Cum avem grijă de animalele noastre de companie? Și de ce este esențial să alegem o hrană de calitate? Dr. Cristian Cristea: Posesorii de câini sau pisici trebuie să aloce un minim de 4 ore pentru interacțiunea cu ei - LIFE.ro
Sari la conținut
Articol sponsorizat de

Am vorbit cu Dr. Cristian Cristea, fondatorul Spitalului Veterinar Pet Stuff, despre cum a devenit medic veterinar datorită pasiunii sale pentru animale, dar și cum medicina veterinară i-a oferit oportunitatea de a dezvolta o afacere pe cont propriu. Acesta compară medicina veterinară cu medicina pediatrică, subliniind că trebuie să lucreze nu doar cu pacienții, ci și cu proprietarii lor, fiind adesea necesar să ofere sprijin asemănător unui psiholog.

Cum avem grijă de animalele noastre de companie? Dr. Cristian Cristea a subliniat că nutriția joacă un rol crucial în sănătatea și bunăstarea animalelor de companie, menționând că alegerea hranei potrivite trebuie făcută cu atenție, luând în considerare nevoile individuale, atât ale animalului, cât și așteptările proprietarului. 

Dar care sunt lucrurile cele mai importante de care trebuie să ținem cont atunci când alegem o hrană adecvată animalului nostru? Cum putem evita probleme gastrointestinale ale acestora, ajutându-i să aibă o viață echilibrată, sănătoasă și fericită? Și care este timpul minim pentru interacțiunea cu câinele sau pisica pentru a dezvolta o relație sănătoasă și fericită cu animalul de companie? Aflăm toate răspunsurile de la Dr. Cristian Cristea, în interviul de mai jos: 

Cum te-ai decis să devii medic veterinar?

Îmi place să cred că medicina veterinară m-a ales pe mine, la jumătatea clasei a XI-a am făcut o selecție de variante pe care le aveam și la final am rămas cu medicina veterinară și medicina umană.

Pasiunea pentru animale și faptul că în medicina veterinară era mai ușor să dezvolt o afacere pe cont propriu m-au făcut să decid să merg mai departe cu această variantă. Și, trei ani mai târziu, în 2006, am înființat Pet Stuff.

Dr. Cristian Cristea: „Implicarea emoțională în cazul medicilor veterinari cred că este comparabilă cu cea din medicina pediatrică pentru că avem de tratat pacienți care nu-și pot da consimțământul”

În acest domeniu există o implicare emoțională atât din partea medicului, cât și din partea proprietarului. Cât de greu este să gestionezi aceste emoții în tratarea pacienților – câini și pisici?

Implicarea emoțională în cazul medicilor veterinari cred că este comparabilă cu cea din medicina pediatrică pentru că avem de tratat pacienți care nu-și pot da consimțământul. Totodată lucrăm cu aparținătorii, cu familia acestora, pe care trebuie să-i convingem și al căror consimțământ trebuie să-l obținem de fiecare dată când avem nevoie de o aprobare pentru o procedură medicală. 

Eforturile sunt destul de mari pentru că avem de gestionat atât limitările noastre, poate chiar eșecurile, cât și suferința pacienților și a aparținătorilor lor care cumva caută în noi și un sprijin asemănător unui psiholog, iar în unele situații, ne este foarte greu să facem față acestor cerințe complexe.

Cât de importantă este învățarea continuă în acest domeniu și să fii la curent cu noile descoperiri și tehnologii?

Când discutăm despre educația continuă pe care medicii veterinari trebuie să o întreprindă an de an, consider că acest aspect este indispensabil, pentru că meseria noastră este o meserie în permanentă dezvoltare, apar informații noi, se schimbă protocoale de tratament, apar substanțe noi  și atunci fără pregătirea continuă nu am putea să obținem o calitate ridicată a actului medical pe care îl oferim pacienților noștri.

