Cum ajungi să trăiești și să muncești din pasiune? Irina Silivestru (DECARTIS): „Apropo de zicala cizmarul fără cizme, eu aș fi ceramistul fără ceramică” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Irina Silivestru (DECARTIS) a știut dintotdeauna că o să fie artistă. Părinții au susținut-o. Iar profesorii au îndrumat-o. Așa că astăzi poate să spună că „meseria mea de artist mă definește în tot ceea ce fac și modul în care gândesc, faptul că pot crea cu mâinile mele „ceva”, din „nimic” mă face să fiu recunoscătoare că port în mine această „sămânță” de creativitate”. 

Astăzi Irina Silivestru își semnează lucrările sub DECARTIS, „un atelier de ceramică creat după conceptul britanic de studio pottery – un atelier în care artistul realizează ceramică funcțională și decorativă, toate piesele sunt unicat, realizate manual și în cantități mici”. Și vinde în toată lumea. Cei mai mulți clienți îi întorc complimente și cuvinte frumoase. Cei câțiva nemulțumiți o ajută să înțeleagă unde a greșit, ce trebuie să schimbe în procesul său de lucru și cum să se organizeze mai bine.

Cum arată viața unui artist în România? Cum este viața Irinei Silivestru în studioul DECARTIS, unul cu multe plante și copaci, sursa ei de inspirație? Și cum a ajuns să vândă produse românești pentru oameni din toată lumea?

Cine este Irina Silivestru, povestește-ne puțin despre tine…

Sunt o creatoare și o iubitoare de frumos, înzestrată cu un organ vizual dezvoltat și cu o sensibilitate artistică nativă – o persoană fericită care a reușit să-și urmeze pasiunea. 

Am fost norocoasă și susținută încă de mică să-mi dezvolt aceste înclinații și așa s-a întâmplat ca traseul meu educațional să aibă un parcurs „ca la carte”. Studiile mele, începând cu liceul și terminând cu Masteratul, au fost în domeniul Artelor Decorative  – Ceramică, apoi am avut și spațiu, și determinarea să-mi dezvolt mai departe pasiunea și așa am evoluat profesional. 

Pot să afirm despre mine că sunt perfecționistă, îmi respect munca și lucrez în atelier în fiecare zi cât pot de mult. Meseria mea de artist mă definește în tot ceea ce fac și modul în care gândesc, faptul că pot crea cu mâinile mele „ceva”, din „nimic” mă face să fiu recunoscătoare că port în mine această „sămânță” de creativitate. 

Irina Silivestru (DECARTIS): „În viață e bine să fii deschis la propunerile care vin din afară”

Cum și când ai descoperit ceramica?

Îmi place să cred că ceramica m-a descoperit pe mine și nu invers. Mi-a plăcut foarte mult desenul și când eram în clasele primare părinții m-au dus la niște cursuri de artă. Când a venit momentul să dau la Liceul de Arte Plastice „N.Tonitza” (prin anul 1999), profesorul cu care mă pregăteam, pictorul Dorel Zaica, m-a sfătuit să merg la secția de ceramică. Am zis DA și s-a dovedit nu numai că am făcut o alegere bună, dar și că în viață e bine să fii deschis la propunerile care vin din afară.

Irina Silivestru
Cum ajungi să trăiești și să muncești din pasiune? Irina Silivestru (DECARTIS): „apropo de zicala cizmarul fără cizme, eu aș fi ceramistul fără ceramică”

Mai ții minte care a fost primul obiect pe care l-ai făurit… îl mai ai?

Primul obiect a fost un vas mic din lut (un recipient), dar nu îl mai am.

Ai fost mereu pasionată de obiectele din ceramică? Mergeai la Horezu sau la Cucuteni să le admiri?

Am fost mereu pasionată de obiectele frumoase, de orice tip, nu doar din ceramică. 

DECARTIS
Irina Silivestru: „Când vorbesc despre atelier de multe ori îmi place să mă leg de acest citat: „Dumnezeu l-a zămislit pe Om fiindcă îi plac poveștile” (Elie Wiesel, Porțile Pădurii), iar eu am „zămislit” atelierul DECARTIS ca să creez obiecte cu poveste.”

Când eram în liceu mergeam frecvent pe la magazinele de antichități din București și petreceam pe acolo mult timp uitându-mă cu atenție sporită la obiectele care mi se păreau interesante. Obiectele frumoase îmi provoacă întotdeauna entuziasm, aș putea spune chiar o bucurie fizică – mă bucur cu toată ființa mea când îmi place ceva foarte mult!.

La Cucuteni nu am fost niciodată, iar la Horezu am fost și încă merg cu plăcere în satul Olari (declarat Patrimoniu UNESCO) unde se mai pot găsi vase frumoase și autentice. Am cumpărat câteva vase de Horezu, în special de la olarii Ioana și Dumitru Mischiu pe care le am expuse acasă pe un perete în bucătărie.

Citește și: Ionela Mihuleac, singura artistă româncă ce promovează în lumea întreagă cultura Cucuteni. Povestea mâinilor dibace ce rescriu istoria unui loc plin de cultură și tradiții, dar și a femeii care a lăsat totul din pasiune pentru artă

Povestește-ne puțin despre DECARTIS ceramics… 

Când vorbesc despre atelier de multe ori îmi place să mă leg de acest citat: „Dumnezeu l-a zămislit pe Om fiindcă îi plac poveștile” (Elie Wiesel, Porțile Pădurii), iar eu am „zămislit” atelierul DECARTIS ca să creez obiecte cu poveste.

DECARTIS este un atelier de ceramică creat după conceptul britanic de studio pottery (un atelier în care artistul realizează ceramică funcțională și decorativă, toate piesele sunt unicat, realizate manual și în cantități mici). Fiecare piesă de ceramică pe care o fac este modelată și pictată manual, acord mult timp detaliilor și aici mă refer în special la partea de decor care definește stilul meu. Dacă ar fi să descriu în câteva cuvinte tipul de vas „marca” DECARTIS ar fi: platou de mari dimensiuni, bogat decorat/ ilustrat cu păsări albastre și fructe mediteraneene.

Îmi doresc ca oamenii să prețuiască obiectele mele, să le folosească cu bucurie și de ce nu, să le colecționeze. Ele spun povești despre frumusețea naturii, despre locurile în care am fost și lucrurile care m-au inspirat.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora