Cum arată un ritual de îngrijire pentru tenul acneic
Acneea este o problemă ce afectează şi persoanele adulte, nu doar tinerii aflaţi la pubertate. Schimbările hormonale, factorii agresivi din mediul extern, stilul de viaţă, alimentaţia şi felul în care ne îngrijim pielea pot declanşa această tendinţă acneică a tenului chiar şi la vârstă adultă. Un ten cu imperfecţiuni poate avea un impact negativ asupra încrederii în sine, de aceea este bine să apelezi la sfaturile unui specialist pentru a afla cum trebuie să îngrijeşti un astfel de ten. Eu am stat de vorbă cu esteticiana Corina Allan şi am rugat-o să ne spună ce rutină ar trebui să adopte persoanele care au un ten cu tendinţă acneică şi pe ce ingrediente să se bazeze.
Tendinţele acneice apar de obicei la persoanele cu tenul mixt sau gras sunt destul de frecvente însă există câteva ingrediente eficiente, ce pot fi folosite cu succes pentru tratarea şi ameliorarea acneei. Iată cum arată un ritual de îngrijire pentru tenul acneic, propus de Corina Allan:
Dimineaţa
Pasul 1: curăţă tenul – alege un produs blând, care nu usucă pielea;
Pasul 2: aplică un toner cu antioxidanţi, ingrediente reparatoare şi ingrediente care estompează petele cauzate de pustule;
Pasul 3: aplică un tratament antibacterian pentru eliminarea pustulelor. Poate fi un produs cosmetic care conţine acid azelaic (10 – 15%) sau un produs farmaceutic recomandat de medic, cu benzoyl peroxide (2.5% – 10%), ce trebuie aplicat pe zonele cu erupţii. Acidul azelaic, spre deosebire de benzoyl peroxide, estompează petele cauzate de erupţii.
Pasul 4: aplică protecţie solară, chiar şi în sezonul rece – soarele agravează aspectul porilor dilataţi dar şi tendinţele acneice, iar ingredientele anti acnee pot fi folosite doar dacă foloseşti zilnic un produs cu SPF (de la 30 în sus).
Seara
Pasul 1: curăţă tenul;
Pasul 2: aplică tonerul;
Pasul 3: aplică un produs exfoliant cu BHA (acid salicilic). Concentraţiile între 1 şi 2%, cu pH între 3 şi 4 sunt cele mai eficiente. Acidul salicilic curăţă porii, îndepărtează punctele negre şi excesul de sebum, este antiinflamator şi ameliorează erupţiile cutanate. Nu se limpezeşte de pe piele.
Pasul 4: aplică o loţiune hidratantă sau gel, cu textură lejeră şi ingrediente reparatoare, antioxidanţi, vitamine, ceramide etc.;
Pasul 5: aplică un ser sau booster special formulat pentru estomparea petelor cauzate de erupţii şi pentru ameliorarea porilor dilataţi (cu retinol sau niacinamide).
În urma studiilor din ultimii ani s-a dovedit că cea mai eficientă combinaţie de ingrediente, pentru ameliorarea acneei, este acidul salicilic împreună cu un antibacterian şi un retinoid. Retinoizii farmaceutici (ex: Retin-A, Isotrexin, Differin) se aplică la recomandarea medicului dermatolog, dar produsele cosmetice care conţin concentraţii mari de retinol, cum ar fi 1%, au efecte asemănătoare şi pot fi folosite cu acelaşi rol. Acest ingredient este contraindicate în sarcină şi alăptare, sau dacă doreşti să rămâi însărcinată.
Poţi aplica retinol 1% doar seara, la pasul 3, în locul exfoliantului cu acid salicilic, o dată sau de două ori pe săptămână sau poţi folosi un booster cu retinol la pasul 5, aplicat în fiecare seară.
Ingredientele reparatoare cum ar fi acid hialuronic, sodium hyaluronate, ceramide, peptide, Omega 3, 6 şi 9, adenosine, acetyl glucosamide etc. cât şi uleiurile şi unturile din plante (nearomate) restaurează filmul hidrolipidic al pielii şi ajută la menţinerea supleţii şi tinereţii pielii. De mare ajutor sunt şi ingredientele antiiritante şi calmante cum ar fi aloe vera, extract de licorice, panthenol, allantoin, beta glucan, extract de muşeţel, gălbenele, ceai verde etc.