Cele mai comune prejudecăţi despre România, de care toţi românii s-au săturat - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai comune prejudecăţi despre România, de care toţi românii s-au săturat

Un străin care nu cunoaşte România, îşi poate forma o percepţie doar pe baza celor auzite şi citite despre ţara noastră.
Share this article

Atunci când vizitezi o ţară străină, te documentezi ca să afli ce locuri ar fi bine să bifezi, cum sunt oamenii, cum sunt preţurile şi uneori, ce legende circulă.

Un străin care nu cunoaşte România, îşi poate forma o percepţie doar pe baza celor auzite şi citite despre ţara noastră. Şi, de cele mai multe ori, aceste opinii pot fi de fapt prejudecăţi apărute pe baza imaginii alterate asupra ţării şi a oamenilor ei.

Nu sunt o naţionalistă convinsă, nu mă laud că sunt patriotă, dar nici nu pot rămâne de piatră atunci când despre România se spune că e ţara lui Dracula, că este o ţara hoţilor, a ţiganilor şi a câinilor vagabonzi. Iată câteva stereotipuri de care cred că mai toţi românii ne-am săturat.

Budapesta este capitala României

Am vrea noi, sau aş vrea eu, dar nu e aşa, ori de câte ori s-a confundat şi se va confunda Bucureştiul cu Budapesta. Chiar şi Lenny Kravitz, şi James Hetfield de la Metallica, în concertele susţinute la noi au salutat cu „Bună seara Budapesta”.

România este ţara lui Dracula

Atunci când aminteşti de România cuiva care abia ştie unde se află pe hartă, îţi va spune „Aaa, România, Dracula, Nadia Comăneci…”. De fapt, Dracula chiar nu are legătură cu ţara noastră. Adesea asociat cu personalitatea istorică a lui Vlad Ţepeş, Dracula este doar un personaj de ficţiune creat de scriitorul irlandez Bram Stooker, care nu are rădăcini nici în folclorul românesc, dar nici în literatura românească. Şi nu, nu există vampiri peste tot prin Transilvania.

Foto: iStock

Românii îşi agaţă usturoi prin case

Despre usturoi, folclorul spune că ţine la distanţă vampirii. Din acest motiv, mulţi îşi imaginează că în casele românilor se agaţă funii de usturoi de fiecare grindă pentru a alunga spiritele rele. Însă, am stabilit că nu există vampiri, iar cei care agaţă funiile de usturoi de grindă, o fac doar pentru a păstra mai bine peste iarnă această legumă.

Totul este ieftin

Foarte mulţi turişti se aşteaptă să găsească în România preţuri foarte mici la toate produsele şi serviciile. Vor avea o surpriză, pentru că este extrem de important ce cauţi să cumperi. Sunt ţări în Europa centrală unde mâncarea este mai ieftină decât la noi şi ştim asta pentru că între timp am mai călătorit şi noi. Dacă vrei să cumperi haine sau benzină, surpriza va fi şi mai mare. Preţul benzinei este mai mare decât în Luxemburg, cel mai bogat stat european.

România este o destinaţie nesigură

Mulţi încă mai cred că pe străzile din România rişti să fii jefuit sau înşelat, mai ales de către şoferii de taxi. Poate se întâmpla asta acum câteva zeci de ani, însă azi, România nu este o ţară mai periculoasă decât alta din Europa. Oamenii sunt de obicei prietenoşi şi săritori să te ajute. Cât priveşte taximetriştii, depinde de turist şi de flerul lui. Dacă îţi iei minime precauţii, chiar nu ai de ce să te temi.

Românii sunt ţigani

Am auzit de atâtea ori acest apelativ că deja am obosit. Ceea ce ar trebui să ştie cu toţii este că ţiganii, de fapt romii, reprezintă un grup etnic originar din India, răspândit în toată Europa. În România, romii sunt o minoritate etnică ce numără 3% din populaţia ţării. În plus, nu toţi românii sunt cerşetori. Unii dintre romi au studii, au job-uri, iar cei mai tradiţionalişti au obiceiurile lor şi modul de a se îmbrăca bine stabilit în interiorul comunităţii.

Foto: iStock

Românii seamănă cu ruşii

A avea o poziţie geografică apropiată de Rusia şi fiind înconjuraţi de popoare care vorbesc limba slavă, oamenii cred despre noi că vorbim o limbă asemănătoare cu rusa şi că înţelegem cu toţii această limbă. Puţini ştiu că limba română este una latină asemănătoare cu franceza, spaniola, italiana şi că mai puţin de 10% dintre cuvinte româneşti provin din slava veche.

România este ţara câinilor vagabonzi

Câinii vagabonzi au fost o problemă în trecut, însă s-au luat măsurile potrivite, iar acum există extrem de puţine şanse să mai vezi vreun câine vagabond pe stradă, indiferent de oraşul sau satul în care mergi.

Oraşele din România sunt murdare

Mulţi cred că România este o ţară murdară. În afară de faptul că sunt un mix de stiluri arhitecturale ceea ce poate părea haotic uneori, străzile din România sunt adesea destul de curate. Mai mult decât atât, Cluj Napoca a fost clasificat ca fiind oraşul din Europa cu cel mai curat aer, conform unui studiu publicat în revista franceză We Demain.

Foto: iStock

Românii sunt foarte săraci

România este adesea clasificată ca fiind o ţară săracă cu oameni săraci, iar cei care nu ne-au vizitat încă, cred că e o ţară subdezvoltată. De fapt, salariul mediu este mai mic decât în ţări precum Franţa sau Germania, dar şi traiul este mai ieftin. Iar dacă te uiţi pe stradă, cel puţin în Bucureşti, la maşinile din trafic şi la imobilele de lux, parcă nu-ţi mai vine să spui asta.

Românii emigrează ca să fure job-urile altora

Unele naţiuni cred că românii sunt acei imigranţi care vin în ţara lor ca să le fure job-urile. Acesta a fost, în special cazul Marii Britanii care a raportat prin 2014 că lucrătorii români şi bulgari lucrează în număr mare în această ţară. Cu toate acestea, la vremea respectivă, potrivit publicaţiei The Telegraph, fostul Prim Ministru, David Cameron a declarat ca muncitorii români „lucrează din greu, plătesc taxe şi sunt apreciaţi de angajatorii lor”.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora