10 tradiții din istorie ce demonstrează importanța luptei pentru drepturile femeilor
„Cel mai bun barometru al progresului unei națiuni este tratamentul acordat femeilor sale. Nu există șanse pentru bunăstarea lumii decât dacă condiția femeilor este îmbunătățită.” — Swami Vivekananda, călugăr hindus indian
Statutul femeilor a fost un subiect de discuție serioasă, de mulți ani în trecut. Acesta cuprinde diverse probleme actuale privind educația fetelor, sănătatea maternă, emanciparea economică a femeilor și rolul femeilor în familie, comunitate, politică și altele.
Realitatea? În întreaga lume, diverse norme sociale, într-o formă sau alta, neagă dreptul femeilor la educație, servicii de sănătate, oportunități economice și participare politică. Această inegalitate de gen împiedică progresul sustenabilității mediului, stabilitatea financiară, sănătatea globală și drepturile omului și este cauza principală a foametei și sărăciei.
Potrivit unui studiu realizat de Națiunile Unite, femeile constituie mai mult de două treimi din populația analfabetă a lumii. Un alt studiu arată că 80% dintre refugiații lumii sunt femei. De asemenea, femeile dețin doar 1% din resursele lumii și câștigă o mică parte (1/10) din veniturile lumii.
Și ca să înțelegem mai bine de ce lupta pentru egalitatea de gen este atât de importantă, am căutat 10 exemple din istorie, 10 tradiții ce fac aproape inexistente drepturile femeilor în familie și în societate.
Citește și: Feminismul în România. Care au fost primele femei care au luptat pentru drepturile lor
Practica Sati: În unele culturi, inclusiv în India, Sati era o practică în care văduvele erau arse pe ruguri funerare ale soților lor decedați, fiind considerată o obligație sacră. Aceasta evidențiază subordonarea femeilor și lipsa dreptului lor la viață și independență.
Foot binding în China: O practică tradițională în China, foot binding-ul, în care picioarele fetițelor erau strânse și deformate, a fost o formă crudă de inegalitate de gen și de dominare masculină.
Legea mâinilor legate în unele culturi: În unele culturi, femeile aveau mâinile legate în timpul căsătoriei, simbolizând subordonarea și dependența lor față de bărbați.
Privarea femeilor de drepturi de proprietate: Multe societăți din istorie au negat femeilor dreptul la proprietate și moștenire, ceea ce le-a ținut într-o poziție subordonată și lipsite de independență economică.
Excluderea femeilor de la educație: În multe culturi, femeilor le-a fost interzis să primească educație formală, ceea ce le-a limitat accesul la oportunități și le-a menținut într-o poziție de subordonare. Și, din păcate, încă se mai întâmplă asta.
Poligamia: Practica poligamiei, în care un bărbat se poate căsători cu mai multe femei, în timp ce femeile nu au aceeași libertate, este o formă de inegalitate de gen și de dominare masculină.
Infanticidul feminin: În anumite culturi, copiii de sex feminin erau considerați o povară și erau sacrificați sau lăsați să moară, în timp ce băieții erau preferați, reflectând inegalitatea și lipsa de valoare atribuită femeilor.
Haremurile: În multe societăți, bărbații puternici aveau haremuri de femei, care erau tratate ca obiecte de posesiune și plăcere personală, subliniind inegalitatea de putere și lipsa autonomiei femeilor.
Sistemul de castă: În societățile cu un sistem de caste rigid, femeile din anumite caste erau supuse unor restricții și discriminare suplimentară, ceea ce le-a limitat accesul la oportunități și drepturi egale.
Practica jocurilor de căsătorie forțată: În multe culturi, fetele erau forțate să se căsătorească la o vârstă fragedă sau împotriva voinței lor, subliniind lipsa dreptului la autonomie și decizie personală.
Foto: Depositphotos