Este și unul din motivele pentru care am decis în urmă cu 9-10 ani să înființăm Societatea Română de Urgențe și Terapie Intensivă Veterinară – RoVECCS (Romanian Veterinary Emergency and Critical Care Society), tocmai pentru că am văzut că în acest domeniu al urgențelor există o preocupare a medicilor de a nu greși și din păcate acest lucru se răsfrânge asupra pacienților noștri. Atunci am încercat să ridicăm nivelul de pregătire în această ramură a medicinei veterinare, urgențele și terapia intensivă pentru pacienții noștri.

De asemenea, în cadrul Spitalului Veterinar Pet Stuff, organizăm în fiecare an conferințe, workshop-uri, pe diferite teme și discipline importante din medicina veterinară, cum ar fi: chirurgie, oftalmologie, cardiologie, medicină generală, medicină de urgență, medicină de laborator, care au rolul de a ne aduce la cunostință noutățile din ceea ce înseamnă diagnostic și tratament veterinar.

În 27-29 octombrie 2023 am organizat a doua ediție PetStuffology. PetStuffology este o conferință a spitalului nostru veterinar Pet Stuff prin care ne dorim, pe lângă medicii din echipa noastră, să aducem toți colaboratorii noștri și toți medicii care sunt dornici să se alăture pentru a ne perfecționa împreună, a învăța împreună și a dezvolta o comunitate de oameni curioși, oameni care vor să ducă medicina veterinară din România la un alt nivel.

Cristian Cristea

Dr. Cristian Cristea: „Atunci când animalul devine adult sau senior, o hrană de calitate, perfect adaptată îl va ajuta să aibă un start și un parcurs bun în viață”

Cum vezi rolul nutriției integrat în sănătatea și bunăstarea cățeilor și pisoilor? 

Nutriția are un rol foarte important în dezvoltarea și tratamentul pacienților noștri. Atunci când vorbim despre un pacient sănătos, un pui de câine sau de pisică, care este în creștere și căruia trebuie să îi oferim o hrană adaptată, specifică taliei, vârstei, statusului fiziologic pe care animalul respectiv îl are, cât și pe parcursul întregii vieți, atunci când animalul devine adult sau senior, o hrană de calitate, perfect adaptată îi va ajuta să aibă un start și un parcurs bun în viață.

Atunci când vorbim despre un animal care la un moment dat are o anumită afecțiune, de exemplu gastrointestinală, dermatologică, cardiologică renală sau hepatică, nutriția joacă un rol esențial alături de tratamentele de elecție. Toate acestea ajută pacienții să treacă mai ușor prin perioade de boală și să aducă îmbunătățiri sau ameliorări. 

Cristian Cristea

Cât de greu este pentru proprietarul de animale să aleagă hrana potrivită? Ce ar trebui să ia în considerare?

Cred că în ultimii ani ne confruntăm cu o explozie de tipuri de diete barf, vegane, raw, precum și cu un interes crescut al proprietarului de a-și hrăni în diferite moduri animalul. 

Pentru noul proprietar de animal care astăzi a început să aibă grijă de un câine sau de o pisică este foarte dificil să aleagă tipul de hrană potrivit. Cred că este responsabilitatea noastră ca medici să-i ghidăm și să le explicăm plusurile și minusurile fiecărui tip de hrană. De fiecare dată trebuie să luăm în calcul atât animalul, cât și proprietarul – este foarte important să înțelegem nivelul său de cunoștințe, timpul pe care îl poate aloca pentru a pregăti acasă hrana animalului. Să ne gândim la  toate aspectele astfel încât decizia nutrițională pe care i-o oferim să fie ușor de adaptat stilului de viață și, totodată, să nu fie o povară nici din punct de vedere financiar.

Dr. Cristian Cristea: „Este esențial să selectăm și să administrăm hrana corectă pentru animalele noastre, având în vedere diferențele notabile în funcție de rasă, talie, vârstă și statusul fiziologic”

Așa cum spuneai și tu, în momentul de față există multe trenduri de hrănire pentru oameni și uneori ei le pot proiecta pe animalele lor de companie. Ce părere ai despre impactul acestor trenduri asupra sănătății animalelor?

Cum am spus și mai devreme, vremurile în care trăim și toate aceste trenduri care au fost importate practic din nutriția oamenilor, au influențat mulți proprietari să devină vegani/vegetarieni etc. Și vor să adapteze acest stil de viață și pentru animalele lor. 

Din punctul meu de vedere ar trebui să ținem cont de natura animalelor, de felul în care au fost ele create – de pildă, o pisică este un carnivor prin definiție. Orice schimbare am dori să facem în dieta animalelor noastre trebuie să fie foarte bine documentată. De exemplu, dacă vorbim despre o dietă cu carne sau pește crud, trebuie să fim siguri de calitatea produselor pe care le luăm, de faptul că au fost testate din punct de vedere sanitar veterinar și că nu pot transmite paraziți sau bacterii care pot cauza diferite probleme de sănătate atunci când vorbim de animalele noastre. 

Orice dietă trebuie adaptată individual. În momentul în care alegem să gătim pentru animalul nostru de companie trebuie să fim conștienți că aceasta este o activitate complexă care înseamnă timp, cunoștințe, bani și efort. Din acest motiv, o alegere mai eficientă și mai sigură este hrana industrială și recomand formule complete și echilibrate, adaptate cerințelor specifice – de la etapele de creștere, la gestație, stil de viață, senioritate. Pe site-ul alegeroyalcanin.ro găsești mai multe filtre utile (vârstă, talie, stil de viață etc), în baza cărora poți vedea ce tip de hrană îi este recomandată companionului tău.

Care este diferența dintre ingrediente (ex. Carne de mistreț) și nutrienți (ex. Proteine, lipide)? La ce ar trebui să se uite proprietarul când vine vorba de hrană?

Ingredientul este practic sursa, alimentul care se folosește în hrană, de exemplu, tipul de carne, legumele, etc. Iar nutrienții sunt lipidele, proteinele, substanța uscată. Ca și în cazul produselor pe care le folosim în alimentația noastră, trebuie să citim etichetele atunci când cumpărăm ceva pentru animalul nostru de companie. Însă acest lucru nu este suficient. Știm cu toții că etichetele nu sunt altceva decât niște texte legale care nu spun neapărat totul despre beneficiile nutriționale. Din acest motiv, recomandăm fiecărui proprietar de animal de companie să se sfătuiască cu medicul veterinar pentru a alege o hrană de calitate, adecvată câinelui sau pisicii, produse care să le asigure o viață îndelungată și sănătoasă.

Ce părere ai despre schimbarea frecventă a hranei? Un animal de companie are nevoie de diversitate?

Am întâlnit deseori, la diferite animale, diferiți pacienți pe care i-am avut, probleme gastrointestinale (vomă si diaree) cauzate de schimbarea frecventă a tipului de hrană  – proprietarul având mai multe explicații pentru acest lucru. Prima, și cea mai des întâlnită, era că animalul se plictisește și nu-i mai place gustul și dorește să îi ofere și altă variantă – întrebându-ne adesea că „dacă noi am consuma același tip de hrană 1 an de zile, cum ne-am simți”? 

Răspunsul nostru este întotdeauna acesta: animalele nu au un gust atât de „pervertit” și nu necesită schimbarea gusturilor, aromelor, precum noi, oamenii. Acestea mănâncă pentru a supraviețui, nu pentru a se bucura de o paletă variată de gusturi. Și la noi este un aspect strict mental deoarece dacă ne-am dori să mâncăm un an de zile, sau o viață, același tip de hrană, care ar fi echilibrată din punct de vedere nutrițional, nu am avea absolut niciun fel de problemă. 

Este esențial să selectăm și să administrăm hrana corectă pentru animalele noastre, având în vedere diferențele notabile în funcție de rasă, talie, vârstă și statusul fiziologic. De exemplu, rasele precum Bichon Maltese, Ciobănesc German și Cane Corso necesită hrană și perioade de dezvoltare distincte, iar schimbarea nutrițională ar trebui să fie făcută după  consultarea unui medic veterinar pentru a preveni posibile probleme de sănătate.

Când ar trebui totuși să fie schimbată hrana?

Ar trebui să schimbăm hrana pisicilor și câinilor noștri atunci când aceștia trec la o altă categorie de vârstă, în momentul în care sterilizăm animalul și schimbăm statusul fiziologic, în momentul în care au diferite afecțiuni, cum ar fi o problemă digestivă. Este important ca în aceste momente noua hrană să fie introdusă etapizat, pe parcursul a 7 până la 14 zile, pentru ca organismul să se poată obișnui cu noile ingrediente. 

