fbpx

Căutare

Share this article

Pastilele cu iodura de potasiu protejează tiroida de cancer în eventualitatea unui accident nuclear, dar ele nu sunt necesare pentru întreaga populație și nu trebuie luate preventiv. Majoritatea suplimentelor alimentare nu conține o cantitate suficientă de iod pentru a oferi protecție. Cât de repede se administrează iodura de potasiu pentru a avea efect, în ce doze și ce efecte adverse are pe termen scurt și lung, aflăm în continuare de la specialistul endocrinolog. 

Iodura de potasiu nu este soluția miraculoasă împotriva oricărui tip de radiație sau de contaminare cu substanțe radioactive. Ea este eficientă doar după inhalarea iodului radioactiv din aer sau ingestia de apă și alimente contaminate în eventualitatea unui accident nuclear. De altfel, iodul radioactiv este singurul pentru care avem un remediu la ora actuală. 

Citește și: Ce presupune un atac nuclear şi care ar fi urmările

„Noi vorbim despre iodul radioactiv, dar un accident sau un incident nuclear generează și alte componentele radioactive care contaminează solul, aerul și apa. Este posibilă identificarea unui nivel crescut de radiație generat de alte elemente radioactive decât iodul: cadmiu, stronțiu, radiu și altele. Iodura de potasiu nu oferă protecție și împotriva acestora”, a explicat pentru Smart Living dr. Adrian Comănici, șef de secție endocrinologie la Spitalul Clinic CF 2, din București. 

Înainte de a lua tablete cu iodură de potasiu, emisiile de iod radioactiv trebuie confirmate prin măsurători dozimetrice de autoritățile competente. Concentrația va fi stabilită de acestea în funcție de rezultatele măsurătorilor.

Cum acționează iodura de potasiu

Iodul este un element esențial pentru sănătate care face posibilă sinteza hormonilor tiroidieni. De el depind sinteza proteinelor, activitatea metabolică, dezvoltarea scheletului și a sistemului nervos central la făt și la sugar. Organismul nostru nu poate produce iod, dar poate fi asigurat din alimente și din sarea iodată. Iodul asimilat se depozitează, în mare parte, în tiroidă. Când aportul este mare, ea poate să devină saturată cu iod și surplusul este excretat de rinichi prin urină. 

Prin acest mecanism de autoreglare se poate asigura protecția împotriva iodului radioactiv. „Administrarea unei cantități mari de iod activează mecanismele de autoreglare, și anume, apare inhibiția, blocarea captării iodului în tiroidă și o scădere a producției de hormoni tiroidieni – fenomen numit efectul Wolff-Chaikoff”, explică dr. Adrian Comănici. Iodul pur nu este stabil și acesta este motivul pentru care se administrează împreună cu iodură de potasiu pentru a fi asimilat în organism. 

Aportul de iod din alimentație nu influențează necesitatea profilaxiei cu iodură de potasiu în cazul unei urgențe nucleare, potrivit experților OMS. Ea va fi necesară chiar dacă ne asigurăm o cantitate optimă de iod din alimente. Dacă avem deficit de iod, tiroida va absorbi o cantitate mai mare de iod radioactiv. Prin urmare, profilaxia este cu atât mai importantă într-o astfel de situație. 

Copiii sunt cei mai vulnerabili la iodul radioactiv

Ionii de iod radioactivi se acumulează în glanda tiroidă și pot duce, în timp, la cancer tiroidian. „Copiii sunt principala categorie din populație care trebuie protejată de efectele iodului radioactiv, pentru că ei sunt cei mai susceptibili la noduli tiroidieni și cancer tiroidian în eventualitatea unei expuneri la doze mari”, atrage atenția medicul endocrinolog. 

Experiența de la Cernobîl a demonstrat această creștere a cazurilor de cancer tiroidian în rândul copiilor. În zonele cel mai puternic afectate din Belarus, incidența acestui tip de cancer la copii a  crescut de peste 100 de ori față de perioada anterioară accidentului, potrivit unor studii citate în Ghidul pentru profilaxia cu iod după accidente nucleare elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Creșteri ale cazurilor de cancer tiroidian la copii au fost documentate până la 500 de kilometri de locul accidentului nuclear.  

Dintre toți copiii, nou-născuții sunt cei mai vulnerabili la efectele iodului radioactiv. În primele zile de viață, activitatea glandei tiroide a unui nou-născut este foarte intensă. În acest interval scurt, cantitatea de iod radioactiv absorbită de glanda tiroidă este de patru ori mai mare decât la celelalte categorii de vârstă. 

Citiți continuarea articolului AICI

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO