AGIT, platforma ce adună laolaltă și oferă sprijin micilor business-uri din România. Care este povestea medicului clujean ce stă în spatele ei?
Doctorul Dan Cristian a lansat în urmă cu două săptămâni platforma AGIT. Este o idee la care se gândea de multă vreme deoarece, pe lângă profesia de medic, este acel tânăr care încearcă marea antreprenoriatului cu degetul și a realizat că o comunitatea de susținere a micilor afaceri ar fi foarte utilă.
A luat decizia de a deveni medic când avea vârsta de 11 ani și când bunicul lui a ajuns la spital în stare foarte gravă. Medicul care l-a tratat pe bunicul lui nu l-a lăsat să intre în salon ca să nu rămână cu o amintire tristă, în schimb l-a întrebat ce vrea să devină când va fi mare. Răspunsul a venit automat: „Doctor”. Medicul respectiv l-a pus să promită că indiferent ce se va întâmpla cu bunicul lui, nu va renunța la visul său, având astfel posibilitatea să salveze bunicii altor copii.
A luat decizia de a înființa AGIT după ce, deschizând trei business-uri și-a dat seama că un HUB care să susțină micile afaceri și pe acei tineri cu avânt antreprenorial este ceea ce lipsește în Cluj și în România.
Am povestit cu Dan Cristian despre AGIT, despre ce înseamnă să te agiți, dar și despre el.
Ce făceai tu înainte de criza Covid? Și ce faci azi?
Sunt medic specialist Ortopedie-Traumatologie și antreprenor la început de drum. Am 31 de ani și profesia de bază m-a învățat că rezultatele sunt mult mai bune dacă evităm o traumă sau, dacă nu poate fi evitată, cel puțin să îi reducem mult din intensitate. Acest fapt și ambițiile mele antreprenoriale m-au făcut să mă gândesc la un colac de salvare, sau cum zicem în domeniul medical, o formă de profilaxie pentru criza economică care o să bată la ușile micilor și mai marilor oameni de afaceri, având bineînțeles și repercusiuni la nivelul populației generale.
Ce înseamnă început de drum în antreprenoriat?
În ultimii 3 ani am deschis 3 afaceri: o clinică de recuperare care este în construcție, o firmă de producție publicitară și servicii foto-video și un brand de halate medicale.
Profesezi și ca medic?
Da profesez ca medic specialist Ortopedie-Traumatologie (azi sunt de gardă, tocmai am ieșit din sala de operație). Din punct de vedere profesional sunt în proces de supraspecializare în tratamentul patologiilor piciorului (podiatrie).
Cum ți-a venit ideea „să te agiți”?
Ideea AGIT are o oarecare tradiție în grupul meu de prieteni. De la mijlocul anului 2019 ne gândeam că un HUB de business care să susțină tinerii cu avânt antreprenorial ar fi un sprijin pentru mediul de afaceri din România. Ne gândeam că o comunitate a producătorilor din ROMÂNIA ne-ar fi fost și nouă de ajutor când am început fiecare, empiric, să tatonăm mediul antreprenorial.
De unde numele Agit?
AGIT este până la urmă chintesența ideii noastre, agitația înseamnă și viață. Atâta vreme cât ne agităm înseamnă că încă nu am lăsat garda jos, înseamnă că luptăm pentru supraviețuire. AGIT este acronimul pentru Asociația Grupurilor de Inițiativă ale Tinerilor, care își propune să fie HUB-ul GIT-urilor sau Grupurilor de Inițiativă ale Tinerilor.
Citește și:
Poți să-mi spui exact la ce servește platforma? Adică, dacă eu, de exemplu, sunt un mic producător sau furnizor de servicii, ce beneficii am dacă intru în comunitatea AGIT?
Cum am zis și mai devreme, AGIT nu este conceput doar pentru managementul crizei COVID 19. Ca să fie mai simplu o să îți dau 2 exemple:
- Să presupunem că ești mic producator sau ai o firmă mică în servicii. Știm foarte bine că partea cea mai dificilă nu este realizarea produsului și livrarea lui, ci găsirea clienților.
AGIT o să facă partea de marketing prin intermediul grupurilor de inițiativă care au scopul de a face o analiză swot a comunității și business-urilor locale. Odată culese informațiile, urmează centralizarea lor și interconectarea afacerilor mici între ele și cu consumatorii.
- De data asta ești un tânăr care are o idee, știi cum să faci un produs dar îți lipsesc cunoștințele de management. Aici intervine AGIT, noi te ajutăm să faci un plan de afaceri și un studiu de piață corect, după care te ajutăm să găsești finanțări și parteneri pentru afacerea pe care vrei să o deschizi.
De când ai pornit platforma și ce ai reușit până acum? E greu să faci oamenii să se agite?
Platforma a fost lansată efectiv acum 2 săptămâni. Cred că reușim să ne facem încet înțeleși pentru că în fiecare zi avem GIT-uri noi care se alătură HUB-ului. Legat de oameni, nu cred că este greu să-i facem să se agite, dar este foarte greu să îi scoatem din zona lor de confort. Cred că trebuie o schimbare de paradigmă, pentru că majoritatea așteaptă să primească ceva concret înainte de a-și oferi votul de încredere. Și aici intervine un PARADOX pe care ne străduim să îl depășim: pentru a face ceva relevant AGIT trebuie să devină mai mult decât o idee. Pentru a deveni mai mult decât o idee trebuie să facă ceva relevant.
Citește și:
Cum vezi inițiativa asta a ta după ce criza va trece?
O comunitate de afaceri a micilor antreprenori din România era necesară și înainte de criză, este foarte necesară pe perioada crizei și cu siguranță după trecerea crizei o să contribuie la creșterea economică și la bunăstarea tinerilor cu spirit antreprenorial. AGIT are atât rolul de a coagula afacerile existente cât și cel de a susține tinerii cu idei și entuziasm, dar fără experiență, în demersul lor de a deschide și manageria o afacere.
AGIT poate fi considerat un mic business? Ar putea produce bani în viitor?
AGIT este o umbrelă, nu prea văd cum ar putea să aducă bani. Scopul lui este să eficientizeze afacerile înscrise în HUB pentru a le face profitabile și competitive.
Platforma e ceva de care te ocupi în timpul liber? Asta pentru că ai mult timp liber în perioada asta sau dimpotrivă? 🙂
Ne ocupăm de AGIT în orele pe care altfel le-am pierde pe rețelele de socializare adâncindu-ne în frustrarea pe care ne-o oferă ideea că nimeni nu face nimic și că trebuie să acceptăm criza care vine fără nici măcar să încercăm să îi combatem efectele.