Ce trebuie să știi despre viața extraterestră - LIFE.ro
Mergi la conținut

Întreabă pe aproape oricine dacă există viață pe alte planete și răspunsul pe care îl vei primi este un „da!” încrezător! Întorcându-ne cu zeci de ani în urmă (și în multe privințe generații), am fost introduși într-o menajerie de extratereștri buni și răi. Prezența lor împrăștie divertismentul și cultura noastră, iar noi oamenii parcă avem o credință aproape înnăscută – sau este o speranță – că nu suntem singuri în univers.

Dar această prezență extraterestră pe ecranul obișnuit este, desigur, o ficțiune. Nicio viață dincolo de Pământ nu a fost găsită vreodată; nu există nicio dovadă că viața extraterestră a vizitat vreodată planeta noastră. Totul este o poveste, susține site-ul oficial al NASA.

Acest lucru nu înseamnă, totuși, că universul este lipsit de viață. Deși nu au fost detectate vreodată semne clare de viață, posibilitatea biologiei extraterestre – logica științifică care o susține – a devenit din ce în ce mai plauzibilă. Aceasta este probabil cea mai mare realizare a domeniului în plină dezvoltare al astrobiologiei, studiul amplu al originilor vieții de aici și căutarea vieții dincolo de Pământ.

Explorând și iluminând lumea vieții extreme de pe Pământ, experimentând cum a început viața aici, înțelegând mai multe despre componența chimică a cosmosului, testând locuibilitatea în misiunile pe Marte, luna Europa a lui Jupiter, luna Titan a lui Saturn și nu numai, se adună un corp enorm de știință pentru a analiza și explica originile, caracteristicile și dimensiunile posibile ale vieții extraterestre. Și, spre deosebire de ET și invadatorii de nave stelare ai culturii populare, aceste descoperiri sunt și vor fi reale.

Viața extraterestră, o preocupare din antichitate

Viața extraterestră este viața care poate avea loc în afara Pământului și care nu a avut originea pe Pământ. Nicio viață extraterestră nu a fost încă detectată în mod concludent, deși eforturile sunt în desfășurare. O astfel de viață ar putea varia de la forme simple, cum ar fi procariotele, până la ființe inteligente, aducând posibil civilizații care ar putea fi mult mai avansate decât umanitatea. Știința vieții extraterestre este cunoscută sub numele de astrobiologie.

Speculațiile despre posibilitatea existenței unor lumi locuite în afara planetei Pământ datează din antichitate. Mulți scriitori creștini timpurii au discutat despre ideea unei „pluralități de lumi”. Augustin face referire la ideea lui Epicur despre nenumărate lumi „de-a lungul imensității nemărginite a spațiului” (exprimată inițial în Scrisoarea sa către Herodot) în Cetatea lui Dumnezeu. În poemul său din secolul I, De rerum natura (Cartea 2:1048–1076), filozoful Lucretius a prezis că omenirea va găsi nenumărate exoplanete cu forme de viață asemănătoare și diferite de cele de pe Pământ și chiar de alte rase umane.

Teoria Big Bang

Viața extraterestră poate exista pe alte planete decât Pământul. Astfel de forme de viață ar varia de la microorganisme simple și organisme multicelulare asemănătoare animalelor sau plantelor, până la inteligențe extraterestre complexe asemănătoare oamenilor. Când oamenii de știință vorbesc despre viața extraterestră, ei iau în considerare toate aceste tipuri. Deși este posibil ca viața extraterestră să aibă alte configurații, oamenii de știință folosesc ierarhia formelor de viață de pe Pământ pentru simplitate, deoarece este singura cunoscută.

Potrivit interpretărilor Big Bang, universul în ansamblu a fost inițial prea fierbinte pentru a permite viața. 15 milioane de ani mai târziu, s-a răcit la niveluri temperate, dar elementele care alcătuiesc ființele vii nu existau încă. Singurele elemente disponibile în acel moment erau hidrogenul și heliul. Carbonul și oxigenul (și mai târziu, apa) nu ar apărea decât 50 de milioane de ani mai târziu, create prin fuziunea stelară. În acel moment, dificultatea apariției vieții nu era temperatura, ci lipsa elementelor grele libere. Au apărut sisteme planetare, iar primii compuși organici s-ar fi putut forma în discul protoplanetar de boabe de praf care ar crea în cele din urmă planete stâncoase precum Pământul. Deși Pământul a fost topit după naștere și ar fi ars orice substanță organică care a căzut în el, ar fi fost mai receptiv odată ce s-a răcit. Odată ce au fost îndeplinite condițiile potrivite pe Pământ, viața a început printr-un proces chimic cunoscut sub numele de abiogeneză. Alternativ, viața s-ar putea să se fi format mai rar, apoi să se fi răspândit – de către meteoriți, de exemplu – între planete locuibile într-un proces numit panspermie.

5 lucruri pe care oamenii de știință le cred despre viața extraterestră

Cultura populară ne-a oferit o mulțime de idei despre cum ar putea arăta extratereștrii, cum ar putea să se comporte și să interacționeze cu noi. (În mare parte, omorându-ne). Dar se pare că mulți oameni de știință serioși s-au gândit și la asta. Iată ce cred ei.

viața extraterestră

Pot arăta la fel ca noi

Simon Conway Morris, un biolog evoluționist la Cambridge, crede că există șanse mari ca viața extraterestră inteligentă să semene mult cu noi. Diferite specii evoluează în mod independent în modele similare, a susținut Morris în The Runes of Evolution și probabil ar face același lucru pe alte planete. „Lucrurile pe care le considerăm cele mai importante”, a spus el într-un interviu, „sofisticarea cognitivă, creierul mare, inteligența, fabricarea de instrumente sunt, de asemenea, convergente”. Dacă există și alte planete care seamănă mult cu planeta Pământ – iar nava spațială Kepler descoperă că există – atunci probabilitatea unei inteligențe extraterestre asemănătoare omului pe acele planete este foarte mare. „Dacă rezultatele evoluției sunt cel puțin previzibile”, a spus Morris, „atunci ceea ce se aplică pe Pământ se va aplica peste Calea Lactee și dincolo”.

Vor trimite mașini mai întâi

Cultura populară arată extratereștri care ies din nave spațiale pe Pământ. Dar oamenii de știință, precum astronomul Institutului SETI, Seth Shostak, contestă această idee. Deoarece călătoria în spațiu este o călătorie lungă, departe și o investiție uriașă, dacă extratereștrii ar dori contactul cu planeta Pământ, cel mai probabil ar trimite mai întâi roboți și computere. „Nu e ca și cum trapa s-ar deschide și vom vedea o labă ciudată de extraterestru ieșind”, a spus Shostak într-un interviu. „Este mai probabil să fie un braț robotic”.

Dar Shostak și alți oameni de știință au sugerat, de asemenea, că vizitatorii extratereștri ar putea fi mașinile. Steven J. Dick, astronom și istoric șef la NASA, a susținut într-o lucrare că inteligența extraterestră este cel mai probabil inteligență artificială „post-biologică”. „Din cauza limitelor biologiei și creierului în carne și oase”, a scris el, „evoluția culturală va avea ca rezultat în cele din urmă metode de îmbunătățire a inteligenței dincolo de acele limite biologice”. Și asta poate face ca extratereștrii să fie de fapt mai predispuși să viziteze: „Creaturile pe bază de silicon sunt mai predispuse să se angajeze în călătorii în spațiu, având sisteme durabile care sunt practic nemuritoare”, a scris Shostak într-un articol de opinie. „Poate fi genul de creaturi pe care le întâlnim prima dată, dacă întâlnim un extraterestru.”

S-ar putea să nu vină cu gânduri de pace

Stephen Hawking și-a exprimat foarte clar părerile despre viața extraterestră. „Dacă extratereștrii ne vor vizita vreodată, cred că rezultatul ar fi la fel ca atunci când Cristofor Columb a aterizat pentru prima dată în America, ceea ce nu a ieșit prea bine pentru nativii americani”, a spus el într-un interviu. Mai târziu, el le-a spus reporterilor că „o civilizație care citește unul dintre mesajele noastre ar putea avea miliarde de ani înaintea noastră. Dacă da, ei vor fi mult mai puternici și s-ar putea să nu ne vadă ca fiind mai valoroși decât vedem noi bacteriile”. Alți oameni de știință au observat că extratereștrii, precum oamenii, vor aprecia probabil resursele naturale. „Bănuiesc că resursele ar fi limitate oriunde în univers”, a spus Shostak.

Ar putea să ne nimicească

Contaminarea interplaneară este o posibilitate periculoasă pe care astrobiologii au început să o ia în considerare. Microbii străini ar putea fi benigni, a spus John Rummel, pe atunci ofițer de protecție planetară al NASA, pentru Astrobiology Magazine. Dar s-ar putea să nu. Acesta este motivul pentru care au fost stabilite atât de multe protocoale de siguranță pentru a proteja Pământul de microbii necunoscuți din probele interstelare. „Deși nu ar trebui să existe nicio asemănare între corpul uman cald și umed și mediul marțian rece și uscat, cu siguranță pot exista medii pe Pământ în care viața de pe Marte ar putea prospera dacă este transportată aici de o sondă sau de o misiune umană”, a scris David Warmflash, astrobiolog. „Ecologia mediului și biosferele de pe Pământ sunt notoriu de complexe, așa că nu vrem să eliberăm un microb nativ marțian pe Pământ, în special în regiunile „asemănătoare lui Marte” ale planetei noastre.”

Vor fi imprevizibili

Dacă nimeni nu este cu adevărat sigur cum va arăta viața extraterestră, forma în care se află sau motivele lor de a contacta oamenii, cine știe cum vor acționa? „Ar fi ca și cum oamenii s-ar întâlni cu trilobiți, pentru că extratereștrii ar putea fi cu miliarde de ani mai avansați decât noi”, a spus Shostak într-un interviu. „Ar putea fi agresivi – pentru că agresiunea este favorizată într-un sistem darwinian – dar ar putea fi pașnici. Nimeni nu știe”.

Este posibil ca extratereștrii să fi evoluat la fel ca oamenii – pentru a fi capabili atât de agresiune violentă, cât și de compromis pașnic. Dar dacă evoluția se bazează pe supraviețuirea celui mai apt, „avem motive întemeiate să credem că instinctele agresive vor fi prezente”, a scris astrobiologul Pushkar Ganesh Vaidya. „În ce măsură viața extraterestră le poate înfrâna instinctele agresive (sau, eventual, se vor autodistruge) este o presupunere a oricui.”

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora