De mai bine de un an, Bucureștiul se bucură de serviciul Uber Eats. Mai exat: îți e foame și vrei să comanzi prânzul la birou sau cina acasă (acestea sunt cele mai întâlnite comenzi), iți instalezi aplicația Uber Eats, spui de ce îți e poftă și primești recomandări de la mai multe restaurante din zonă. Alegi restaurantul, felul de mâncare, faci comanda, plătești prin aplicație (poți lăsa și bacșiș tot prin aplicație) și în scurt timp (timpul estimat de aplicație) cineva sună la ușa ta și îți livrează comanda.
Simplu și nimic nemaivăzut.
Ceea ce este foarte interesant este chiar job-ul de livrator. Acest job se adresează tuturor celor care vor să își suplimenteze venitul, celor care dețin o bicicletă, scuter sau mașină și au ceva timp liber. Care sunt beneficiile? Nu ai program fix, lucrezi cât vrei, cât poți, mai faci și sport cu ocazia asta și, la sfârșit de săptămână îți încasezi banii. Dacă exista așa ceva pe vremea studenției mele, cred că aș fi fost prima înscrisă în program.
Să revenim. Cât se câștigă cu Uber Eats? În funcție de cât livrezi, poți să ajungi și până la 1400 de lei pe săptămână. La asta se mai pot adăuga bonusurile de performanță oferite de Uber Eats, dar și banii pe care îi faci din recomandări. Poți recomanda un alt livrator și când el a trecut de 50 de curse, primești niște bani.
Am aflat toate acestea de la Cristina Militaru, o tânără artistă care în momentul în care a auzit că a apărut în România Uber Eats, s-a înscris în program, a făcut câteva livrări, dar s-a axat mai mult pe recomandări. Iată povestea ei cu Uber Eats și iată ce recomandă ea în urma experienței avute:
Cum ai ajuns la Uber Eats și ce făceai exact acolo?
De Uber Eats am auzit când eram în vacanță în Toulouse cu Gabriel, iubitul meu. Vedeam pe stradă bicicliști cu ghiozdane în spate pe care scria Uber Eats și ni s-a părut foarte tare ideea. În București a apărut la câteva luni distanță, în Mai 2018, așa că ne-a fost ușor să ne hotărâm să facem asta. Pe lângă partea de livrări propriu-zisă, m-a atras mai mult partea de recomandări pentru că mă pricep mai bine la asta. Mereu recomand prietenilor lucrurile în care cred, iar dacă sunt și recompensată pentru asta e și mai bine 😂Bonusul de recomandare îl primesc o singură dată, iar asta doar dacă acea persoană ajunge să facă 50 de livrări. Dacă nu ai cont, singurul mod în care poți lua legătura cu Uber Eats este la sediu, nu prin telefon sau email, așa că articolul meu cu informații online a prins foarte bine.
Până acum, peste 190 de persoane au depășit numărul de 50 de curse în urma articolului meu.
Ai facut si livrari?
Da, am și livrat o perioadă. Mie una îmi e frică de alți bicicliști și de mașinile din trafic și eram destul de încordată, așa că atunci când am făcut pană a fost un motiv prielnic să trag pe dreapta. Eram și în sesiune, așa că am găsit două motive. Am continuat însă cu promovările online, iar mulți oameni îmi dau mesaje și îmi mulțumesc pentru articol. Gabriel a livrat mai mult timp și a fost mulțumit și el.
Ce presupune munca de livrator? Cui se adresează în mod special?
Munca de livrator presupune să livrezi mâncare de la restaurant la client. Ai nevoie de un telefon cu internet, de o bicicletă/scuter/mașină și de un cont făcut online și activat la sediu cu actele necesare. În momentul în care vrei să livrezi te dai online pe aplicație și aștepți să îți între o comandă. O accepți, iar gps-ul te ghidează către restaurant. Ridici comanda și în aplicație îți apare din nou direcția către client. O livrezi și finalizezi comanda, iar unii clienți sunt drăguți și îți oferă tips prin aplicație sau cash.
Acest job se adresează persoanelor care vor un venit în plus, fără a fi presați de un program fix și un număr obligatoriu de ore, dar mai ales studenților care vor să meargă și la facultate, așa că nu își permit să lucreze undeva 8 ore. Sunt multi oameni care au un job stabil si livrează după program sau în weekend pentru a face un ban în plus. Vârsta minimă este de 18 ani, iar maxim cât te duce fizicul. Am văzut oameni în vârstă care livrau și se mențineau astfel activi și în formă. Te poți gândi că este un job pentru bărbați, dar sunt multe fete care livrează și se descurcă foarte bine, unele sunt perseverente și ajung repede la 50 de curse, apoi nu pot să le mai urmăresc activitatea. Cred că ele câștigă mai mult bacșiș decât băieții, cel puțin eu primeam destul și îmi place să cred că îl primeam pentru că nu se așteptau să vadă o fată livrând, mai ales la început.
De asemenea, poți considera Uber Eats ca un sport în care ești plătit să te menții în formă sau să slăbești, acolo unde e cazul. Se adresează și persoanelor care vor să facă Uber Driver, dar nu au o mașină care se încadrează pentru transportul persoanelor.
Cât se câștigă cu Uber Eats? De la minim la maxim + efortul necesar pentru fiecare dintre aceste niveluri 😀
În primul rând, depinde cu ce livrezi pentru că plata este diferită între două și patru roți. Cu mașina primești comenzile mai lungi pentru că pot fi mai dificile pentru bicicletă. Depinde de asemenea de cât timp ai la dispoziție și de orele în care livrezi.
În medie Gabriel făcea 25 de lei pe oră cu bicicleta, iar ca efort era vorba de 20-30 km la 6 ore, livrarea maximă de la restaurant la client fiind de 5 kilometri. A folosit și mașina atunci când traficul era mai liber.
Minimul primit este 0 atunci când nu livrezi deloc 😂pentru că este un job în care îți faci plata în funcție de cât de implicat ești și de cât timp ai la dispoziție.
Vara trecută am cunoscut un băiat C.B. care era biciclist înrăit și a vrut să își testeze limitele, așa că într-o săptămână a câștigat 1424 lei și a lucrat cât la un job full time în care te ține șeful peste program, fără să vrei.
Sunt și perioade în care Uber Eats oferă bonusuri pentru numărul de livrări, așa că se adaugă și ele sumei finale. Cel mai mult îmi place faptul că ești plătit săptămânal. Banii îi primești prin intermediul unei firme partenere care își oprește un comision pentru acest serviciu. De această firmă intermediară este nevoie pentru că Uber Eats nu poate face plata unei persoane fizice, iar acest partener îl alegi de la sediu sau îl cauți pe internet. Dacă ai o firmă ești chiar tu acel partener.
Încă mă ocup de partea de recomandare pentru că mereu vin studenți noi sau oameni care vor să își mărească veniturile, iar eu sunt pe blog sau pe profilul de Facebook să îi ajut cu informații și să le răspund la întrebări. Iar dacă vreau, pot oricând să intru în aplicație și să livrez.
În momentul de față fac Street Art împreună cu Gabriel pentru Primăria Sectorului 3, desenăm toaletele din Parcul IOR, centralele electrice dintre blocuri sau redecoram grădinițe în sector.
Sunt actriță și mă antrenez cu Nicoleta Ciobanu la Let It Go Acting Studio.
Fac pictură pe față, mă pregătesc pentru concursul Face Awards și călătoresc cât pot de mult.😀