3 idei de afaceri de care ar avea nevoie şi piaţa din România
Vrei să te apuci de o afacere şi ai nevoie de inspiraţie? Ai mai jos 3 idei care sigur vor prinde şi pe piaţa noastră. Simţim deja nevoia lor. Te apuci de treabă?
Verifică-ţi posibilul viitor angajat înainte să semnaţi contractul. Iar la birou, automatizează orice proces pentru a câştiga timp şi a fi cât mai eficient. Şi, după orele de program, vorbeşte cu un chatbot înainte să pleci la restaurant. Nu de alta, dar ar fi bine să ai toate informaţiile şi să nu te trezeşti că nu ai masă sau este chiar închis.
Viaţa noastră poate fi simplificată cu doar câteva idei de business.
Checkr, verifică-l înainte să îl angajezi
Vrei să angajezi pe cineva? Verifică-l mai întâi. Dacă are cazier. Sau incidente în trafic. Află cei de la Checkr. În plus, tot ei pot să îi verifice şi CV-ul candidatului. Aşa că, adio companii false trecute ca să dea bine în fişa de aplicare. Acest startup din San Francisco îţi verifică candidatul şi te ajută să iei cea mai bună decizie înainte de a-l aduce în companie (sau să îl trimiţi pe şosea, în magazin ori în restaurant).
Checkr verifică nu mai puţin de 1 milion de indivizi pe lună, lucrând pentru mai mult de 10,000 de clienţi. Printre cele mai cunoscute companii pentru care lucrează se numără Lyft (o firmă de car-sharing), Thumbtack (servicii) şi Warby Parker (magazin de ochelari).
Mi se pare o idee foarte faină care ar putea prinde şi la noi. De la companiile de taxiuri, la marile lanţuri de restaurante, de la supermarketuri la educaţie, magazine comerciale sau call centere. Toate acestea ar avea nevoie să îşi valideze candidaţii înainte de a-i angaja. Însă, până apare Checkr şi la noi, pentru piaţa de resurse umane din România aş avea o sugestie: în afară se pune mare accent pe recomandări, poate ar fi cazul să se întâmple şi la noi acelaşi lucru.
Guestfriend, bot-ul care te ajută să mănânci la restaurantul pe care îl vrei
La începtul anilor 2000 a apărut trendul că fiecare afacere, deci şi fiecare restaurant, trebuie să aibă un site. Apoi, au trebuit să îşi facă pagină de Facebook. Cel mai probabil, multe dintre ele sunt şi pe Instagram, Twitter sau Youtube. Şi, cu siguranţă multe dintre ele colaborează deja cu influenceri. Aşa că, pasul următor pare să fie clar: chatbots.
Evident, pare foarte complicat şi costisitor (timp, bani etc) pentru un restaurant să îşi facă propriul bot. De aceea, un startup numit Guestfriend face asta pentru ei. Literalmente. Adică, fără să întrebe restaurantul, Guestfriend îl creează automat, bazându-se pe informaţiile disponibile online – meniu, ore de funcţionare, tipuri de gastronomie etc.
În plus, Guestfriend lucrează folosind toate platformele – SMS, Facebook, Twitter, Google Search (folosing Google My Business). Şi are în plan să incorporeze Amazon Alexa şi Google Home (viitorul pare să fie audio).
Şi mai interesant este că Guestfriend construieşte aceste tool-uri fară ca restaurantele să semneze/cumpere produsul. Ideea este că, site-urile de going outîl pot incorpora foarte uşor. Şi, de asemenea, restaurantele pot să îşi comande chatbot-ul, iar Guestfriend îl va configura în funcţie de cerinţele fiecărei companii în parte.
Bubblz, îţi uşurează munca la birou
Ne întoarcem de peste ocean, la noi, pe bătrânul continent. De data aceasta mergem în patria vinului şi a brânzei şi vorbim despre Bubblz. Acest startup francez îşi propune să optimizeze procesele plictisitoare care nu fac decât să ne încetinească.
Dacă ai nevoie să angajezi pe cineva, să colectezi informaţii de la cât mai mulţi oameni sau dacă faci campanii de marketing, atunci poţi să foloseşti Bubblz. Acesta o să te ajute să colaborezi cu colegii tăi şi o să vă ajute să vă automatizaţi paşii. Până acum foloseam Trello, însă Bubblz pare să aibă câteva extra feature-uri.
Pe scurt, în Bubblz fiecare pas realizat într-o acţiune reprezintă o coloană. De exemplu, dacă vrei să angajezi pe cineva, primul pas este să obţii câteva informaţii online despre el şi să încarci aceste documente în tool. Apoi, analizezi aplicaţiile candidaţilor şi să îţi configurezi anumite butoane:
· dacă apeşi „da” atunci candidatul o să se mute automat în următoarea coloană
· dacă apeşi „nu”, atunci îi poţi trimite un mail automat în care anunţi candidatul că nu a trecut în etapa următoare
Şi, în final, dacă decizi să angajezi pe cineva (ai putea folosi şi Checkr înainte), poţi să urmăreşti dacă persoana respectivă a semnat contractul şi apoi să trimiţi automat un mesaj către departamentul de IT pentru a-i crea o adresă mail sau să îi configureze calculatorul. Şi lista activităţilor poate continua, configurat pe specificul necesităţilor tale.