, austroneziene sau non-austroneziene, iar cea mai răspândită limbă este Enga, Melpa și Huli.

Ar putea părea o sarcină imposibilă pentru expați să poată conversa într-o astfel de cultură. Cu toate acestea, deși există această diversitate lingvistică, mulți nativi folosesc și o limbă comună, Tok Pisin, pentru a conversa între grupurile tribale, iar engleza este limba principală a guvernului și a comerțului.

Vrei să te muți în Papua Noua Guinee?Transportul

Vizitatorii din Papua Noua Guinee tind să încline spre închirierea de mașini sau taxiuri ca mijloc de transport de bază în jurul orașului.

Sistemele rutiere sunt oarecum de bază, cu cel mai lung drum din țară, Highlands Highway, care leagă orașele Lae și Madang de zonele Highlands. Există, de asemenea, 12.200 de mile de autostradă pentru orice vreme pentru a ocoli insula. Pentru a conduce în Papua Noua Guinee, expații pot folosi un permis internațional de până la o lună, care poate fi schimbat cu un permis local prin Biroul Registrului Traficului Auto.

Ca insulă, Papua Noua Guinee este, de asemenea, navigată în mod obișnuit cu barca și aceasta poate fi o modalitate simplă de a ajunge de la A la B. Cu feriboturi regulate pentru pasageri care leagă multe dintre orașele principale și localnici, oferind servicii de taxi pe apă (bărci și canoe) pentru o perioadă mai scurtă. Călătorii, expaților le este destul de simplu să se deplaseze prin acest mod de transport.

Sănătate

Infrastructura de asistență medicală din Papua Noua Guinee este considerată problematică și departe de ceea ce se experimentează în culturile mai occidentale. În ultimul deceniu, în ciuda sprijinului bogat din străinătate, țara se luptă să controleze răspândirea bolilor și prevalența bolilor majore precum malaria, tifoida, tuberculoza, holera și HIV/SIDA, rămân ridicate.

Malaria este obișnuită, așa că vaccinurile sunt recomandate înainte de a călători în Papua Noua Guinee. În plus, medicamentele pot fi limitate și dificil de obținut și de ce poate fi util pentru expați să păstreze un stoc al oricăror medicamente pe bază de prescripție personală necesare.

Vrei să te muți în Papua Noua Guinee? Banii

Departe de ceea ce ați putea fi obișnuit în țările mai dezvoltate, plățile în numerar sunt preferate, iar ATM-urile și automatele cu carduri sunt limitate la orașele mai mari. Moneda oficială a Papua Noua Guinee este kina, afișată ca K sau PGK. Kina poate fi achiziționată în majoritatea porturilor internaționale de la ghișeele de schimb valutar sau de la băncile din aeroportul internațional Port Moresby sau din orașele mari.

Școlarizarea

Sistemul educațional din Papua Noua Guinee este format din trei niveluri – primar, secundar și terțiar. Influențată inițial de structura sistemului educațional australian, cea mai mare parte a predării are loc încă în limba engleză. Cu toate acestea, din 1993, majoritatea zonelor au înființat școli locale care deservesc satul și oferă alfabetizare în limba locală.

În orașele mari, practic toți copiii merg la școală, dar în regiunile mai sărace mai îndepărtate, procentul copiilor care urmează educația formală poate fi de până la 7%. Acest lucru se datorează în principal faptului că părinții nu își pot permite taxele. În timp ce în liceele naționale acestea sunt fie gratuite, fie subvenționate de guvern.

Vrei să te muți în Papua Noua Guinee?Mâncarea

Cu 82% din țară fiind rurală și dependentă de agricultură, bucătăria tradițională conține de obicei o anumită formă de rădăcină, cum ar fi ignamele, taro și cartofi dulci. Sago, o formă de făină comestibilă de amidon care este obținută din palmieri, este, de asemenea, o parte esențială a bucătăriilor Papua Noua Guinee. Alte produse de bază includ nucile de cocos, crema de nucă de cocos și manioc.

Majoritatea meselor sunt însoțite de orez, cu carne locală (de obicei porc) consumată doar ocazional. Cu toate acestea, în zonele de coastă peștele și fructele de mare sunt servite mai des cu mesele

Micul dejun este considerat cea mai puțin importantă masă a zilei, iar localnicii pot bea pur și simplu ceai, cafea sau milo (o băutură de ciocolată și malț amestecată cu apă fierbinte) și fructe proaspete. Cu toate acestea, la ora prânzului în Papua Noua Guinee, este timpul să vă petreceți cu familia și aceasta este de obicei cea mai mare masă a zilei. Cina tinde să fie clasificată drept masă secundară a zilei și constă adesea din resturi.

Când vine vorba de băuturi alcoolice, localnicii preferă berea, mărci importate din Australia sau Filipine. Alături de alte insule din Pacificul de Vest, kava (o băutură care este făcută din planta nativă Piper methysticum) este o băutură populară fără alcool.

Menținerea hidratată în căldură este esențială, iar localnicii optează pentru băutura tradițională și răcoritoare instantaneu kulau (apă de cocos), care este lichidul care se găsește în interiorul unei nuci de cocos proaspete. Cafeaua este, de asemenea, consumată în cantități mari, deoarece cultura este cultivată în mod prolific în regiunile muntoase pentru export.

Siguranță

Papua Noua Guinee este adesea descrisă în mod nejustificat într-o lumină negativă în mass-media și, deși există anumite zone care sunt menționate ca fiind cu risc ridicat pentru lupte tribale și cel mai bine evitate, părțile rămase ale țării găzduiesc în general cetățeni prietenoși și primitori.

Deși poate fi ușor să fii exagerat de zel în ceea ce privește securitatea, așa cum este cazul în întreaga lume, pur și simplu folosirea bunului simț și conștientizarea situației poate fi cel mai bun sfat pentru expatriați pentru a rămâne în siguranță.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora