Care e diferenţa dintre o faţă sănătoasă şi una bolnavă?
Când cineva îţi spune că nu arăţi bine, ar trebui să-l asculţi sau să mergi la medic, conform rezultatelor ultimelor studii.
Detectarea bolilor este esenţială pentru supravieţuire dintr-o perspectivă evolutivă, însă, până acum era destul de neclar dacă şi cum oamenii pot identifica semnele unei afecţiuni doar privindu-se unul pe altul. E echip de cercetători din Suedia, SUA şi Germania au efectuat un studiu colectiv prin care au descoperit că suntem capabili să spunem care este diferenţa dintre o persoană sănătoasă şi una bolnavă doar privindu-i faţa.
Acest studiu, publicat în Proceedings of the Royal Society demonstrează că am putea să fim în siguranţă în ceea ce priveşte sănătatea doar prin cercetarea unor semne fizice ale ochilor, pielii sau buzelor.
Cercetătorii au injectat un număr de 11 subiecţi cu o substanţă placebo şi tot atâţia cu un medicament care cauzează inflamaţii de scurtă durată, dar notabile şi semne de boală. Două ore mai târziu, atunci când cei injectaţi cu medicamentul respectiv au început să se resimtă, cercetătorii i-au pozat pe toţi cei care au participat la studiu.
S-au folosit două grupuri diferite de câte 60 de observatori care au privit fotografiile. Aceştia, deşi nu aveau pregătire medicală au fost capabili să ghicească corect care dintre cei fotografiaţi erau bolnavi.
Punând una lângă alta fotografiile, cercetătorii au identificat opt factori care fac ca o persoană să arate bolnavă. Trăsăturile cele mai afectate de injecţie nu au fost cele pe care observatorii le-au asociat cel mai mult cu aspectul bolnav.
Trei semne concludente fac diferenţa între o persoană bolnavă şi una sănătoasă: paloarea pielii, a buzelor şi pleoapele ce atârnă.
Observatorii au avut tendinţa să creadă că cei mai palizi dintre subiecţi, erau şi cei mai bolnavi. Însă paloarea feţei poate fi asociată şi cu gradul de oboseală al unei persoane.
Pe de altă parte, paloarea indică o sănătate deteriorată la animale şi la oameni, conform autorilor studiului care au scris: „Roşeaţa semnalizează un aspect sănătos şi atrăgător la oameni şi animale. Boala ne poate face să ne simţim obosiţi deoarece organismul luptă din greu pentru a se apăra”.
Combinată cu inflamarea cauzată de injecţie, subiecţii au manifestat şi un alt semn: pleoapele căzut, mai mult decât în cazul unei persoane obosite dar sănătoase.
În comparaţia lor dintre fotografiile cu persoanele bolnave şi cele sănătoase , cercetătorii au concluzionat că cea mai evidentă diferenţă între cele două categorii este culoarea buzelor. Persoanele bolnave prezintăpuncte de paloare notabile la nivelul buzelor în comparaţie cu cele sănătoase.