Cele mai cool beneficii la job pentru angajați fericiți și motivați - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai cool beneficii la job pentru angajați fericiți și motivați

Angajații fericiți sunt motivați, loiali și productivi, iar aceasta este una dintre regulile antreprenoriatului. Iată lista beneficiilor ce face angajații fericiți.
Share this article

Angajații fericiți sunt motivați, loiali și productivi, iar aceasta este una dintre regulile antreprenoriatului. Aceste calități ale angajaților ar trebui încurajate pentru fiecare ocupant al unui job, indiferent de domeniu.

Satisfacția angajaților este esențială pentru succesul unei companii, motiv pentru care este important să oferim stimulente care să încurajeze și să inspire personalul.

Primul gând al angajatorului ar fi în situația aceasta o creștere salarială, însă, există multe alte feluri de a răsplăti un angajat, nu doar financiar. Iată care sunt cele mai răspândite avantaje/beneficii ce apar în pachetul salarial al marilor companii din străinătate. Iar, mai apoi, vom face un rezumat și al lucrurilor întâlnite pe piața din România, din perspectiva firmei de HR, WEDOHR, coordonată de Elena Dionisie.

  1. Un birou pet-friendly

Da, ai citit bine. Mulți posesori de animale au zile în care își doresc să-și aducă animalele de companie la birou. Există multe firme în afară un poți să-ți aduci copiii la birou, unele au chiar și o creșă/grădiniță în interiorul lor, dar trendul este mai nou, acceptarea animalelor. Zynga este o companie ce oferă angajaților asigurare pentru patrupezi, un rooftop amenajat sub forma unui parc canin, dar și gustări pentru animale la îndemână.

  1. Abonamente la sala de sport

aceste tip de beneficiu nu se învechește niciodată. Promovarea obiceiurilor sănătoase la birou este un trend mereu de actualitate. Și în străinătate, dar și în România, companiile care oferă abonamente anuale la sala de sport sunt foarte bine privite.

  1. Cărți gratis

Cui nu-i plac cărțile gratis? La compania Penguin Random House, poți intra în programul de cărți gratuite prin comandarea câtorva titluri de cărți sau e-book dintr-o listă ce cuprinde mai mult de 100 de autori. în plus, angajații pot intra în cluburi de carte și pot participa la orele de lectură sau la team building-urile culturale.

  1. Înghețată gratis

Ben&Jerry’s oferă nenumărate sortimente de înghețată consumatorilor. Ce modalitate mai bună de a-ți răsplăti angajații decât să le oferi 3 înghețate zilnic? Angajații nu pleacă niciodată cu mâna goală pentru că sunt încurajați să ia înghețata delicioasă acasă și să o împartă cu cei dragi.

  1. Oficial, fără ore suplimentare

De la 9 la 5? La sediul Netflix din California, zilele de vacanță și orele de lucru nu sunt numărate. compania măsoară doar randamentul angajaților, ceea ce înseamnă că angajații își fac treaba și nu contează în câte ore sau în ce loc muncesc. Însă, membrii din conducere au un singur amendament: dacă abuzezi de acest lucru, nu mai e cale de întoarcere.

  1. Tone de zile libere

Când muncești din greu, e bine să ai un angajator care să-ți permită să te joci din greu. Unele nume mari precum  Glassdoor și Virgin Group oferă timp liber nelimitat. Cu toate acestea, acest tip de politică descurajează, de obicei, angajații să ia zile de concediu, deoarece nu există nici un stimulent de tipul „utilizați-l sau pierdeți-l”. Adică, nu sunt plătiți în zilele libere.

Metis Communication pune un plafon pe timpul liber plătit al angajaților.  Pe lângă cele trei săptămâni de concediu plătit (patru săptămâni dacă ești angajat de mai mult de 4 ani), angajații au zilele de naștere libere, o săptămână liberă în luna decembrie bonus și, după cinci ani de contract, zilele de vineri ale verii libere.

  1. Focus pe familie

Facebook oferă niște beneficii incredibile pentru părinți și viitori părinți. Proaspeții părinți (mame și tați) primesc patru luni de concediu parental plătit, plată pentru taxele de grădiniță și pentru procesul de adopție, și bani în plus pentru cheltuielile necesare cu nașterea unui copil. În mod similar, restaurantele fast food Capriotti’s Sandwich Shop le permite angajaților părinți să își ia liber, fără întrebări suplimentare, pentru a putea participa la activitățile și evenimentele legate de copii.

  1. Asigurare medicală

Toată lumea pare că vrea să lucreze pentru compania Google și asta dintr-un motiv foarte bun, mai ales în SUA: este regele beneficiilor pentru angajați. La capitolul asigurare medicală stau cel mai bine și, mai mult decât atât în campusul Google vei găsi oricând un medic, indiferent de specializare, un terapeut, un chiropractor și un maseor.

Capital One Financial este altă companie care are mare grijă de angajații săi. Ei pun la dispoziție un centru medical dedicat și un centru de fitness.

  1. O stare de bine generală

Institute for Integrative Nutrition face o treabă foarte bună pentru a se asigura că angajații săi au o stare foarte bună atât fizică, cât și mentală. Un bucătar profesionist prepară zilnic prânzuri organice pentru angajați (dar și micul dejun și gustările) și în fiecare dimineață sunt aduse flori proaspete pe birouri. de două ori pe săptămână angajații primesc masaj și pot participa la clase de yoga pentru a scăpa de stres.

  1. Burse de studii

O educație superioară este valoroasă pentru orice angajat, însă este un privilegiu pe care nu oricine și-l poate permite. Starbucks oferă un program care permite tuturor angajaților eligibili din SUA (cei care lucrează mai mul de 20 de ore pe săptămână) să se școlarizeze și să obțină o diplomă de absolvent.

  1. Ore de voluntariat

Numeroase studii au demonstrat că angajații prețuiesc acele branduri și companii care empatizează cu binele mondial. De aceea unele companii mari din SUA oferă angajaților timp liber plătit și program flexibil pentru proiectele de voluntariat.

  1. Libertate (și bani) pentru a călători

Fiecare angajat de mai bine de cinci ani la compania Epic System este eligibil pentru a intra în programul de patru săptămâni sabatice (plătite).  În plus, dacă aleg să călătorească în acest timp, compania contribuie la finanțarea călătoriei pentru angajat și un însoțitor.

Dar să vedem cum arată și piața din România. Pentru asta, așa cum spuneam, i-am adresat câteva întrebări Elenei Dionisie de la WEDOHR, având o experiență relevantă în recrutarea de forță de muncă pentru foarte multe companii românești.

Ți se pare că atunci când angajatorul face anunțul de angajare se străduiește să ofere un pachet cât mai atractiv?

Cred că piața este extrem de efervescentă și majoritatea angajatorilor încearcă să atragă candidații potriviți în organizațiile lor.

Pachetele însă difera foarte mult, în funcție de industrii/posturi și niveluri de expertiză.

Ce beneficii ai observat tu în anunțurile de angajare?

Nu întotdeauna anunțurile de recrutare sunt transparente în privința pachetelor de beneficii oferite, însă este adevărat că în unele anunțuri de angajare se preferă introducerea beneficiilor ca un semn distinct care să atragă candidații, iar acestea pot varia de la cele clasice, la altele adaptate industriei în care activează.

Viitorii angajați par să se uite și la pachetul de beneficii atunci când accepta job-ul, sau dacă salariul nu este cel vizat, nu sunt interesați?

De regulă, candidații pe care noi îi întâlnim sunt interesați de pachetul în ansamblu, dar sunt influentați de oferta salarială; altfel spus, dacă salariul este inferior așteptărilor lui, nu își vor schimba job-ul.

Avem însă și categorii de candidați care își doresc o anumită flexibilitate a programului, își doresc să poată lucra de acasă și atunci pentru ei contează foarte mult acest aspect, uneori mai mult decât o creștere salarială.

În aceeași categorie sunt cei care își doresc o reconversie profesională; aceștia vor căuta „angajatorul” și posibilitatea de dezvoltare.

Pe parcursul discuțiilor cu candidații am observat că trendul este ca angajatul să găsească o reală posibilitate de promovare/dezvoltare și să i se explice concret pașii pe care îi are de parcurs. Își dorește să fie clar stabilit timpul de lucru și timpul său liber, aspecte aduse în discuție la angajare, ceea ce poate însemna că angajatul își dorește un work life balance.

Care sunt beneficiile cu care rezonează cel mai mult viitorii angajați la recrutare?

Pe parcursul proiectelor de diagnoză pe care WEDOHR le-a derulat în cadrul unor companii din diverse industrii precum horeca sau construcții am observat că cele mai bune rezultate sunt obținute atunci când li se permite angajaților să aleagă beneficiile optime pentru ei.

Altfel spus, compania ofera în zadar abonament la o sala de fitness, dacă pentru angajați acest aspect este irelevant.

Putem spune că există o competiție între companii pe pachetul de beneficii, fenomen care este în defavoarea companiilor mici sau nou intrate pe piață.

Cu titlu de exemplu, putem enumera:

Pachetele de asigurări medicale par să câștige teren.

Abonamente la diverse biblioteci

Work from home

Traininguri adaptate nevoilor individuale

Workshop-uri tematice îndreptate către dezvoltare personală sau cultivarea unor pasiuni ( ex: muzică, fotografie, etc)

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora