Cine a fost Ebrahim Raisi, fostul președinte al Iranului, supranumit Măcelarul din Tehrān - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine a fost Ebrahim Raisi, fostul președinte al Iranului, supranumit Măcelarul din Tehrān

Ebrahim Raisi s-a născut la apariția reformei agrare (1960-63) și a programului de dezvoltare a Revoluției albe .
Share this article

Ebrahim Raisi a fost președinte al Iranului (2021-24) înainte de moartea sa subită într-un accident de elicopter. Procurorul nepopular – numit „Măcelarul din Tehrān” pentru rolul său în execuția a mii de prizonieri politici în 1988 – a fost împins la putere de către establishmentul clerical ca potențial succesor al lui Ali Khamenei, liderul îmbătrânit al Iranului. El a fost una dintre puținele figuri în care au avut încredere adepții liniei dure, atât din cadrul clerului, cât și din cadrul instituțiilor de securitate, însă cariera sa s-a dovedit a fi emblematică pentru corupția Republicii Islamice și pentru suferința poporului iranian. În timpul scurtei sale președinții, deconectarea dintre regim și popor a izbucnit în urma morții Jinei Mahsa Amini în 2022, cu protestele de amploare „Femeie, viață, libertate”, care au fost la limita revoluției.

Viața timpurie și educația lui Ebrahim Raisi

Raisi a crescut în orașul Mashhad, un centru religios important pentru Twelver Shiʿah, ca loc de înmormântare a celui de-al optulea imam ʿAlī al-Riḍā. Raisi s-a născut la apariția reformei agrare (1960-63) și a programului de dezvoltare a Revoluției albe (1963-79), când Iranul a suferit schimbări profunde în distribuția puterii și a bogăției. Deși țara a cunoscut o modernizare și o urbanizare rapidă, establishmentul clerical s-a numărat printre cei mai vizibil lipsiți de drepturi în urma reformelor șahului. Acest lucru a fost valabil mai ales în Mashhad, unde establishmentul clerical deținea proprietăți imobiliare extinse și avea o influență enormă asupra economiei locale.

Crescut într-o familie de clerici, Raisi a primit o educație religioasă. În 1975, a urmat seminarul din Qom, cel mai important centru intelectual al islamului Shiʿi, și a studiat cu unii dintre cei mai proeminenți clerici iranieni. Într-o perioadă în care iranienii erau în general nemulțumiți de regimul lui Mohammad Reza Șah Pahlavi, mulți dintre seminariștii de la Qom erau angajați în idealurile revoluționare ale lui Ruhollah Khomeini, a cărui interpretare a velāyat-e faqīh (tutela juristului) urmărea să asigure supravegherea clericală a politicii și administrației guvernului. Raisi ar fi fost un participant activ la evenimentele din 1978-79 care l-au împins pe șah în exil și au stabilit un sistem de guvernare bazat pe viziunea lui Khomeini.

Procuror pentru Republica Islamică

După Revoluția iraniană, proaspăta republică islamică s-a confruntat cu o serie de provocări imediate, de la loialiștii șahului, educați în Occident, la disidenții de stânga secularizați și până la războiul total cu Irakul vecin. Raisi și-a dedicat cariera încă de la început pentru a susține regimul nou-născut împotriva opoziției interne. A urmat cursuri de formare în administrație și în curând s-a alăturat biroului procurorului din Masjed Soleymān, în sud-vestul Iranului. În următorii șase ani, a acumulat experiență suplimentară în calitate de procuror pentru diferite jurisdicții, inclusiv pentru orașul Karaj, orașul Hamadan și provincia Hamadan. În 1985, a devenit procuror adjunct în capitala țării, Tehrān. În 1988, în timp ce povara instabilității și a războiului dintre Iran și Irak cântărea greu asupra regimului, Khomeini a ordonat executarea a mii de prizonieri politici (pe care i-a acuzat că au colaborat cu Irakul) și l-a numit pe Raisi într-un comitet însărcinat să stabilească dacă prizonierii erau neloiali față de guvern.

După ce Ali Khamenei a devenit rahbar (liderul Iranului) în 1989, Raisi a început să ajungă la ranguri înalte în cadrul sistemului judiciar iranian. După ce a ocupat funcția de procuror al Tehrānului (1989-94), printre cele mai importante funcții ale sale se numără cea de șef al Organizației de Inspecție Generală (1994-2004) și cea de procuror general al Tribunalului Special pentru Clerici (2012-21), posturi care supraveghează integritatea organismelor și funcționarilor guvernamentali. În calitate de prim-adjunct al șefului justiției (2004-14), Raisi a jucat un rol-cheie în reprimarea disidenților după tulburările care au urmat alegerilor prezidențiale din 2009. În afara sistemului judiciar, Raisi a devenit, de asemenea, membru al Adunării experților (2007-24), un organism deliberativ însărcinat cu înlocuirea rahbarului în cazul în care funcția devine vacantă.

În 2016, Khamenei l-a numit pe Raisi custode al sanctuarului lui ʿAlī al-Riḍā din Mashhad, plasându-l în fruntea celui mai mare bonyad (fond de caritate) din Iran. Numirea, care a durat până în 2019, a plasat active în valoare de miliarde de dolari – și o parte considerabilă din produsul intern brut al Iranului – sub controlul lui Raisi și fără supraveghere oficială. Mulți observatori au văzut în această numire o oportunitate de a spori influența lui Raisi în rândul elitei clericale și de afaceri a țării.

În pofida poziției sale de nivel înalt în cadrul regimului, Raisi și-a construit o imagine de critic al guvernului, cu principii și dur cu corupția. El a candidat împotriva actualului președinte în exercițiu Hassan Rouhani la alegerile prezidențiale din 2017, criticându-l pe Rouhani pentru încheierea unui acord nuclear internațional (Planul comun de acțiune cuprinzător sau JCPOA) care a acordat prea multe concesii, nereușind totodată să îmbunătățească situația socio-economică a tuturor iranienilor, cu excepția celor mai bogați. Rouhani a câștigat detașat, reflectând aparent aprobarea alegătorilor față de acordul nuclear, dar capacitatea lui Raisi de a obține 38% din voturi pare să demonstreze că retorica sa populistă a atins totuși o coardă sensibilă. Retragerea Statelor Unite din JCPOA un an mai târziu, însoțită de reimpunerea sancțiunilor americane asupra Iranului, i-a dat dreptate lui Raisi în ochii multor iranieni.

La numirea sa în funcția de șef al sistemului judiciar în 2019, Raisi a urmărit imediat cazurile de corupție împotriva unor oficiali guvernamentali și a unor oameni de afaceri proeminenți, deși în mod selectiv. Procedurile televizate au dat mușcătură lătratului său, în timp ce a continuat să critice guvernul lui Rouhani. Tensiunile sporite cu Statele Unite au dat, de asemenea, rezonanță criticilor sale, în special după o serie de încăierări cu forțele americane la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020. Atunci când Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a doborât zborul 752 al Ukraine International Airlines în ianuarie 2020, confundând avionul de pasageri cu o rachetă de croazieră americană, Raisi a supravegheat ancheta privind tragicul eveniment. Cu toate acestea, ancheta nu a făcut prea multe pentru a-i trage la răspundere publică pe oficialii iranieni, punând incidentul pe seama unor erori ale unor operatori de rang inferior.

Ebrahim Raisi Președinte

Când Raisi a candidat la alegerile prezidențiale din 2021, a continuat să se prezinte ca un apărător de principiu împotriva corupției guvernamentale. În același timp, el și-a exprimat sprijinul pentru negocierea unui acord nuclear internațional care să țină cont de interesele iraniene. Dar profilul său înalt a fost cel care l-a făcut să fie clar favorit în buletinul de vot, cei mai serioși contracandidați ai săi fiind descalificați în săptămânile dinaintea alegerilor. Cu o prezență la vot ușor sub 50 %, a câștigat cu o marjă covârșitoare și a fost învestit în august.

Deși Raisi a moștenit o criză omniprezentă care a fost provocată de sancțiunile internaționale și de pandemia de coronavirus SARS-CoV-2, la începutul mandatului său, el s-a arătat mai preocupat de securitatea regimului decât de ameliorarea situației economice. Prima sa propunere de buget a alocat o creștere semnificativă a fondurilor pentru instituția de apărare, dar a menținut austeritatea în ceea ce privește cheltuielile interne. Guvernul a intensificat campania de vaccinare COVID-19 la începutul președinției sale, dar nu s-a făcut mare lucru pentru a remedia problemele economiei, în ciuda penuriei de apă și a inflației în creștere. S-a manifestat puțină urgență în ceea ce privește reînnoirea JCPOA, care ar fi ridicat sancțiunile; Raisi a încercat mai întâi să consolideze legăturile cu China și cu vecinii Iranului (inclusiv să restabilească relațiile cu Arabia Saudită, țară vecină, în 2023) înainte de a se angaja serios în negocieri cu Occidentul. În momentul în care un acord reînnoit a fost la îndemână, noi evoluții geopolitice au îngreunat calendarul pentru încheierea acordului.

În concordanță cu creșterea investițiilor în securitatea regimului, guvernul a reprimat disidența. Acesta a intensificat supravegherea și cenzura, inclusiv prin aplicarea de către așa-numita poliție a moralității (Gasht-e Ershad) a ținutelor sancționate de stat, iar numărul execuțiilor a crescut vertiginos. Femeile, precum și minoritățile etnice și religioase, au fost afectate în mod disproporționat.

Citește și: Cei mai mari tirani din istorie. De la Caligula și Ginghis Han, până la Stalin și Kim John II, oameni care și-au nimicit propriile popoare

Între timp, economia s-a deteriorat și mai mult, inflația a crescut vertiginos, iar șomajul a crescut. În plus, prețurile alimentelor au crescut din cauza invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022. În luna mai, Raisi a anunțat un program de „chirurgie economică” care a inclus o reducere bruscă a subvențiilor pentru alimente. Prețul unor produse alimentare aproape s-a triplat peste noapte.

Impulsul combinat al măsurilor economice austere și al securității regimului a înfuriat mulți iranieni. Protestele s-au intensificat în luna mai, odată cu creșterea bruscă a prețurilor la alimente. Deși au fost masive și răspândite, aceste proteste au fost eclipsate de furia care i-a scos pe iranieni în stradă în septembrie: iranienii au manifestat în masă după ce o femeie kurdă, Jina Mahsa Amini, a murit în timp ce se afla în arest pentru că era îmbrăcată „necorespunzător”. Moartea ei a reprezentat un microcosmos al numeroaselor și variatelor nemulțumiri ale iranienilor, de la subjugarea femeilor la suprimarea minorităților și la indiferența generală a guvernului față de bunăstarea cetățenilor săi. Femeile și-au asumat un rol principal în mișcarea de protest, îndepărtându-și vălul și tăindu-și părul în cadrul demonstrațiilor publice, iar un cântec folosit de mult timp de activiștii kurzi – „Femeie, viață, libertate” (kurdă: „Jin, Jiyan, Azadî”; persană: „Zan, Zendegī, Āzādī”) – a fost adoptat pe scară largă. Deși protestele au depășit granițele societății iraniene și au inclus chiar și clerici Shiʿi care erau în favoarea ca acoperirea hijab-ului să fie voluntară, Raisi a acuzat actori străini pentru fomentarea tulburărilor.

În timpul războiului dintre Israel și Hamas, care a început în 2023, Raisi a devenit din ce în ce mai conflictual față de Israel. Pe fondul retoricii sale crescânde împotriva Israelului – și a unei vizite istorice în Arabia Saudită pentru a discuta despre război – aliații Iranului din regiune, inclusiv Hezbollah din Liban și forțele Houthi din Yemen, au intensificat atacurile împotriva Israelului. Când forțele israeliene au ucis ofițeri superiori ai Forței Quds a IRGC în Damasc în aprilie 2024, Iranul a răspuns două săptămâni mai târziu prin lansarea de drone și rachete în spațiul aerian israelian pentru prima dată în istoria celor două țări. Raisi a amenințat cu un răspuns „sever” dacă Israelul va riposta. Dar când Israelul a atacat un complex militar din Iran câteva zile mai târziu, Raisi a rămas tăcut pe această temă, în timp ce oficialii iranieni au susținut că loviturile israeliene au fost interceptate.

Citește și: Cine este Ismail Haniyeh, înaltul lider al Hamas, care duce o viață liniștită în Qatar

La câteva zile după lovituri, Raisi a pornit într-un nou turneu pentru a construi legături cu țările vecine. O vizită de profil înalt în Pakistan a culminat cu un acord de creștere a comerțului bilateral la 10 miliarde de dolari în cinci ani. Raisi a călătorit apoi în Sri Lanka, unde a inaugurat un proiect hidroenergetic care a fost construit cu ajutorul tehnologiei și asistenței financiare iraniene. La 19 mai, în timp ce Raisi se întorcea dintr-o călătorie pentru a inaugura noi baraje construite împreună cu Azerbaidjanul de-a lungul graniței dintre cele două țări, elicopterul său s-a prăbușit pe fondul vremii nefavorabile în zona muntoasă de la graniță. Elicopterul a fost localizat de salvatori în ziua următoare, dar nu au fost găsiți supraviețuitori.

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora