5 mituri despre produsele de înfrumuseţare
Dacă toate produsele de înfrumuseţare ar funcţiona aşa cum scrie pe prospect sau aşa cum vedem în reclame atunci nu ar mai exista nici piele cu imperfecţiuni nici păr degradat… nici bătăi de cap! Şi totuşi nu se întâmplă asta, aşa că te invităm să afli care sunt cele mai comune 5 mituri despre frumuseţe şi despre produsele de îngrijire şi le demontăm cu ajutorul specialiştilor în domeniu.
Produsele care închid porii
Porii nu se închid sau deschid atunci când sunt expuşi la anumiţi stimuli, nu există aşa ceva. Pielea elimină dar şi asimilează anumite substanţe prin intermediul porilor. Iar dimensiunea lor este influenţată de factorii genetici, de tipul de piele dar şi de diverse agresiuni externe, cum ar fi expunerea la soare repetată şi fără protecţie. Deşi se spune că porii se deschid dacă sunt expuşi la căldură, după o baie de aburi, adevărul este că temperatura ridicată inflamează uşor ţesutul şi de aceea pare că porii se deschid. Iar gheaţa pare că face porii să se închidă, însă ce se întâmplă, de fapt, este că vasele de sânge se contractă iar porii par mai puţin vizibili. Este doar un efect temporar, de câteva minute, ce dispare imediat ce pielea revine la temperatura normală. Nici vorbă să se închidă sau să dispară. Porii devin mai vizibili pe măsură ce pielea îmbătrâneşte, asta pentru că epiderma îşi pierde din elasticitate şi, implicit, din fermitate. „Porii care funcţionează corespunzător produc o cantitate normală de sebum, care se împrăştie pe faţă în mod uniform. Responsabili cu producţia de sebum sunt hormonii, iar când o cantitate normală de sebum este produsă, aceasta se deplasează prin pori către suprafaţa pielii fără niciun efort, apoi se topeşte într-o peliculă imperceptibilă care formează o barieră protectoare pentru piele. Hormonii pot cauza producerea excesivă de sebum sau celulele moarte pot bloca calea de ieşire a sebumului prin pori şi astfel porii se pot bloca formându-se punctele negre sau punctele albe”, explică esteticiana Corina Allan.
Produsele care repară vârfurile despicate
Părul, pe lungime, este o celulă moartă. El poate asimila substanţe doar prin intermediul rădăcinii. Deci niciun produs care este aplicat pe vârfuri nu le poate reface. Dar vestea bună este că măştile şi balsamurile pentru păr degradat pot îmbunătăţii aspectul părului fiindcă învăluie cuticula cu un strat protector, astfel că firul pare mai uniform. Iar un păr mai uniform arată mai sănătos şi are mai multă strălucire. Totuşi, efectul este de scurtă durată, iar vestea mai puţin bună este că poţi scăpa de vârfurile degradate doar dacă le tunzi. Dacă nu îţi doreşti asta şi vrei să amâni cât mai mult acest moment, iată ce-ţi recomandă hair-stilistul Sorin Stratulat: „Măştile hidratante vor fi mai eficiente dacă elimini excesul de apă din păr înainte să le aplici (asta înseamnă să foloseşti un prosop care să absoarbă apa) şi dacă expui părul la căldură după ce ai folosit produsul (acasă poţi utiliza un prosop fierbinte)”.
2 litri de apă zilnic – secretul unui ten frumos
Este important să ne hidratăm corespunzător, însă adevărul este că doi litri de apă consumaţi zilnic nu reprezintă secretul tenului frumos. Dacă pielea ar avea nevoie doar de apă ca să fie frumoasă şi sănătoasă soluţia ar fi simplă, nu? Pe lângă lichidul consumat, am putea foarte bine să pulverizăm apă pe ten de câteva ori pe zi, ca să ne asigurăm că primeşte suficientă hidratare, nu? Dar nu aşa funcţionează lucrurile. Apa consumată ajunge în intestine, o parte este asimilată în sânge apoi este filtrată de rinichi. Deci, dacă ai pielea uscată cel mai probabil nu vei rezolva problema dacă bei foarte multă apă. Acesta este pur şi simplu un mit, publicaţia „Journal of Clinical Dermatology” a făcut cercetări şi a descoperit că nu există studii care să susţină faptul că apa ar fi esenţială pentru un ten frumos. Iată şi părerea medicului dermatolog Victor Clătici: „Pielea nu are nevoie de apă! Epidermul nostru nu are apă! Cuvântul hidratare este prost folosit! Cuvântul corect este de ‹emolient›. Problema nu e de apă, că dacă ar fi aşa, am arunca nişte apă pe faţă şi ne-am… hidrata!”
Produsul care vindecă acneea
Nu există un singur produs-minune care să vindece această afecţiune a pielii. Există o întreagă abordare, un ritual complet ce include câteva produse, de la geluri de curăţare blânde la exfolianţi chimici (BHA), produse cu efect antibacterian (acidul azelaic, de exemplu), loţiuni calmante, serum-uri, uleiuri şi creme tratament. În plus, părerea unui specialist este foarte importantă, pentru că este nevoie de analize medicale. Acneea poate avea cauze multiple, de la cele hormonale la diverse infecţii cu bacterii, prezenţa acarienilor într-un număr mult prea mare etc. Iată sfatul esteticienei Corina Allan pentru tenul cu tendinţe acneice: „Rutina zilnică trebuie adaptată tipului tău de ten şi este nevoie să ajuţi vindecarea papulelor şi pustulelor, chiar din prima zi când ele se formează, prin aplicarea unui ingredient care poate să omoare bacteria P. Acnes, cea care se multiplică în exces şi duce la formarea papulelor. Cele două ingrediente antibacteriane eficiente sunt acidul azelaic şi peroxidul de benzoil. Folosirea acidului salicilic cu rol de exfoliant pentru a îndepărta celulele moarte acumulate în exces, impurităţile şi excesul de sebum poate preveni apariţia pustulelor şi ajută la vindecarea pielii prin stimularea regenerării celulare, producerii de colagen nou etc.”
Produsele care tratează celulita şi vergeturile
Aceste imperfecţiuni ale pielii nu pot fi tratate cu o simplă cremă, oricât ne-ar plăcea nouă să credem contrariul. Dar aspectul inestetic poate fi totuşi diminuat dacă utilizezi un produs anticelulitic sau care estompează vergeturile şi-l aplici zilnic. Acestea pot îmbunătăţi aspectul pielii dar nu te aştepta la minuni! Medicul dermatolog Victor Clătici îţi explică ce remedii există: „Celulita este un proces de lipodistrofie. Există nişte septuri conjunctive care sunt încrucişate la bărbaţi, iar la femei sunt paralele. Şi ele se distrug, iar această distrugere determină hernierea celulei de grăsime. Terapiile de radiofrecvenţă, de tip laser, bazate pe căldură, pot ameliora temporar aspectul celulitei. Aceste metode ajută ca pielea să arate mai bine.”