Care sunt cele mai frecvente greşeli atunci când decorăm casa şi cum le evităm
Nu toată lumea se pricepe la design interior! Asta fără doar şi poate. De câte ori vi s-a întâmplat să răsfoiţi Pinterest-ul, să vedeţi case superb decorate şi apoi să vă uitaţi în jur şi să spuneţi (printre dinţi) „ceva e în neregulă!”. Da, unii au simţul estetic înnăscut. Dar există şi câteva reguli simple care ne pot ajuta (pe noi, cei mai stângaci) să ajungem la un design potrivit. Cel puţin asta spun designerii!
Iată care sunt cele mai mari greşeli pe care le putem face atunci când decorăm casa:
1. Să alegem un covor mult prea mare pentru acea încăpere
Un covor poate conferi ideea de spaţiu – atâta vreme cât ştii să îl alegi! Un covor prea mare pentru o anumită încăpere nu va face decât să dea impresia de „înghesuit”.
Cum evităm asta? Decidem mai întâi care este spaţiul în care se va petrece cel mai mult timp (în zona canapelei, de exemplu). Cumpăraţi un covor care „să delimiteze” acel areal destinat relaxării. Restul parchetului poate rămâne neacoperit! De fapt, chiar asta vă indică designerii să faceţi! P.S.: Acelaşi principiu se aplică şi în cazul mobilierului: aveţi grijă la dimensiuni!
2. Locul unde amplasăm tablourile sau obiectele de artă
De obicei agăţăm tablourile mult prea sus – asta cred despre noi designerii. Atunci când vrei să te bucuri de o lucrare de artă şi vrei ca aceasta să fie valorizată în interiorul casei tale, cel mai bine este să o poziţionezi la nivelul ochiului: va capta atenţia, va fi, astfel, privită la adevărata valoare şi va da culoare spaţiului.
3. „Nostalgia” fostelor case
Cu toţii avem „acel covor”, „acea masă” sau „acea canapea” care ne aduce aminte de o perioadă anume a vieţii şi avem senzaţia că e de neînlocuit. Din păcate designerii nu sunt de acord (vorba vine!) să păstrăm obiectele din trecut, mai ales dacă acestea nu se mai potrivesc deloc cu decorul sau cu mărimea spaţiului din noua casă. Trebuie – din când în când – să lăsăm emoţiile deoparte.
4. Asortarea excesivă
Este, se pare, o altă greşeală comună. Din dorinţa de a fi totul perfect, proprietarii rămân fixaţi pe o paletă de nuanţe, texturi sau de pattern-uri. Ce ne sfătuiesc designerii? Să fim un pic mai creativi şi să nu fim reticenţi la puţină variaţie şi să potrivim inteligent elementele din încăpere.
5. Lumină şi luminozitate
De asemenea, designerii ne sfătuiesc să fim foarte atenţi la lumina din casă. Cât de mult putem folosi lumina naturală şi, dacă alegem corpurile de iluminat, să ne asigurăm că nu aduc o lumină prea „albă” sau prea „gălbuie” într-un spaţiu care nu de asta are nevoie.
6. Prea „trendy”
Poate una dintre greşelile cel mai des întâlnite, nevoia de a fi mereu în trend, ne împiedică să avem o casă cu adevărat de pus „în tendinţe”. Designerii ne sfătuiesc să mergem pe variantele clasice, neutre, atunci când vorbim despre marele mobilier, iar tendinţele pot fi „infuzate” doar prin câteva elemente, prin mobilier de mici dimensiuni sau prin câteva elemente care să aducă personalitate şi culoare.
Ce ziceţi, vi se pare uşor?