„Ce-o fi văzut la ea, la cât e de grasă!” Cuvintele care au motivat-o pe Cosmina Kovacs să-și depășească limitele. Dintr-o jurnalistă ce cântărea 100 de kg, azi creatoarea unui magazin de haine XXL - Pagina 3 din 3 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Care e clientela ta?

Cosmina Kovacs: Ohh, Doamne. Am și fete de clasa a XII-a, care poartă mărimea 60, deci 10XL. 10XL înseamnă 153 cm la piept și 163 la șold și 140 la talie… adică peste 130 kg. Foarte multe fete și femei s-au îngrășat în pandemie, din cauza stresului, a lipsei de mișcare.

Noi avem și mărimi mici, chiar și XS, iar dacă aș analiza procentual, cred că 1% din vânzări reprezintă mărimi mici. E adevărat că noi suntem specializați pe mărimi mari, dar procentul e în scădere la mărimile mici.

Am și cliente care m-au văzut de la început și au slăbit odată cu mine. Am o clientă care are 65 de ani și, de la 130 de kilograme a ajuns la 80. E fabulos la vârsta asta. Doar că procesul e foarte lung, trebuie să ai răbdare, să nu intri în panică atunci când vezi că stagnezi.

Ce vorbești cu ele, că pare un business foarte personal?

Cosmina Kovacs: Este. Modelul, dacă vrei, e același: au rămas însărcinate, înainte de asta aveau corpul perfect, apoi s-au îngrășat. După naștere, grija a fost pentru copil, pentru soț, pentru casă, mai puțin pentru ele.

Dar eu sunt de părere că, dacă vreau să fiu o mamă bună, eu trebuie să fiu bine. Că emoțiile mele negative se răsfrâng asupra copilului. Eu în primele 3 luni nu am fost bine. Realizam că kilogramele în plus sunt cu mine, aveam îndoieli că voi mai slăbi. Nu mai fusesem acolo, femeile din jurul meu spuneau că, odată ce te-ai îngrășat, nu mai slăbești. Din cauza asta, legătura dintre mine și fetița mea s-a făcut mai greu. Atunci mi-am dat seama că nu trebuie să pun presiune pe mine și am început să slăbesc câte puțin, dar constant.

M-a ajutat o clientă care avea mărimea 60, care este psiholog, iar ea mi-a cerut să-i dau ceva în care să arate bine, pentru că avea multe kilograme în plus. I-am spus că și eu mă confrunt cu asta, mi-a spus că este psiholog, am început să discutăm despre asta, iar acum psiholoaga mea are 55 de kilograme, arată fabulos și e o bunică minunată.

Am discutat mult cu ea, mi-a spus că sunt niște blocaje emoționale, am acceptat faptul că am făcut-o intenționat pentru a duce sarcina la sfârșit. Soțul m-a asigurat că mă va iubi în continuare, fie că slăbesc, fie că nu, așa că m-am relaxat și nu am mai pus presiune. Și am slăbit și eu și psiholoaga mea. De-asta vreau să le spun femeilor că, dacă vor să slăbească, pot. Dar trebuie să identifice de ce nu pot acum, ce le oprește. Am multe cliente care îmi spun că ele nu pot găti doar pentru ele, iar soții vor rețete cu grăsimi și contraindicate. Eu am avut parte de mult ajutor din partea soțului și a familiei. Oricum, e clar că presiunea e pusă mai mult pe femeile obeze decât pe bărbații obezi. Ar trebui să se facă mai multă educație, inclusiv educație alimentară.

Tu cum ai slăbit?

Cosmina Kovacs: Am încercat să mănânc cât se poate de echilibrat, am eliminat dulciuri, carbogazoase, fast-food. Dar dacă mănânci constant, corpul reînvață cum să ardă, ce are de făcut… dar dacă este totul un haos și mâncăm o dată pe zi, seara, mult ca să recuperăm pe toată ziua… când nu mănânci toată ziua, ești obosit. Când ești obosit, creierul cere o ciocolată.

Care sunt planurile de dezvoltare a acestui business?

Cosmina Kovacs: O să mergem departe cu el. Au început să-mi scrie mulți din străinătate. Sunt femei care îmi scriu din Anglia, de exemplu. La noi femeile încearcă să se acopere, sau să mascheze silueta, în vreme ce în Anglia femeile cu kilograme în plus nu au o problemă să poarte pantaloni scurți. La noi nu se întâmplă asta.

Planul este să ne extindem în Europa în următorii doi ani. Deja cochetăm cu Ungaria, unde vom intra în următoarele 6 luni. Soțul meu este ungur, așa că e mai ușor să intrăm acolo. Urmează Anglia. Planul pentru România este să deschidem magazine fizice.

Am stat un pic pe loc din cauza pandemiei, dar o să o facem pentru că sunt multe femei care vor să probeze, așa cum am vrut și eu. Mă gândesc să-mi fac și o echipă de specialiști care să le ajute pe femei să slăbească.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora