Alimente fără histamină. Ce dietă să urmezi dacă ai intoleranță la histamină
Alimentele fără histamină sunt esențiale pentru persoanele care suferă de intoleranță la histamină sau alte afecțiuni legate de metabolismul acestei substanțe. Histamina este o substanță naturală prezentă în multe alimente, cum ar fi brânzeturile fermentate, mezelurile, peștele conservat și vinul roșu, dar și în unele fructe și legume. În schimb, alimentele considerate sărace în histamină includ ouăle proaspete, carnea proaspătă de pui, curcan, pește, precum și o varietate de legume precum morcovii, dovleceii, și conopida. De asemenea, majoritatea cerealelor integrale și orezul sunt opțiuni sigure pentru o dietă cu conținut scăzut de histamină.
Consumul de alimente fără histamină poate aduce beneficii semnificative celor care suferă de afecțiuni precum alergii severe, urticarie sau sindrom de activare mastocitară. O dietă săracă în histamină poate reduce simptomele precum migrenele, dificultățile de respirație, oboseala cronică sau tulburările digestive. Deși histamina este o substanță importantă în organism, atunci când aceasta nu este metabolizată corect, poate duce la reacții adverse. Prin urmare, alegerea alimentelor care nu provoacă aceste simptome poate aduce o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.
În ceea ce privește avantajele și dezavantajele unei diete fără histamină, un beneficiu clar este reducerea simptomelor neplăcute și îmbunătățirea stării generale de sănătate pentru cei sensibili la histamină. Cu toate acestea, poate fi dificil de urmat pe termen lung, deoarece multe alimente care sunt bogate în nutrienți valoroși, precum brânzeturile maturate sau peștele gras, trebuie evitate. Astfel, este important să se mențină un echilibru nutrițional adecvat și, în unele cazuri, să se consulte un nutriționist pentru a preveni deficiențele alimentare.
Articol modificat pe 1 octombrie 2024
În categoria alimente fără histamină intră aproape toate cerealele ce nu conțin gluten, carnea și ouăle gătite proaspăt, laptele vegetal, fructele și legumele proaspete. Dar ce este această histamină și cum arată intoleranța pe care o poate da?
A avea intoleranță la histamină poate fi extrem de frustrant deoarece simptomele parcă apar de nicăieri.
Histamina este o substanță chimică implicată în sistemul imunitar, digestia regulată și funcționare optimă a sistemului nervos central. Din poziția de neuro transmițător, comunică mesajele importante ce vin de la organism către creier. Este de asemenea și o componentă a acidului din stomac ce ajută la descompunerea alimentelor în timpul digestiei.
Dacă suferi de alergii sezoniere sau alergii alimentare, ai observat deja că medicamentele antihistaminice ajută la ameliorarea rapidă a simptomelor. Acest lucru se întâmplă deoarece rolul histaminei în organism este de a crea un răspuns inflamatoriu imediat. Este asemenea unui steag roșu ce se ridică la nivelul sistemului imunitar pentru a atenționa organismul în legătură cu un potențial atac.
Histamina duce la dilatarea vaselor de sânge, astfel încât celulele albe să poată ajunge repede pentru a localiza atacatorul responsabil de infecție.
Deoarece călătorește prin întreg sistemul circulator, histamina poate afecta intestinele, plămânii, pielea, creierul și întregul sistem cardiovascular, contribuind la apariția multor simptome, motiv pentru care de multe ori este greu de diagnosticat.
Simptomele comune intoleranței la histamină
- Dureri de cap sau migrene
- Dificultatea de a adormi
- Hipertensiune
- Vertij sau amețeală
- Aritmie sau puls accelerat
- Dificultatea de reglare a temperaturii corporale
- Anxietate
- Greață, stare de vomă
- Congestie nazală, strănut, dificultăți respiratorii
- Un ciclu menstrual anormal
- Oboseală
- Erupții cutanate
Alimente de evitat în caz de intoleranță la histamină
Citește și:
Alimente bogate în histamină
- Băuturi alcoolice fermentate, în special vin, șampanie sau bere
- Alimente fermentate: oțet, sos de soia, kefir, iaurt, kombucha, etc
- Alimente ce conțin oțet: murături, maioneză, măsline
- Preparate din carne: bacon, salam, cârnați, crenvurști
- Alimente acre: smântână, lapte bătut, pâine cu maia
- Fructe uscate: caise, prune, smochine, stafide
- Majoritatea citricelor
- Brânză maturată
- Nuci, alune, caju
- Legume: avocado, vinete, spanac și roșii
- Pește afumat și anumite specii de pește: macrou, ton, anchoa, sardine
Alimente ce eliberează histamnina
- Alcool
- Banane
- Ciocolata
- Lapte de vacă
- Nuci
- Papaya
- Ananas
- Crustacee
- Căpșuni
- Roșii
- Germeni de grâu
- Majoritatea conservanților și coloranților
Alimente fără histamină. Ce poți mânca dacă ai intoleranță la histamină
A fost o listă lungă până aici. Probabil că te întrebi ce ai voie să mănânci ca să nu te trezești atacat de simptomele intoleranței la histamină. Cuvântul cheie ar fi proaspăt.
Alimente cu conținut mic sau fără histamină:
- Carne proaspăt gătită
- Pește proaspăt prins
- Ouă fierte
- Cereale fără gluten: orez, quinoa, porumb, mei, amarant.
- Unt de arahide pur
- Fructe proaspete: mango, pere, pepene, mere, kiwi, pepene galben, struguri
- Legume proaspete: toate în afară de roșii, spanac și vinete
- Substituenți ai lactatelor: lapte de cocos, lapte de orez, de migdale
- Uleiuri de gătit: ulei de măsline, ulei de cocos
- Verdețuri
- Ceaiuri de plante
Articol publicat pe 14 august 2019