Cum ne împodobim bradul și casa de Crăciun? Aflăm de la Andreea Uceanu, creative director Floria - LIFE.ro
Mergi la conținut

Mai este foarte puțin până la Crăciun. Ne pregătim de împodobirea casei, alergăm după brad, ne alegem globurile pentru el. Și toate astea, cu gândul mereu la cadourile pentru toți cei dragi. Însă, ca de fiecare an, vrem să știm care sunt trendurile … ce culoare alegem pentru împodobirea bradului și ce decorațiuni ar trebui să folosim pentru casă.

Așa că, am mers la Floria pentru a vorbit cu Andreea Uceanu despre ce ar trebui să alegem pentru împodobirea bradului și casei de Crăciun. Vrem să ne bucurăm de fiecare moment al sărbătorilor de anul acesta, așa că avem nevoie de cele mai bune sfaturi.

Ce culoare se poartă anul acesta?

Indiferent de trenduri, roșul va fi mereu actual. Iar anul acesta a devenit un accent subtil, dar foarte prezent, în aranjamentele unde domină pastelurile, nuanțele de roz, șampanie, dar și mult alb.

Marea controversă a împodobirii brandului … cum, de unde și cu ce începem?

Este, într-adevăr o dilemă, pentru mulți, chiar și pentru mine a fost mulți ani. Decorarea bradului trebuie să fie un moment de bucurie, de conectare cu familia, cu cei dragi, așa că este mai puțin important tehnica. Însă, dacă sunteți genul celor care preferă să aibă un plan, așa ca mine, aș putea spune că există câteva reguli de aur, care fac totul mai simplu.

  • Pasul 1. Alegeți o temă. Multicolor, natural, alb-auriu, indiferent ce doriți să faceți. Începeți cu măcar o idee despre cum ați vrea să arate la final bradul.
  • Pasul 2. Scoateți toate decorațiunile din cutii. Este mai simplu când le vedeți. Știți câte sunt, dacă mai e nevoie de ceva, dacă este necesar să schimbați ceva în ideea de la început.
  • Pasul 3. Aranjați bradul cu partea cea mai bogată spre interiorul camerei. Din păcate, nu există brazi naturali perfect simetrici. Așa că puneți în valoare partea cea mai bună.
  • Pasul 4. Puneți instalațiile. Ar fi de preferat să aveți lumini în diferite forme și dimensiuni, astfel lumina cade mai frumos pe decorațiuni, creând un efect magic. Începeți de jos în sus și așezați-le mai aproape de tulpină.
  • Pasul 5. Puneți ornamentul din vârful bradului. În filme este pus la final, dar adevărul este că e mult mai dificil să faceți asta când bradul este împodobit. Începeți să așezați globurile, mai întâi pe cele mari, apoi pe cele mai mici.
  • Pasul 6. Combinați globurile cu diverse alte decorațiuni. Eu sunt adepta celor naturale – conuri de brad, ornamente din lemn, spirale, coji de portocale –poate si pentru că este stilul pe care îl adoptăm în fiecare an la Floria.
  • Pasul 7. Îndepărtați-vă de brad. Dacă vă place, înseamnă că e gata.

Ce tip de globuri sau decorațiuni nu ar trebui să lipsească din el?

Globurile de sticlă sunt preferatele mele. Dar, dincolo de acestea, cred că din niciun brad nu trebuie să lipsească decorațiunile care ne trezesc emoții, care stârnesc amintiri. Iar acestea sunt decorațiunile cu adevărat personale, pe care le regăsim în cutia cu globuri și ne fac sa retrăim momente unice.

Apropo de amintiri, cum combinăm decorațiunile vechi pe care le avem din copilărie, cu cele noi pe care le cumpărăm acum?

Așa cum spuneam, emoția este extrem de importantă. Mai ales de Crăciun. Așa că întotdeauna vom găsi contextul potrivit pentru a păstra un loc în brad pentru decorațiunile care ne trezesc emoție. Atât timp cât un glob ne transmite emoție, consider că el se potrivește în bradul persoanei respective.

Chiar ar trebui să cumpărăm decorațiuni de Crăciun în fiecare an?

Nu și da. Sincer, mie îmi place atât de mult Crăciunul încât nu pot rezista dorinței de a cumpăra o decorațiune nouă, mai ales că la noi începe febra pregătirilor din noiembrie, prin urmare este imposibil să nu intrăm în spiritul sărbătorii.

Chiar dacă nu cumpărăm un set nou de globuri, cu siguranță ne putem bucura de alte decorațiuni, cum ar fi un ornament pentru masa de Crăciun, o coroniță pentru ușă sau alte detalii care ne vor bucura privirea.

 

Să luăm pe rând toată familia … cum împodobim brandul într-un apartament mic? Dar într-o casă mare?

Apartamentele mici sunt cele cărora le lipsește cel mai adesea bradul de Crăciun, din motive de spațiu. Însă pentru astfel de spații, apartamente sau birouri mici, am creat un produs care să elimine aceasta provocare. Este vorba despre brăduți în miniatură, de 30-40cm, construiți din crengi de brad și decorați în diverse stiluri, cu globuri mici, flori de bumbac, fructe de ilex, coji de portocală, sunt foarte simpatici. De altfel, sunt o alegere oportună și pentru cei care au animăluțe de casă mai năzdrăvane, care ar dărâma un brad clasic – însă brăduții în miniatură pot fi plasați strategic departe de “afecțiunea” cățelului sau pisicii.

În ceea ce privește locuințele mari, pentru un efect complet recomand un brad mare care să devină punctul de atracție al spațiului. Iar decorarea lui ar trebui să urmeze pașii menționați mai devreme.

Cum ar trebui să împodobească bradul bunicii?

Dincolo de paleta cromatică, cred că orice bunic este nostalgic, așa că decorațiunile cu felii de portocală, conuri de brad, scorțișoară, nuci aurite, bomboane, dar și mici detalii din lemn sunt binevenite. Am observat această tendință și la clienții noștri care preferă de exemplu coronițe de brad în această linie atunci când cumpără decorațiuni pentru bunici.

Bunicii sunt, de cele mai multe ori, fideli tradiției, prin urmare nu ar trebui să lipsească din bradul lor decorațiunile roșii, aurii, verzi.

Dar o familie cu copil mic?

Cu cât este mai mic copilul, cu atât ar trebui să se aleagă decorațiuni care nu se sparg, inclusiv cele naturale despre care vorbeam. Este important să se evite decorațiunile din sticlă sau materiale care pot deveni periculoase dacă bradul sau decorul cad. Luminile din brad îi vor atrage mereu, la fel și culorile vesele, aprinse.

 

Pentru cei care nu pot să își facă brad anul acesta, dar vor să se bucure de spiritul Crăciunului și de mirosul de brand. Ce decorațiuni își pot face?

Pentru că și românii au început să adopte ideea decorațiunilor de Crăciun dincolo de brad, am dezvoltat o linie specială de produse de sezon care să satisfacă tocmai această nevoie. De la coronițe, aranjamente pentru masă cu sau fără lumânări, chiar și brăduți care pornesc de la 40 de centimetri înălțime și pot reprezenta o decorațiune perfectă pentru casă sau birou. În plus, decorațiunile noastre conțin frunze de portocală, anason, scorțișoară care aduc parfumul Crăciunului în casă.

Dar pentru cei dibaci și talentați care vor să își facă propriile decorațiuni de Sărbători, ce le-ai recomanda?

Cei ce preferă minimalismul pot opta pentru crengi de brad sau fire de bumbac așezate în vaze transparente, cu detalii festive. În florăriile noastre pot găsi atât plantele necesare, cât și sfaturi de la designerii noștri florali pentru a-și amenaja casa după preferințe. Pentru o decorațiune mai complexă, cred că o piesă pentru masă este întotdeauna potrivită. Pentru începători, una construită în jurul unei lumânări mai mari, iar pentru a o face spectaculoasă, în afara crenguțelor de brad, ar trebui folosite globuri de dimensiuni diferite din abundență. 


5 idei de decorațiuni de Crăciun pe care le poți face și tu acasă


Ce combinații de culori, flori, ornamente se poartă pentru masa de Crăciun?

Paleta cromatică în tendințe este cea care conține pasteluri. Iar acestea sunt foarte bine puse în valoare de accentele florilor să spunem tradiționale de Crăciun. De exemplu ilex, ammarillis, alături de crenguțe de brad sau de vâsc. Fiind vorba de un spațiu unde se ia masa, ar trebui să se evite mereu aromele puternice, dar și dimensiunile prea mari. Ambele incomodează atunci când lumea se adună în jurul mesei.

Dar de Revelion?

Noul An este însoțit de o atmosferă festivă, așa că auriul este nelipsit. Ca decorațiuni speciale, aș menționa felii aurite de portocală sau steluțe de anason. Acestea pot fi puse la baza unui vas transparent, iar florile pot fi o combinație de orhidee albe, lalele albe, minirosa albi, bouvardia și accente de craspedia, ilex galben, solidago, trachelium, chiar și plante verzi din familia suculentelor atunci când aranjamentele o permit. De asemenea, cei ce preferă argintiul îl pot combina cu alb și roșu.

Și la final, tu când îți faci bradul de Crăciun?

Deja am făcut câțiva brazi, dar și coronițe, aranjamente, buchete de sezon având în vedere faptul că am făcut oferta Floria de Crăciun și că am început să decorăm florăriile. Acasă, de cele mai multe ori încercăm să decorăm bradul în Ajun, însă facem acest lucru de obicei înainte. Și pentru că ne simțim pătrunși de spiritul sărbătorilor, dar și pentru că de obicei, în Ajun, avem încă destul de multă treabă.

Ce nu îți lipsește niciodată din el?

O decorațiune nouă. Ne place să ne facem amintiri noi, așa că mereu găsim o decorațiune care să ne provoace emoție, astfel încât să ne dorim să o avem în brad și peste ani.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora