Cine sunt oamenii din spatele Festivalului George Enescu? Și ce înseamnă să lucrezi pentru unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa
Ediție de ediție, Festivalul George Enescu ne aduce la București cele mai mari nume din muzica clasică contemporană. Dar niciodată nu ne întrebăm cine sunt cei care fac posibil acest imens festival internațional, unul dintre cele mai importante din Europa. Așa că, LIFE.ro vă invită ca până la începutul ediției de anul acesta să îi cunoașteți pe oamenii din spatele festivalului. Și dacă săptămâna trecută v-am făcut cunoștiință cu Cristina Uruc care se ocupă de însoțirea artiștilor și pe Ana Diaconu, content writter în festival, astăzi vi le prezentăm pe Andrada Pavel, fotograful oficial al festivalului și pe Magda Lăzărică care se ocupă de transportul internațional al artiștilor.
Ce înseamnă Festivalul George Enescu pentru voi?
Andrada Pavel: Festivalul a reprezentat pentru mine ușa pe care am pășit spre viață. Colaborarea din 2015 a fost și primul meu job pe bune, nu un simplu internship. Îmi amintesc cum am fost cu mama la cumpărături de haine mai serioase, pentru că garderoba mea se rezuma doar la blugi și tricouri cu mesaje amuzante. A fost un întreg proces care m-a ajutat să cresc mai mult în câteva luni decât în toți anii de școală. Acel prim septembrie alături de echipa Festivalului a fost, poate, cea mai frumoasă perioadă din viața mea. Am găsit oameni pe aceeași lungime de undă cu mine, un domeniu în care îmi doream de mult să lucrez și colegi care chiar râd la glumele mele.
Festivalul Enescu și Artexim sunt pentru mine locurile în care am întâlnit cei mai frumoși oameni și cea mai bună echipă cu care am lucrat vreodată. Este locul în care am crescut, m-am maturizat, locul în care am evoluat profesional și am legat prietenii pe viață. Locul în care mă întorc de fiecare dată cu cea mai mare bucurie.
Magda Lăzărică: Primul job a devenit o pasiune de 16 ani, un colectiv de mentori-colegi, sute de mii de bilete de avion, mii de concerte, culise, emoții și cele mai fascinante personalități în close-up: artiștii.
Care este legătura pe care o aveți cu lumea artistică?
Andrada Pavel: Tatăl meu este organizator de spectacole și fericirea mea atunci când eram copil era să mă aflu în spatele scenei și să încerc să înțeleg mecanismele care pun cap la cap un eveniment. Mi-am dat seama cât de importantă e o echipă și cât de mult se muncește pentru o reprezentație de o oră și jumătate. M-am îndrăgostit de backstage și cumva am sperat mereu că voi ajunge și eu într-una din echipele care organizează evenimente atât de ample precum Festivalul Enescu.
Magda Lăzărică: Sunt absolventă a Universității Naționale de Muzică din București – licențiată alături de doamna profesoară Valentina Sandu Dediu și am un master făcut sub domnul profesor Octavian Nemescu. De asemenea, sunt profesor de Educație Muzicală la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, partener în proiecte și programe al Radio România Muzical (Ascultă 5 minute de Muzică Clasică, Moștenitorii României Muzicale) și Radio România Actualități (Folk fără vârstă).
Cât de mult muncești pentru ediția curentă a festivalului?
Magda Lăzărică: Departamentul de Transport Aerian pe care îl coordonez încă din 2005 își începe lucrul în primăvara anului desfășurării fiecărei ediții. Nu există o dată fixă, totul depinde de invitații noștri și de alegerile de zbor: respectiv, bilete de zbor achiziționate de către organizatori sau de către managementul acestora (rambursate).
Care a fost cel mai emoționant moment pe care l-ați trăit în cadrul festivalului?
Andrada Pavel: În 2015 făceam parte din echipa de însoțitori, iar prima artistă care a fost în grija mea a fost soprana de origine suedeză Erika Sunnegårdh. Aveam atâtea emoții când o așteptam la aeroport, speram să nu o dau în bară. Întotdeauna m-am considerat nu prea bună la small-talk și credeam că o să îmi fie dificil să am o conversație cu Erika și că o să mă creadă o ciudată.
Dar de unde. Pe drumul spre hotel i-am povestit cum am căutat pe Google translate cum i se pronunță numele de famile, iar după ce am râs împreună, am decis că de fapt mă pricep la micile conversații și că mai sunt și amuzantă pe deasupra.
După concert, pe drumul spre aeroport, Erika mi-a spus că oricând ajung în vacanță prin Suedia să nu îmi fac griji pentru cazare, că stau la ea. După ce mi-am petrecut adolescența crezând că nu știu să îmi fac prieteni noi, a fost un moment wow pentru mine să văd cât de simplu este de fapt.
Magda Lăzărică: Pe 20 septembrie 2015, la Libraria Humanitas Cișmigiu – Seria întâlnirilor „Înapoi la argument”, moderată de către Horia-Roman Patapievici care îl avea invitat pe Mihai Constantinescu – Director Artexim. Într-o sală plină de suflete îndrăgostite de muzica lui George Enescu și abonați ai Festivalului Internațional George Enescu, domnul Director Mihai Constantinescu a povestit despre colaboratorii entuziaști și devotati ai Festivalului. Printre ei, de profesoara de muzică, cea care asigură transportul aerian și care a avut grijă ca toți artiștii să ajungă și să plece în siguranță.
Care sunt momentele de care sunteți cele mai mândre din festival?
Andrada Pavel: Aveam 19 ani când a început totul și eram încă o adolescentă timidă, care credea că nu e în stare să lege prietenii sau să poarte conversații cu alți oameni. Am ajuns la interviu împinsă de la spate de părinții mei, iar după câteva zile am primit un telefon care mă anunța că sunt în echipă și că sunt așteptată la birou să probez costumul și să ridic agenda și badge-ul. Când mi-am văzut numele scris pe cartonașul acela pe care se afla și logo-ul Festivalului am simțit un mix de fericire, euforie, un sentiment de mulțumire și o extraordinară mândrie că fac parte din ceva atât de mare. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă așez în cea mai apropiată cafenea, să îmi pun în față programul Festivalului, agenda și badge-ul și să o sun pe mama să îi spun că hei, am reușit.
Magda Lăzărică: Faptul că doi dintre foștii mei elevi, sub recomandarea mea – Andreea Taina (absolventă a Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza – secția Design ambiental, actualmente studentă a UNMB-Compoziție Clasică) și Mihnea Ghenuț (absolvent al Colegiului Național Ion Creanga – actualmente student al Facultății de Interpretare Muzicală – Secția Canto Clasic), sunt deja la a doua colaborare în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Cea mai importantă lecție a succesului personal și profesional este să ai capacitatea de a investi într-o persoană destul de mult, astfel încât să-ți devină coechipier. În acel moment, în succesul învățăcelului se oglindește calitatea ta profesională.