Bolile de inimă: mituri și adevăruri - LIFE.ro
Mergi la conținut

Bolile de inimă: mituri și adevăruri

Share this article

Bolile de inimă și circulatorii ne pot afecta pe toți într-o anumită formă – dar mulți oameni nu pot face diferența între mit și adevăr. Dezmințim șapte dintre cele mai comune și persistente mituri despre bolile de inimă. Câți dintre voi le știați?

Citește și: Cele mai periculoase boli în societatea de azi

Administrarea de statine va avea efecte secundare dăunătoare

Cercetările au furnizat dovezi foarte puternice și clare că statinele reduc riscul ca cineva să moară sau să fie slăbit de un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Statinele sunt printre cele mai sigure și mai studiate medicamente disponibile astăzi.

Dar, ca toate medicamentele, au potențiale efecte secundare. Cele mai frecvente sunt durerile musculare. Efectele secundare grave sunt rare.

Dacă ți se prescrie un tratament cu statine, trebuie să-l iei în fiecare zi. Statinele sunt cele mai benefice atunci când sunt administrate pe termen lung. Dacă ai reacții adverse sau dacă efectele secundare se modifică sau se agravează, spune-i medicului tău.

Mituri despre bolile de inimă: Stopul cardiac și atacul de cord sunt același lucru

Un atac de cord nu este același lucru cu un stop cardiac.

Un atac de cord apare atunci când una dintre arterele coronare este blocată. Din cauza blocării, mușchiul inimii nu își poate obține aportul vital de sânge și va începe să moară deoarece nu primește suficient oxigen, dacă este lăsat netratat. Persoana va fi probabil conștientă – ar trebui să sunați la 112 și să o mențineți calmă.

Un stop cardiac apare atunci când inima unei persoane încetează să pompeze sânge în organism și ea încetează să respire în mod normal. Persoana va fi inconștientă – ar trebui să sunați la 112 și să-i acordați primul ajutor.

Multe stopuri cardiace la adulți apar din cauza unui atac de cord. Acest lucru se datorează faptului că o persoană care are un atac de cord poate dezvolta un ritm cardiac periculos, care poate provoca un stop cardiac.

Un atac de cord și un stop cardiac sunt ambele situații de urgență. Sună imediat la 112 dacă tu sau altcineva pare să aibă unul.

Bolile de inimă sunt prevenibile și sunt cauzate de un stil de viață prost, așa că oamenii slabi și activi sunt protejați

Acest lucru s-ar putea datora unor factori genetici (de exemplu, afecțiuni cardiace moștenite). Dar există și alți factori care provoacă boli de inimă care rămân încă neclari, evidențiind nevoia de mai multe cercetări în acest domeniu.

Mituri despre bolile de inimă: Tușitul puternic în timpul unui infarct îți poate salva viața

Nu există dovezi medicale care să susțină acest lucru, ceea ce sugerează că te poți ajuta tușind puternic dacă crezi că ai un atac de cord și ești singur.

Dacă ai un stop cardiac vei deveni inconștient, iar fără compresii toracice și respirații de salvare imediate ai muri. Dar dacă încă ești conștient atunci nu ești în stop cardiac și, prin urmare poți încerca să tușești, dar ajutorul medical urgent este vital.

Dacă asiști la un stop cardiac, poți crește șansele de supraviețuire ale persoanei, sunând imediat la 112.

Poți avea un atac de cord „minor”.

Este adevărat că atacurile de cord pot varia în măsura în care mușchiul inimii este lipsit de alimentarea cu sânge.

Infarcturile sunt împărțite în STEMI și nSTEMI, în funcție de modul în care apar pe ECG. STEMI apare atunci când există un blocaj total într-o arteră coronară care trimite sânge la mușchiul inimii. nSTEMI, care este mai frecvent, este un blocaj parțial al uneia sau mai multor artere. Ambele duc la leziuni grave ale mușchiului inimii și orice atac de cord este o urgență, deși nSTEMI are un prognostic pe termen lung mai rău.

Dar, oricât de mult din inima ta este afectată; un atac de cord înseamnă că ai o boală de inimă, care este de obicei incurabilă. Toate atacurile de cord vin cu un risc de probleme pe termen lung, cum ar fi ritmuri anormale ale inimii (aritmie) și un risc mai mare de al doilea atac de cord sau accident vascular cerebral.

Mituri despre bolile de inimă: Boala de inimă este o boală a bărbatului

Bolile cardiovasculare ucid aceeași proporție de femei, dar și de bărbați – adică peste un sfert din toți bărbații și femeile din lume.

De fapt, boala coronariană (un tip de boală cardiovasculară) ucide de două ori mai multe femei decât cancerul de sân.

Având în vedere aceste cifre, este îngrijorător faptul că unele femei cred că bolile de inimă nu le vor afecta și afectează doar bărbații de vârstă mijlocie. Acest lucru poate însemna că femeile sunt mai puțin conștiente de factorii de risc sau de simptomele unui atac de cord și sunt mai lente să sune la 112 atunci când au un atac de cord – ceea ce le-ar putea reduce dramatic șansele de supraviețuire. Ca femeie, este vital să știi cum te pot afecta bolile de inimă. Vestea bună este că, în multe cazuri, poate fi prevenită.

Insuficiența cardiacă este atunci când inima ta încetează să mai bată

A avea insuficiență cardiacă înseamnă că, dintr-un motiv oarecare, inima ta nu mai pompează sânge în organism, cum făcea înainte. Insuficiența cardiacă se poate dezvolta brusc sau se poate întâmpla lent pe parcursul a luni sau chiar ani.

Cel mai frecvent motiv este că mușchiul inimii a fost deteriorat, de exemplu, după un atac de cord.

Un stop cardiac brusc înseamnă că inima încetează brusc și neașteptat să bată. Aceasta înseamnă că sângele nu mai curge către creier și alte organe vitale, astfel încât o persoană poate muri în câteva minute dacă nu este tratată. Utilizarea unui defibrilator pentru un stop cardiac brusc poate salva vieți.

Știm că a avea un stil de viață sănătos – a mânca o dietă echilibrată, a face activitate fizică, a renunța la fumat și a reduce nivelul de stres – poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Dar unii oameni pot duce un stil de viață exemplar și pot dezvolta în continuare boli de inimă.

Foto: Depositphoto.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora