Cum îţi îngrijeşti pielea scalpului?
O bună îngrijire a părului presupune o îngrijire atentă a scalpului. Majoritatea problemelor generate de păr sunt, de fapt, generate de scalp, care poate produce o cantitate prea mare sau prea mică de grăsime. Despre toate aceste probleme, ne-a povestit mai multe medicul dermatorog Amalia Anghel.
„Scalpul, în condiţii normale, necesită o îngrijire de rutină simplă, ce implică produsul de curăţat (şamponul) cu aplicare la 5-7 zile, la care se poate asocia, în special pentru sexul feminin un topic de hidratare precum balsam sau mască dar cu aplicaţie pe lungimea firului de păr, nu la nivelul tegumentului. ”, spune specialistul.
„Seboreea scalpului (excesul de sebum) este în mod special datorată, îngrijirii necorespunzătoare şi în special spălatului frecvent. Este un mare neadevăr în spălatul frecvent al scalpului cu scopul reducerii sebumului, în fapt cu cât spălam mai frecvent cu atât fiziologic secretă o cantitate mai mare de sebum, mecanism intrisec de protecţie la agresiunea exogenă a detergenţilor. Pentru a îndeparta excesul de sebum şi a obtine spălatul fiziologic, pentru un scalp lipsit de afecţiuni, se pot utiliza, pe termen scurt, produse antiseboreice ce absorb din exces şi permit îndepărtarea momentului de curăţare a scalpului.Există şi persoane ce necesită spălat frecvent, precum cei care lucrează în mediu cu noxe/poluanţi şi în acest scop există produse de îngrijire concepute special pentru uz frecvent, cu mult mai blânde asupra tegumentului, neagresându-l. „, mai spune medicul dermatolog.
Afecţiunile scalpului, precum descuamarea (matreaţă) sau prezenţa scuamelor/leziunilor eritematoase(roşii) impun îngrijire specială, cu produse locale farmaceutice şi doar la indicaţia medicului specialist, o atenţie deosebită trebuind a fi acordată şi tegumentului de la acest nivel;
„Căderea părului, este una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne putem confrunta la acest nivel, aceasta putand fi aparuta în condiţii fizilogice sau patologice (boli associate) şi un diagnostic de certitudine implică consultul de specialitate completat de investigaţii biologice pentru a avea un tablou complet şi a putea trata corect problema. Astfel terapiile la domiciliu trebuiesc limitate, o mare parte dintre acestea fiind agresive asupra tegumentului, inducând cădere suplimentară a firelor de par, cu agravarea simptomatologiei şi nicidecum terapia acesteia„, încheie ea.