Cum ne îngrijim părul iarna?
În sezonul rece, nu doar pielea are nevoie de îngrijire special, ci şi părul. Aşadar, am cerut sfatul specialiştilor pentru a afla ce este indicat să facem, dar şi ce nu este, pentru a proteja podoaba capilară de agresiunile vremii reci şi pentru a ne ajuta părul să fie strălucitor şi sănătos.
Extra îngrijire
Iată ce te sfătuieşte hairstilist-ul Sorin Stratulat: Hidratarea este regula de aur, ai nevoie de un tratament sau de o mască nutritivă, care să fie bogate în acizi graşi şi umectanţi. Aceştia împiedică evaporarea apei dar au şi capacitatea de a atrage şi de a păstra umiditatea din aer. Fiindcă iarna aerul este rece şi uscat iar încăperile în care lucrăm sunt încălzite artificial, părul are tendinţa de a deveni uscat şi casant. De aceea este indicat să aloci mai mult timp tratării părului, extinde timpul de acţionare a măştii cu cel puţin cinci minute. Iar dacă este musai să-ţi speli părul şi să pleci apoi, nu ieşi cu părul umed afară, chiar dacă porţi ceva pe cap. Foloseşte foehnul pentru a-l usca şi coafa, dar nu uita să-l protejezi împotriva deshidratării provocate de căldura intensă dată de uscător. Aplică protecţie termică pe lungimi dar şi pe vârfuri. Vei observa că părul tău nu se mai despică la vârfuri şi nu-şi mai pierde strălucirea. Dacă ai multe fire rebele, care se electrizează este bine să nu îl usuci necontrolat, în toate direcţiile, ci este foarte important ca sursa de aer cald să respecte direcţia de creştere a părului. Utilizează o bază pentru netezire (de exemplu, laptele pentru netezire Keratine Thermique din gama Discipline, de la Kérastase, 111 lei) şi vei vedea diferenţa, este un truc folosit de stilişti în saloanele de coafură.
Lipsa volumului şi problemele scalpului
Iarna este posibil ca părul să fie lipsit de vigoare şi de volum, mai ales dacă porţi des ceva pe cap. Dacă nu foloseşti niciun accesoriu iar coafura ta tot nu are volum şi îţi simţi părul lipsit de strălucire atunci s-ar putea să fie o problem la nivelul scalpului. De exemplu, sebumul şi mătreaţa care se acumulează rădăcina părului reduc drastic volumul, firele devin din ce în ce mai grele, iar coafura capătă un aspect neîngrijit. Dacă te confrunţi cu astfel de problem nu este recomandat să apelezi la cel mai agresiv şi degresant produs. Glandele sebacee de la nivelul scalpului vor simţi agresiunea şi vor produce şi mai mult sebum. Iar pielea poate deveni sensibilă, se poate usca excesiv şi descuama, aşa că pe lângă mătreaţă şi sebum în exces te poţi alege şi cu alte neplăceri. Ai nevoie de un şampon blând, cu pH neutru precum Clear Scalp de la SP (69 lei) şi încearcă şi Clear Scalp Mask (99 lei). Acestea conţin zinc, un ingredient active care ajută la combaterea eficientă şi pe termen îndelungat a mătreţei.
Coafarea termică şi degradarea părului
Dacă ţi-e teamă că, pe lângă factorii agresivi din mediu (vânt, frig, zăpadă), coafarea termică poate degrada părul, mai ales în sezonul rece, află că temerile tale sunt justificate. Instrumentele de styling pot atinge temperaturi de până la 220°C, iar podoaba ta capilară este afectată, mai ales dacă le foloseşti zilnic. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la ele şi să nu-ţi mai coafezi părul. Iată ce te sfătuieşte trainerul ghd, Ionela Chiriac: „Dacă foloseşti instrumente de styling de calitate şi un spray cu protecţie termică îţi poţi coafa părul ori de câte ori doreşti. Foarte multe persoane nu folosesc instrumentele de coafat potrivite, sacrificând sănătatea părului, pentru a obţine rezultatele dorite. Temperatura optimă de coafare este de 185°C, care trebuie menţinută pe tot parcursul procesului de styling“.
Spălarea frecventă
Iar dacă foloseşti des produse de stilizare sau îţi place să ai mereu părul curat, ei bine află că este în regulă să-l speli mai des, chiar şi în sezonul rece, şi nu o dată pe săptămână, aşa cum eram sfătuite de mamele sau bunicile noastre. „Trebuie să uităm de mitul spălatului o dată pe săptămână, aşa cum ne-a învăţat bunica şi să fim realişti. E nevoie să ne spălam părul exact când se murdăreşte şi când excesul de sebum îşi face apariţia la rădăcina. Fie că este în fiecare zi sau odată la 2-3 zile, depinde de la caz la caz. Este adevărat că spălarea zilnică poate însemna şi distrugerea uleiurilor naturale ale pielii aşa că ideal este să îl speli de 2-3 ori pe săptămână”, este de părere Bogdan Mirica, hairstylist Londa Professional. Pentru a avea mereu o apariţie de excepţie, şamponul uscat trebuie să fie aliatul tău de nădejde, ca să ai părul curat chiar dacă nu-l speli zilnic. Preferatul lui Cervando Maldanado, hair stilistul lui Kirsten Dunst, este cel cu lapte de ovăz de la Klorane (38 lei). Iar dacă ai nevoie de un produs pentru fixare, încearcă fixativul Infinium Extreme cu fixare puternică, L′Oréal Professionnel (27 lei).