Ce este sindromul Capgras, pe înțelesul tuturor. Sau cum poți ajunge să nu-i mai recunoști pe cei dragi? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Sindromul Capgras este o afecțiune rară ce afectează acele persoane care ajung să creadă că cei dragi lor sau alți oameni pe care îi cunosc au fost înlocuiți cu dubluri sau impostori. Credința este atât de reală încât nimic nu poate corecta această iluzie.

Sindromul Capgras, sau delirul Capgras, este numit după medicul care a tratat un pacient în urmă cu aproape 100 de ani. S-ar putea să-l auzi și sub denumirea de sindromul impostorului. Dar această afecțiune este diferită de „sindromul impostorului”, mult mai comună de altfel, despre care poate ai auzit.

Cine poate fi afectat de sindromul Capgras?

Deoarece sindromul Capgras este rar, este greu de studiat predispoziția. Cea mai mare parte a ceea ce știm provine din rapoartele medicilor despre pacienți individuali. (Acestea sunt adesea numite rapoarte de caz.) Unele cercetări arată că este mai frecventă în rândul persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative precum demența: până la 16% dintre cei cu demență cu corp Lewy sau Alzheimer au, de asemenea, sindromul Capgras.

De asemenea, este mai probabil la persoanele cu alte afecțiuni ale creierului, cum ar fi Parkinson sau epilepsie, la persoanele care au suferit un accident vascular cerebral sau o leziune cerebrală traumatică sau la cei cu schizofrenie sau tulburare bipolară. O estimare a cercetării este că persoanele cu schizofrenie și demență reprezintă 81% din toate cazurile.

Un studiu despre sindromul Capgras a folosit o bază de date privind sănătatea a 250.000 de persoane din Marea Britanie. A găsit doar 84 de cazuri în acel grup mare. Un fir comun a fost că mulți oameni cu sindromul Capgras au avut și alte tipuri de iluzii.

De asemenea, persoanele cu această afecțiune au avut tendința de a fi de vârstă mijlocie, au avut alte probleme de sănătate mintală în trecut și au fost de două ori mai multe femei.

Cauze și factori de risc

Există două sisteme care lucrează în creierul tău când vezi o față cunoscută. Sistemul nervos central scanează trăsăturile feței. Sistemul nervos extins transmite informații emoționale legate de acea față. Medicii încă nu știu exact cum se dezvoltă sindromul Capgras, dar cred că o conexiune întreruptă între aceste două sisteme împiedică recunoașterea normală a feței.

Mulți oameni cu sindrom Capgras au una sau mai multe leziuni sau zone cu leziuni ale creierului. Aceste leziuni nu trebuie să se afle în părțile exacte ale creierului, responsabile de recunoaștere. Ele pot fi pur și simplu în zonele conectate la ele.

Există mulți factori de risc diferiți pentru sindromul Capgras, inclusiv demența sau Parkinson. Unii oameni o dezvoltă după ce folosesc cantități mari de droguri recreative sau alcool. Alții au avut probleme de sănătate, cum ar fi tiroida scăzută, o altă afecțiune metabolică sau o deficiență de nutrienți, cum ar fi lipsa de vitamina B12.

Simptome pentru sindromul Capgras

Cel mai izbitor simptom este credința că cei dragi pacientului sunt impostori. Niciun fel de raționament nu îl poate face să se răzgândească.

Uneori, amăgirea este despre oameni mai îndepărtați, animale de companie sau chiar obiecte. Iluziile pot veni și dispărea, în special în rândul persoanelor cu demență. Pot exista, de asemenea, simptomele unei boli de bază, cum ar fi Alzheimer sau o leziune cerebrală.

Oamenii obișnuiau să creadă că sindromul Capgras îi făcea pe pacienți violenți, dar experții știu acum că acest lucru este rar și mai probabil să provină dintr-o altă afecțiune.

sindromul Capgras

Diagnostic

Pentru a pune un diagnostic, medicii vor face examene de sănătate fizică și psihică. Ei ar putea comanda teste de abilități mentale pentru a verifica demența sau alte afecțiuni și teste de imagistică cerebrală, cum ar fi RMN sau EEG, care caută leziuni sau alte modificări ale creierului. Este important să vorbească cu membrii familiei sau cu aparținătorii pentru a afla când au început iluziile și pentru a obține alte detalii.

Există tratament pentru sindromul Capgras?

Tratamentul potrivit depinde de situația persoanei. Poate începe cu tratarea oricărei afecțiuni fizice sau mentale care ar putea cauza sindromul Capgras. În timp ce afecțiunea poate fi dificil de gestionat, tratamentul adecvat și o bună comunicare pot duce la rezultate mai bune.

Unele medicamente pentru demență pot reduce simptomele. Medicamentele antipsihotice pot ușura iluziile și agitația. Antidepresivele au ajutat și ele în unele cazuri.

Unii experți sugerează mai întâi terapia pentru a ajuta pacientul și pe cei dragi să gestioneze boala. Cu terapia de abilitare, cei dragi încearcă să se pună în locul pacientului pentru a înțelege mai bine ce simt. Terapia de validare oferă pacientului un sentiment de siguranță dacă este speriat că impostorul este acolo pentru a-l răni. Consilierea familiei ar putea ajuta, de asemenea. Încercarea de a convinge pe cineva care are sindromul Capgras că se înșală nu funcționează și poate provoca mai multă suferință pentru toată lumea.

Cei dragi ar trebui să încerce întotdeauna să arate compasiune. Amintiți-vă că boala cauzează credința falsă. Ați putea încerca să le distrageți atenția cu o activitate preferată. O voce liniștitoare și o atingere moale le va arăta sprijinul și îi vor ajuta să facă față realității lor.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora