Când realitatea devine mai stranie decât ficțiunea. Licantropia, boala care face ca oamenii să se transforme în animale - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ideea ca o persoană să se transforme într-un lup poate suna ca ceva dintr-un film de groază. Dar există un sindrom real – deși rar – care îi face pe unii oameni să creadă că li se întâmplă. Se numește licantropie clinică sau licomanie.

Nu există multe cercetări pentru că nu sunt multe cazuri cunoscute. Dar este destul de bine documentat de-a lungul secolelor

Deși medicii nu sunt siguri de cauzele sale exacte, poate fi tratată. Cu toate acestea, nu există un standard de tratament, așa cum există în cazul altor boli și afecțiuni.

O privire mai atentă

Licantropia clinică poate fi cauzată sau afectată de tulburări neuropsihiatrice, factori culturali și sociali și probleme fizice. Experții cred că cauzele variază de la caz la caz.

Numele său provine din cuvintele grecești care înseamnă „lup” și „ființă umană”. Conceptul de schimbare a formei oamenilor în lupi există de-a lungul istoriei în mitologie și în diferite culturi. În ultimii ani, filmele populare au arătat oameni transformându-se în lupi.

Unii experți cred că cei cu această tulburare văd lupii ca pe o reprezentare delirantă a răului

În unele cazuri, cei cu această tulburare raportează că cred că sunt sub posesiune demonică și sunt pedepsiți. Dar unii cred că lupii sunt puternici și nobili.

Citește și: Când poveștile devin realitate: Mituri și adevăruri despre vârcolaci

Ce cauzează licantropia clinică?

Unii experți cred că este cauzat de sindroamele delirante de identificare greșită (DMS). Acesta este un grup de tulburări în care oamenii nu recunosc obiecte familiare sau cred că obiectele sunt transformate. Alți experți spun că licantropia clinică poate implica un sindrom legat de cultură, care este o boală mintală sau comportamente neobișnuite modelate de normele culturale sau de împrejurimi.

DMS se poate întâmpla dacă aveți:

Intoxicație și sevraj de droguri

Boală cerebrovasculară

Leziuni cerebrale

Demenţă

Delir

Convulsii

Cei care au licantropie clinică par să aibă și alte lucruri în comun. Ei pot avea boli mintale majore, cum ar fi tulburarea bipolară, schizofrenia sau depresia psihotică. Ei pot lua medicamente halucinogene, pot bea alcool sau pot avea epilepsie.

Cercetările sugerează că poate fi declanșată de o nepotrivire a creierului și a imaginii de sine

Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege modul în care alte afecțiuni pot fi legate de licantrofia clinică. Unele posibile includ:

Sentimente și senzații care sunt inexplicabile din punct de vedere medical (numite cenestopatie), cum ar fi gândirea că există fire în gură sau senzația de strângere în părți ale corpului

Probleme la procesarea informațiilor primite prin simțurile tale

Anomalii în jumătatea dreaptă a creierului

Apnee de somn

Ritmuri circadiene sau cicluri lunare perturbate

Care sunt simptomele licantropiei clinice?

Semnele pot include:

Pretinde că vezi schimbări fizice în corpul tău atunci când te uiți în oglindă (cum ar fi alungirea dinților, ghearele sau creșterea părului)

Emite zgomote de mârâit sau urlet sau alte sunete de animale

Pofta sau consumul de carne crudă

Mersul în patru picioare

Unii oameni care au experimentat licantropia clinică spun că au avut momente în care au recunoscut că sunt oameni, dar au putut să privească înapoi și să-și amintească că s-au simțit ca un animal.

O persoană a raportat că s-a schimbat în alte animale (nu doar un lup) înainte de a realiza că este om. În alte cazuri, cei cu această tulburare cred că oamenii din jurul lor sunt, de asemenea, transformați în animale sau creaturi.

Cine este expus riscului de licantropie clinică?

Un studiu recent a analizat 43 de cazuri de licantropie clinică și kinantropie raportate între 1852 și 2020. (Kinantropia este o afecțiune înrudită atunci când oamenii cred că pot sau au devenit câini. Licantropia clinică și kinantropia sunt forme de zoantropie, adică atunci când o persoană crede că este un animal.)

Cercetătorii spun că lincantropia clinică se poate întâmpla în timpul primului episod psihiatric al unei persoane mai tinere sau la cei cu psihoză cronică. Dar nu toate cazurile sunt legate de tulburări de sănătate mintală. Unii care s-au confruntat cu aceasta au avut epilepsie, în timp ce alții au luat medicamente halucinogene sau au băut alcool.

În acel studiu, cercetătorii au analizat cazurile de licantropie clinică raportate în SUA, Europa de Vest, Turcia, Iran și India. Au descoperit că poate afecta oamenii de oriunde în lume. Ei au descoperit, de asemenea, că modul în care îi percepi pe lupi poate juca un rol în dezvoltarea lor.

Cum este tratată?

Licantropia clinică este tratată de la caz la caz. Medicii pot administra antidepresive sau medicamente care reglează starea de spirit dacă există și depresie sau manie. S-ar putea să recomande medicamente antipsihotice. De obicei, simptomele se ameliorează sau dispar în timp.

Un studiu care leagă tulburarea de apnee obstructivă în somn a concluzionat că medicii ar trebui să caute probleme neurologice subiacente la cei cu simptome de licantropie. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști dacă tratarea altor probleme medicale poate preveni sau îmbunătăți.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora