Cum arată cel mai frumos sat din Polonia? Și de ce, în Zalipie, tradiția cere tuturor femeilor să își picteze cu flori pereții casei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum arată cel mai frumos sat din Polonia? Și de ce, în Zalipie, tradiția cere tuturor femeilor să își picteze cu flori pereții casei

Care este povestea satului polonez Zalipie? De ce au ajuns femeile să picteze? Și cum a ajuns acesta să fie pictat în întregime cu desene florale?
Share this article

Zalipie este un sat micuț din sudul Poloniei. Cu aproape 800 de locuitori, acesta a devenit în ultimii ani un punct turistic extrem de apreciat. Nu pentru că vreun chef a deschis vreun restaurant cu stele Michelin, nici pentru că vreo celebritate s-a născut ori s-a mutat aici, ci pentru că Zalipie este un sat pictat. Pereții caselor, copacii, străzile, toate sunt pictate aici cu motive florale.

Dar de unde a pornit totul? Și care este povestea locului? 

Tradiția a pornit acum mai bine de un secol atunci când fiecare femeie care locuia în Zalipie a început să-și picteze casa în motive florale. Fiecare desena ce voia și, mai ales, cum se pricepea. Niciuna nu era profesionistă. Ba mai mult, își confecționau singure pensulele, folosind fire de păr de vacă și vopseaua o făceau din grăsimea animalelor.

zalipie
Foto: unusualplaces.org

Pentru că nu aveau cele mai bune ustensile, polonezele trebuiau să refacă anual picturile. Așa că a devenit tradiție ca după procesiunea Corpus Christi să se picteze din nou casele în Zalipie. Atunci, la 60 de zile după Paști, adică în prima zi de joi de după Duminica Sfintei Treimi, femeile reușeau să mai scape de treburile casnice și să dea culoare satului lor.

În timp, această pasiune pentru desenele florale a fost transmisă din generație în generație, iar femeile și-au căutat inspirație în natură și apoi în folclor pentru a-și face desenele mai mari și mai colorate.

zalipie
Foto: unusualplaces.org

Tradiția se pare că a început la finalul secoului al XIX-lea atunci când cuptoarele cu coșuri deveniseră din ce în ce mai frecvente peste tot în lume, iar picturile de pe pereții acestora din ce în ce mai întâlnite. Cu toate acestea, faptul că femeile au fost cele care se ocupau de această activitate are legătură probabil cu emanciparea acestora – după 1848 acestea încep să își câștige drepturi și libertăți, precum cel de a se căsători cu soți dintr-o altă zonă fară să mai ceară permisiunea vreunui moșier.

Zalipie, satul înflorat care vorbește despre emanciparea polonezelor

Iar atunci când picturile florale au început să prindă viață în Zalipie, o femeie s-a remarcat în mod deosbit. Aceasta a fost Felicja Curylowa cea care și-a decorat în întregime casa cu trei dormitoare.

S-a născut în Zalipie în 1904 și a trăit aici toată viața. Nu a avut nicio formare artistică, însă avea un talent incredibil și în timp a început să fie atât de apreciată încât a fost chemată să picteze un restaurant din Cracovia și să colaboreze cu firma de porțelanuri Wloclawek.

Foto: unusualplaces.org

Curylowa a început să le țină cursuri și celorlalte femei din sat. Iar în timp acestea au fost chemate să picteze case și în satele vecine. Povestea lor nu este doar despre artă și tradiții, este și despre emanciparea femeilor care astfel începeau să câștige bani și despre un simț antreprenorial pe care începeau să și-l dezvolte.

Foto: unusualplaces.org

Datorită talentului femeilor și, în special al Felicjei Curylowa, culorile și desenele din Zalipie sunt unice în lume. Florile sunt motivul central al desenelor, iar combinațiile de culori folosite în pictarea acestora sunt minunate.

După moartea sa, în 1974, casa i-a devenit muzeu. În 1978 Polish Cepelia Foundation a cumpărat casa pentru a conserva și promova arta tradițională pe care o făcuse Curylowa. În acel an, fundația a reușit să transforme casa într-un muzeu, aflat în grija muncipalităților regiunii Tarnow.

Foto: unusualplaces.org

Cu toate că Zalipie este un sat cu o poveste atât de frumoasă și cu o tradiție poate unică în lume, nu este invadat de turiști. Cunoscut ca „Satul Pictat” acesta este o oprire obligatorie în orice călătorie prin Polonia. Așa că, dacă ajungi aici ar fi păcat să nu te bucuri de o escapadă pitorească și să te relaxezi uitându-te la o comunitate care a învățat să se bucure de viață și de frumosul artei.

Foto: unusualplaces.org
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora