Cele mai sigure ţări din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai sigure ţări din lume

Islanda nu are armată, iar rata criminalităţii este extrem de scăzută, atât de scăzută încât poliţiştii nu umblă înarmaţi şi localnicii nu-şi încuie nici casele, nici maşinile.
Share this article

Cu toţii avem nevoie de predictibilitate şi de siguranţă. Cu toţii căutăm să trăim într-o societate care să ne ofere aceste lucruri, iar unii dintre noi renunţă chiar la viaţa pe care o cunosc pentru a o lua de la capăt într-un alt oraş, într-o altă ţară care să le ofere lucrurile de care au ei nevoie. Decizia e luată în funcţie de o mulţime de factori: un potenţial loc de muncă, nişte rude sau prieteni, limba cunoscută sau informaţii de pe internet. Pentru unii însă e important pachetul întreg, iar pentru ei am căutat şi am aflat care sunt cele mai sigure ţări din lume, un clasament întocmit de The Global Institute for Peace pe baza a 3 factori: starea de pace sau război, siguranţa personală şi riscul de dezastre naturale. 15 din primele 20 de ţări considerate a fi cele mai sigure din lume sunt în Europa şi asta se datorează economiilor puternice şi sistemelor de sănătate bine puse la punct, dar şi riscului mic de a fi implicate în conflicte armate.

Islanda este prima în top pentru cel de-al unsprezecelea an consecutiv. Cu o populaţie de 350.000 de locuitori pe o suprafaţă de puţin peste 100.000 de kilometri pătraţi, este cel mai rarefiat stat, dar altele sunt marile ei calităţi. Islanda nu are armată, iar rata criminalităţii este extrem de scăzută, atât de scăzută încât poliţiştii nu umblă înarmaţi şi localnicii nu-şi încuie nici casele, nici maşinile. În Islanda nu se folosesc bani cash, ci numai carduri, deci oricum nu ar avea nimeni nimic de furat.

Elveţia este pe locul doi în topul cu cele mai sigure ţări din lume şi are motive întemeiate. Rata criminalităţii în această ţară este la un nivel foarte scăzut, furturi din buzunare sau înşelăciuni având loc, cu precădere, în zonele aglomerate. Cunoscut drept statul care şi-a păstrat neutralitatea în orice condiţii, nici ameninţarea unui conflict armat nu este de luat în seamă aici. În plus, Elveţia asigură accesul la unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume.

Finlanda încheie podiumul cu cele mai sigure ţări din lume, dar are un bonus greu de egalat. Este considerată şi cea mai fericită ţară din lume. Ferită de conflicte sau de dezastre naturale, acest stat s-a concentrat mult asupra dezvoltării unor sisteme cât mai bune de învăţământ, medicale, a unei administraţii eficiente şi a sprijinului pentru dezvoltarea populaţiei. Este şi ea o ţară scumpă, dar în marea majoritate a cazurilor salariile sunt pe măsura preţurilor.

Portugalia, unul dintre locurile preferate de vacanţă ale românilor, în ultimii ani, este şi o alegere bună dacă vrei să te stabileşti acolo. Şi aici nivelul criminalităţii este destul de scăzut şi este important să fiţi atenţi la bunurile voastre în special în zonele mai aglomerate, precum în mijloacele de transport în comun sau în apropierea obiectivelor turistice importante. Spre deosebire de alte ţări, aici localnicii sunt mult mai deschişi nu doar unii faţă de alţii, ci şi faţă de străini. Leagă prietenii cu uşurinţă şi sar imediat în ajutor.

Austria este a cincea dintre cele mai sigure ţări din lume, iar capitala ei, Viena se află pe primul loc când vine vorba de calitatea vieţii. Rata criminalităţii este şi aici la un nivel foarte scăzut şi se pune mare preţ pe securitatea la nivelul întregii societăţi. Sistemul sanitar este şi el printre cele mai bune din lume, iar autorităţile au dezvoltat un plan de suport foarte elaborat pentru cetăţenii ei.

Norvegia este şi ea o ţară în care poţi merge cu încredere din punct de vedere al securităţii. Este unul dintre cele mai scumpe state din Europa, dar, pe de altă parte, are şi printre cele mai mari venituri din lume pe cap de locuitor. Sistemele sociale şi de sănătate sunt şi ele foarte bine puse la punct, iar siguranţa personală este atât de importantă pentru autorităţile locale încât acestea nu au luat măsuri doar pentru limitarea furturilor şi a infracţiunilor de orice fel, dar au acţionat inclusiv în ceea ce priveşte securitatea şoferilor şi a pasagerilor. Regulile sunt atât de bine stabilite, şi amenzile, atât de drastice, încât în 2019 un singur om şi-a pierdut viaţa în accidente rutiere, în capitală.

Qatar este o ţară sigură atât pentru localnici, cât şi pentru turişti. Sigur, asta nu înseamnă că îţi poţi lăsa lucrurile nesupravegheate. Nicio ţară nu se compară cu Islanda din punctul acesta de vedere. Totuşi, nu trebuie să uităm că vorbim despre cel mai bogat stat al lumii, unde apa plată este mai scumpă decât benzina. Aici nu există impozit pe venit şi taxele sunt printre cele mai mici din lume.

Singapore nu avea cum să lipsească din topul cu cele mai sigure ţări din lume. Nu doar că s-a ferit constant de conflictele cu alte state, iar autorităţile au capacitate de a se descurca rapid şi mai eficient decât în alte zone în cazul unor calamităţi naturale, dar regulile sunt atât de stricte, iar amenzile şi pedepsele, atât de mari, încât nu prea există “curajoşi” care să fie dispuşi să încalce legea. Şi nu doar de teama pedepselor, ci şi pentru că nu au şanse să scape nerecunoscuţi. Singapore este înţesat cu camere de luat vederi.

Danemarca este un alt loc bun pentru a trăi în siguranţă. Şi nu e vorba doar de securitatea personală aici, ci şi de sistemul de educaţie extrem de eficient, de salariile aflate la un nivel foarte bun, de sistemul de sanitar şi, de ce nu, de comportamentul interuman. În Danemarca se pune mare preţ pe traiul sănătos, pe mişcarea fizică constantă şi alimentaţia sănătoasă. Aşa se face că vei vedea mai multă aglomeraţie pe pistele de biciclete decât pe şosele, însă cu siguranţă nu vei vedea conflicte în trafic aşa cum se întâmplă frecvent la noi.

Noua Zeelandă încheie top 10 cele mai sigure ţări din lume. Deşi se vorbeşte mai puţin despre gradul de siguranţă de aici şi mai mult despre peisajele care îţi taie răsuflarea, e important să ştiţi că în cazul în care aţi vrea să vă mutaţi la capătul lumii, n-ar fi o alegere deloc rea. Este ferită de conflicte armate, are un sistem de sănătate foarte bun şi nu foarte scump, sistemul de educaţie este şi el la un nivel ridicat, gratuit pentru localnici şi mai ieftin decât în alte părţi în cazul expaţilor.

România ocupă locul 33 din cele 128 de state introduse în topul cu cele mai sigure ţări din lume. Deşi ne plângem frecvent şi, de multe ori, pe bună dreptate de lipsurile din ţară, nu e rău să ştim că are şi ea avantajele ei, iar securitatea în faţa unor conflicte armate sau dezastre naturale de proporţii este mai ridicată decât în majoritatea statelor analizate.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora