15 curiozități geografice pe care nimeni nu ni le-a predat la școală - LIFE.ro
Mergi la conținut

Știai că poți fi în 4 locuri diferite în același timp sau să joci fotbal pe emisferele opuse ale Pământului? Știai că există un punct pe planeta noastră unde oamenii ar avea o mare dificultate în a te găsi? Află răspunsurile la acestea și multe alte curiozități geografice pe care nimeni nu ni le-a predat la școală..

Echipele de fotbal pot juca una împotriva celeilalte în emisfere diferite

Stadionul Estadio Milton Correa din Brazilia este cunoscut și sub numele de Zerao (care înseamnă „Zero Mare” în portugheză). Curiozitatea este că stadionul este situat chiar pe Ecuator, astfel încât ambele echipe care joacă apără două emisfere diferite.

Curiozități geografice: Punctul Nemo este cel mai dificil punct de ajuns din lume

În Oceanul Pacific, există un punct cel mai îndepărtat de orice bucată de pământ. Cel mai apropiat pământ este situat la aproape 3000 de kilometri distanță. Acest loc este cunoscut și sub numele de polul inaccesibilității. Cele mai apropiate terenuri sunt Insula Ducie, Insula Motu Nui și Insula Maher.

Punctul a fost numit după faimosul marinar submarinier din „Capitanul Nemo” al lui Jules Verne (20.000 de Leghe Sub Mări).

Este atât de departe de uscat, că cei mai apropiați oameni sunt adesea astronauții: Stația Spațială Internațională orbitează Pământul la maximum 415 kilometri distanță.

Poți fi în 4 state în același timp.

Four Corners este o regiune în care se întâlnesc Arizona, Utah, Colorado și New Mexico din America. Astfel, poți fi în 4 state în același timp.

Curiozități geografice: Ghețarii stochează cea mai mare parte a apei dulci de pe Pământ.

Aproximativ 10% din suprafața terestră a Pământului este acoperită cu gheață. Zonele glaciate acoperă peste 5.8 milioane de mile pătrate. Aceste 10% stochează aproximativ 75% din apa dulce a lumii.

Dacă luăm în considerare doar apa dulce neînghețată, pare că lacul Baikal situat în Rusia conține 20% din apa dulce a lumii.

Gardul Dingo din Australia este mai lung decât granița chino-rusă

În secolul al XIX-lea, creșterea de oi era un sector esențial al economiei în Australia. În anii 1880, fermele au decis să construiască un gard care să protejeze turmele de oi de câinii dingo. Acest gard are o lungime de 5600 de kilometri. Apropo, granița chino-rusă are o lungime de 4208 kilometri.

Curiozități geografice: Cel mai mare deșert din lume este situat în Antarctica.

Un deșert nu este întotdeauna despre vreme caldă și nisip. De fapt, un deșert este o regiune uscată, aproape lipsită de apă, ploaie, zăpadă, copaci sau plante. Astfel, regiunile reci pot fi considerate, de asemenea, deșerturi.

Astfel, deșertul Antarctic este cel mai mare deșert din lume: suprafața sa este de aproape 14 milioane de kilometri pătrați. Sahara este cel mai mare deșert cald și al treilea cel mai mare deșert dintre toate deșerturile de pe Pământ.

Insula Fazanului schimbă țara mamă la fiecare 6 luni.

Insula Fazanului este situată pe râul Bidassoa și este deținută de Spania și Franța. Timp de 6 luni pe an este sub conducerea spaniolă – iar pentru următoarele 6 luni este sub conducerea franceză.

Insula este nelocuită și închisă publicului.

Curiozități geografice: Marea Moartă este sub nivelul mării.

Nivelurile apei sărate scad cu un metru în fiecare an. Astăzi, este la 430 de metri sub nivelul mării.

În Canada, există o insulă într-un lac pe o insulă, într-un lac pe o insulă

Insula Victoria este o insulă mare în Arhipelagul Arctic Canadian. Este o insulă într-o insulă într-o insulă. Apropo, probabil niciodată nu a avut un vizitator uman.

Peșterile Er Wang Dong și Hang Son Doong sunt atât de mari încât au propriile lor climate.

Er Wang Dong este situat în China. Lungimea actuală a pasajelor sale este de peste 42 de mii de metri. Este atât de uriașă încât are propria sa climă și floră. Localnicii obișnuiesc să prezică vremea urmărind peștera. Deci, dacă este ceață înăuntru, va fi ploios afară.

Hang Son Doong este situată în Vietnam. Adâncimea sa este de aproximativ 150 de metri. Există un râu în interior care inundă unele zone în timpul ploilor. Există și plante și copaci în interior.

Curiozități geografice: Munții Appalachia devin mai scunzi, iar Himalaya devine mai înalt.

Munții Appalachia sunt un lanț de munți din estul Americii de Nord. Elevația lor este de 2037 de metri. Ei nu sunt atât de înalți în comparație cu Munții Stâncoși (4389 de metri) și Himalaya (6104 metri). Dar a fost un timp când Appalachia erau mai înalți decât Himalaya. Explicația este că Himalaya sunt mai tineri și încă se măresc pentru că mișcarea Indiei continuă să pună o presiune enormă pe continentul asiatic. Appalachia au fost formați în același mod, dar nu există o forță care să îi împingă astăzi în sus.

În Mauritius, există o zonă de dune de nisip care are nisip în 7 culori distincte

Veți avea ocazia să vă bucurați de 7 culori diferite de nisip: roșu, maro, mov, verde, albastru, violet și galben. Aceste nisipuri se așează spontan în straturi diferite. Dacă luați o mână și o amestecați în mâinile voastre, nisipurile se vor separa în funcție de culorile lor.

Curiozități geografice: Stația de cai Anna Creek din Australia este mai mare decât teritoriul Israelului.

Stația de cai Anna Creek este cea mai mare stație de bovine din lume. Are o suprafață de peste 23 de mii de kilometri pătrați, în timp ce Israelul are o suprafață de aproximativ 22 de mii de kilometri pătrați.

Stația a fost înființată în 1863.

Everestul nu este cel mai înalt vârf din lume

De fapt, vulcanul Chimborazo este puțin mai înalt decât Everestul dacă măsurăm înălțimea muntelui de la centrul Pământului (Chimborazo are 6384 kilometri în timp ce Everestul are 6379 kilometri). Dacă măsurăm înălțimea deasupra nivelului mării, Everestul are 8848 metri înălțime. Deci, dacă comparăm înălțimea Everestului de la centrul Pământului cu alte vârfuri, acesta nici măcar nu ar fi în lista celor 20 de puncte cele mai înalte din lume.

Curiozități geografice: Oceanul Pacific este atât de uriaș încât conține propriul antipod.

Antipodul oricărui punct de pe Pământ este punctul de pe suprafața Pământului diametral opus acestuia. Te-ai întrebat vreodată care parte din cealaltă parte a Pământului este direct sub tine? Dacă ai făcut-o, te-ai gândit la un antipod.

Oceanul Pacific este atât de mare încât dacă te-ai scufunda și ai înota prin centrul Pământului, te-ai găsi tot în Oceanul Pacific.

Citește și: Cele Mai Fascinante Curiozități Despre Spațiul Cosmic

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora