Cine sunt fondatorii PayPal și cum arată istoria celei mai mari companii de plăți online?
Fondatorii PayPal au fost Max Levchin, Peter Thiel și Luke Nosek care în 1998 au pus bazele Confinity – o combinație de încredere (confidence și infinit), un serviciu de transfer de bani. Compania operează ca procesor de plăți pentru furnizorii online, site-urile de licitație și alți utilizatori comerciali, pentru care percepe o taxă.
Cum s-au născut fondatorii PayPal?
Max Levchin, un geniu în lumea computerelor, născut în Ucraina și stabilit în Chicago, a lansat trei start-up-uri, unul dintre ele fiind NetMeridian pe care l-a vândut lui Microsoft pentru suma de 100 de mii dolari, chiar înainte ca el să ajungă absolvent de facultate. În timp ce aștepta încheierea deal-ului, s-a rupt de lumea tehnologiei pentru o perioadă, a străbătut jumătate de țară pentru a ajunge la un prieten de-al lui din Silicon Valley, unde avea să se întrebe ce poate face el cu restul vieții sale. În această perioadă a participat la un curs la Universitatea Standford, susținut de Peter Thiel, un om de afaceri american, filantrop, activist politic, autor al mai multor cărți și considerat de cei din jur un geniu.
Levchin i-a propus lui Thiel să înființeze o companie pentru a crea a bibliotecă ce ar cripta scheme pe care mai apoi să le treacă sub licență. Lui Thiel i s-a părut provocatoare ideea și a promis că fondul lui de investiții va finanța cu câteva sute de mii de dolari, „bani de sămânță” ai acestui nou business. Ei au numit această nouă companie „Field link”.
După ce a început să lucreze la biblioteca criptată, a aflat că nu există o cerere intrinsecă pentru acest nivel de securitate. Atunci Thiel a sugerat ideea stocării de bani.
Astfel, Levchin și-a asumat misiunea de a crea un criptografic de siguranță IOU („I owe you”), un document informal pentru recunoașterea datoriei), note care pot fi transmise de la utilizator la utilizator prin porturile infraroșii încorporate în Palm (Palm este denumirea comercială pentru un asistent personal digital (PDA), o formă de dispozitiv portabil care este cunoscută și sub numele de computer palmtop.
Această nouă idee a primit numele de Confinity.
Mai târziu, Levchin a observat că utilizatorul nu are neapărat nevoie de un palm, din moment ce putea sincroniza programul cu Email-ul și pagina web pentru a face transferul de bani cu sau fără palm. Acest produs a primit numele de PayPal.
De la fondatorii PayPal la viralizare
Luke Nosek a venit cu ideea unei induceri financiare la viralitatea PayPal. Fiecare înscriere ar primi un depozit de 10 USD în contul PayPal și o sumă de 10 USD pentru fiecare utilizator nou. Vânzătorii de pe eBay, o platformă de shopping online, avea nevoie de o modalitate mai bună de a duce la bun sfârșit tranzacțiile online. Iar această necesitate i-a făcut pe vânzătorii eBay să promoveze reclama PayPal, lucru care a dus la creșterea rapidă a acestui serviciu financiar.
Elon Musk printre fondatorii PayPal
PayPal nu a fost singura care a urmărit marea comoară din online. Alți competitori precum Dotbank, PayMe și X.com au încercat să ofere servicii similare. X.com condusă de Elon Musk, a spart piața dăruind câte 20 de dolari fiecărui nou utilizator, adeseori copiind serviciile și strategiile PayPal. PayPal alerga în frunte, iar X.com îl urma. Așa au apărut problemele cu cash flow-ul (fluxul de numerar) atât pentru PayPal, cât și pentru X.com.
Thiel credea că cel care va câștiga va fi primul care va depune un IPO (Initial Public Offering).
Ei bine, PayPal și X.com au fuzionat în martie 2000, Bill Harris fiind la conducerea noii companii, Musk ocupând poziția de președinte, iar Thiel pe cea de director financiar.
Numai că vederile celor două companii nu erau asemănătoare, la fel cum nici strategiile lui Harris cu ale lui Thiel. Și pentru că nu era deloc bine, Elon Musk a reorganizat lucrurile, a trecut el pe poziția de CEO, iar Thiel pe cea de președinte al noii companii, formându-se un nou consiliu de administrație menit să rezolve problema fluxului de numerar. Însă problemele nu s-au terminat aici.
Musk a făcut demersuri pentru eliminarea treptată a mărcii PayPal în favoarea X.com, însă sondajele companiei au arătat că publicul nu a avut prea mult apetit pentru X.com, din moment ce amintește de industria porno.
Ca urmare, Levchin și-a adunat fosta echipă (printre care și Reid Hoffman) și a venit cu o petiție în consiliul de administrație, petiție ce cerea îndepărtarea lui Musk, în caz contrar, ei vor renunța. Musk a fost înlăturat de pe postul de CEO, iar Thiel a fost numit interimar în locul lui.
Dar a fost un bun început această mutare pentru Elon Musk care, astfel, a avut timp să se ocupe de Tesla Motors și Space X.
Succesul PayPal
Când PayPal se așezase pe drumul său, cu peste 200 de milioane de conturi de utilizatori în lumea întreagă, Thiel și Hoffman au căzut de acord că era timpul să caute un investitor și au stabilit prețul companiei la minim 600 de milioane de dolari, ofertă cu care au mers către Google și Yahoo. Cei doi au refuzat pretinzând că PayPal este dependent de eBay.
Atunci Thiel și Hoffman au fost de acord că este timpul să se pregătească pentru o IPO (ofertă publică). După ce anunțul a fost făcut public, eBay a propus suma de 400 de milioane de dolari, precizând: „Vom face această ofertă o singură dată, iar apoi vă vom zdrobi. Ar trebui să acceptați oferta noastră”. Răspunsul lui Hoffman a fost ridicarea prețului la 1 milion de dolari. După câteva săptămâni, eBay a făcut oferta finală și anume 850 de milioane de dolari. PayPal a continuat cu oferta publică, iar piața a evaluat compania la 1,2 milioane de dolari. După alte discuții și bâlbâieli, eBay a fost de acord să cumpere PayPal cu 1,5 milioane de dolari în anul 2002.
Thiel, Levchin și Hoffman care au primit mai mult de 100 de milioane de dolari, au ieșit din compania căreia i-au pus bazele.
Thiel a fondat propriul fond de acoperire Clarium Capital Management LLC, a investit 750 de mii de dolari în Facebook și s-a alăturat board-ului.
Levchin a creat Slide, un producător de widget-uri care numără sute de milioane de instalări ale programului său de photo slideshows.
Hoffman a devenit cofondator LinkedIn.
Potrivit raporturilor PayPal, veniturile în 2016 sunt de 10,84 miliarde de dolari, cu 197 de milioane de conturi de clienți activi, 6,4 miliarde de tranzacții de plată și valoarea lor de aproape 50 de miliarde de dolari.