Recomandarea pe care eu o fac este să o schimbăm în 4 etape, deci împărțim să spunem în 12 zile, ca să fie mai ușor de urmărit. Asta înseamnă că în primele 3 zile introducem 25% din noul tip de hrană, în următoarele 3 zile introducem 50%, apoi 75%, până când după 12 zile se introduce 100% hrana nouă.

Vom rămâne pe aceasta o perioadă de timp prescrisă de medicul veterinar, timp în care pacientul trebuie să fie atent monitorizat de către aparținător împreună cu medicul veterinar. 

Dr. Cristian Cristea: „Recomandarea pe care o fac tuturor viitorilor posesori de câini sau de pisici, dar în special de câini, este să-și facă o autoevaluare și să se gândească dacă zilnic pot aloca un minim de 4 ore pentru interacțiunea cu ei”

Cât de mult timp și atenție alocă proprietarii de animale prevenției vs tratării unei afecțiuni la animalul său de companie?

Dacă până în urmă cu 4-5 ani proprietarii nu alocau foarte multă atenție și timp prevenției, în ultima vreme, cel puțin când vorbim despre clienții noștri fideli care vin la noi cu animalul de mic și pe care reușim să îi educăm în acest sens, sunt foarte atenți la tot ce înseamnă prevenție, tratamente profilactice care să îi ajute atât pe ei, cât și pe animalele lor, ca să aibă o viață mai liniștită și mai lipsită de griji. 

Royal Canin

Nivelul de educație crește și faptul că medicii încep să-și asume acest rol de consilieri ai proprietarilor ne ghidează foarte mult în a-i ajuta pe cei din urmă să fie interesați de această parte de prevenție pentru a putea oferi animalelor o calitate a vieții net superioară. Aici mă refer în primul rând la hrană și la controalele medicale de rutină.

Cât de importantă este prevenția, cum ajută la sănătatea animalelor și cât timp ar trebui să alocăm?

Medicina preventivă atunci când este aplicată corect ne ajută să avem o călătorie mai lungă și mai plăcută alături de animalul nostru – cu mai puține vizite la medicul veterinar pentru a trata diferite afecțiuni și mai multe vizite pentru a ajuta la prevenirea acestora. 

Dacă ne gândim la o simplă deparazitare externă aplicată corect, la timp și pe tot parcursul anului, versus riscurile la care este expus un pacient cu babesioză în momentul în care trebuie să îi administrăm tratamentul, antiparazitarul care să îl scape de acest parazit, de babesie, riscul transfuzional când administrăm o transfuzie de sânge, toate aceste lucruri vor face să încline balanța către prevenție. Din toate punctele de vedere: emoțional, timp și financiar. 

Când discutăm despre timpul pe care trebuie să îl alocăm unui animal de companie, atunci, recomandarea pe care o fac tuturor viitorilor posesori de câini sau de pisici, dar în special de câini, pentru că pisicile, să spunem că sunt mai ușor de manageriat în casă, este să-și facă o autoevaluare și să se gândească dacă zilnic pot aloca un minim de 4 ore pentru interacțiunea cu ei. Cred că aceste 4 ore sunt indispensabile oricărei persoane care își dorește să creeze o relație cu câinele său și să aibă într-adevăr un animal de companie. Dacă ne dorim un câine ca să ne jucăm cu el în funcție de dispoziția noastră, doar când avem chef și timp, iar în rest să îl scoatem afară  30 de minute pe zi pentru a-și face nevoile, nu consider că suntem într-adevăr pregătiți să devenim proprietari responsabili.

Lucrurile acestea au fost valabile și pentru mine, atunci când, a apărut Roa, pe nepusă masă, în viața noastră. Avusesem o discuție cu soția mea legată de adopția unui teckel, mai ales că aveam un băiețel care atunci avea în jur de 1 an și jumătate – 2 ani. Dar atunci când o prietenă m-a sunat și mi-a spus că a salvat un pui de Ciobănesc German care avea o problemă la o lăbuță și crescătorul a decis să o eutanasieze, nu am putut să spun altceva decât „da”. Cu sprijinul colegilor de la Clubul Câinilor Utilitari și cu eforturi semnificative de dresaj și antrenament, Roa a devenit parte a familiei și a fost pregătită pentru examenele de disciplină și de căutare și salvare. Această experiență a consolidat relația din familie și ne-a făcut nu doar mai fericiți, ci și mai responsabili și dedicați îngrijirii și pregătirii câinelui.

Dr. Cristian Cristea: „Cred că medicina veterinară din România este pe același loc cu medicina pe care o puteți regăsi în Europa. Serviciile medicale veterinare, dotările și pregătirea medicilor este comparabilă cu cea din Italia, Franța, Germania, Anglia”

Cât de importanți au devenit câinii și pisicile în viața oamenilor? Crezi că s-a schimbat ceva în ultima vreme?

Astăzi, câinii și pisicile sunt indispensabile din viața oamenilor. În această perioadă mi se pare că din ce în ce mai mulți oameni sunt mult mai interesați de relația pe care o au cu animalul de companie, de calitatea acestei relații, sunt mult mai interesați de a oferi condiții cât mai bune de viață animalului lor, să le reducă cantitatea de stres din viață și să poată totodată să aibă o călătorie cât mai frumoasă alături de companionul lor.

Cum crezi că va evolua acest domeniu medical veterinar al animalelor de companie în viitor?

Domeniul medical veterinar sunt sigur că va avea cel puțin aceiași evoluție expansivă și în viitor ca și în ultimii 8 ani. Dacă comparăm ce se întâmpla în 2009, atunci când am terminat eu facultatea, în medicina veterinară, în cabinetele din București și din România versus ce se întâmplă acum – 14 ani mai târziu, este incomparabil. 

Ce observ la toți colegii mei și în special la medici veterinari tineri care încep să profeseze și să intre în acest domeniu în ultimii ani este că au o dorință mai mare de a profesa și de a oferi servicii medicale veterinare de calitate pacienților lor. Faptul că intră în acest „joc”, deja mult mai evoluat și cu o competiție mult mai acerbă decât am făcut-o noi în urmă cu 14 ani, cred că îi va face să fie mai atenți la nevoile pacienților și la nevoile proprietarilor, deținătorilor acestora, precum și îi va face să fie mult mai competitivi. 

Nevoia de a se perfecționa și de a evolua va fi mult mai acerbă. Cred că medicina veterinară din România este pe același loc cu medicina pe care o puteți regăsi în Europa. Serviciile medicale veterinare, dotările și pregătirea medicilor este comparabilă cu cea din Italia, Franța, Germania, Anglia – ceea ce ne face mândri și ne bucurăm că am reușit să contribuim la dezvoltarea acestui domeniu care nouă ne este drag și pe care noi îl considerăm cea mai frumoasă meserie din lume.

Royal Canin

La final de interviu, oferă-ne un sfat pe care l-ai transmite oricărui iubitor de animale de companie, când vine vorba de îngrijirea lui potrivită.

În primul rând, îi sfătuiesc să aleagă o hrană adecvată câinelui sau pisicii, produse de calitate care să le asigure o viață îndelungată și sănătoasă. Apoi este foarte important să-și aleagă un medic veterinar în care să aibă încredere. 

De asemenea, înainte de a decide să devenim proprietarii responsabili ai unui animal, vă rog să vă gândiți foarte bine, să vă autoevaluați cât timp puteți aloca, individual și ca echipă împreună cu ceilalți membrii ai familiei, pentru noul membru al familiei voastre cu blană și patru picioare. 

Și, nu în ultimul rând, nu luați animale pentru copii și apoi să vă așteptați ca aceștia să preia responsabilitatea. Asumați-vă responsabilitatea totală pentru animal și fiți siguri că vi-l doriți în viața voastră.

Citește și: Dr. Alice Rădulescu: „Un animal nu este doar un companion, este un prieten excepțional care te scoate din depresie, te face să râzi și să plângi în același timp”

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora