De la haos la fericire: Cum metoda KonMari poate transforma casa ta - LIFE.ro
Sari la conținut

De la haos la fericire: Cum metoda KonMari poate transforma casa ta

Metoda KonMari îi încurajează pe oameni să scape de obiectele care nu mai au un scop (sau nu mai „produc bucurie”) și să păstreze articolele care au un scop și un sens.
Share this article

Cartea lui Marie Kondo „The Life-Changing Magic of Tidying Up” a devenit un fenomen cultural, inspirând oamenii care în mod normal nu ar renunța la bunurilor lor, pungile pline cu lucruri în exces. Cartea se concentrează pe metoda specială a lui Kondo, numită Metoda KonMari, de a dezordona radical o casă sau un birou.

Ce este metoda KonMari?

Metoda KonMari îi încurajează pe oameni să scape de obiectele care nu mai au un scop (sau nu mai „produc bucurie”) și să păstreze articolele care au un scop și un sens.

Este o metodă destul de rigidă, care s-ar putea să nu fie pentru toată lumea și poate dura câteva luni pentru a o finaliza complet. Mai degrabă decât minimalismul adevărat (păstrarea unui număr mai mic de articole în general), filozofia lui Marie Kondo pledează pentru a deține lucruri care sunt iubite cu adevărat. Iată principalele puncte ale pașilor de dezordine ai expertului japonez în organizare pentru a vă ajuta să decideți dacă metoda Kondo este potrivită pentru voi.

Metoda KonMari
Marie Kondo

Fiți pregătit să aruncați articole

În ciuda titlului cărții, Metoda KonMari nu este despre organizarea ordonată a numeroaselor tale posesiuni. În schimb, se concentrează pe eliminarea lucrurilor. Teoria lui Kondo este, cu cât poți scăpa de mai mult, cu atât va fi mai ușor să faci ordine și să rămâi organizat.

Metoda KonMari: Dobândiți o nouă mentalitate

Metoda lui Kondo explică cum să-ți dezordonezi casa fizic. Dar, dincolo de asta, tehnica ei de aranjare este despre dobândirea unei noi mentalități în ceea ce privește dezordinea și organizarea. Kondo își încurajează clienții să facă ordine în mod constant și să scape de articolele inutile, mai degrabă decât să facă o curățare majoră din când în când.

Organizează-ți tot spațiul dintr-o dată

Metoda de curățare KonMari pune accentul pe aranjarea tuturor lucrurilor din casa ta deodată, nu în pași mici. Kondo spune că ordonarea întregului spațiu dintr-o singură lovitură înseamnă că vei fi mai puțin probabil să revii la vechile tale moduri aglomerate. Gândește-te la ordinea inițială ca la un „eveniment special”, nu ca parte a treburilor obișnuite ale gospodăriei. Acest lucru poate dura câteva săptămâni sau luni la început, dar organizarea ulterioară va fi simplificată în viitor, odată ce este finalizată.

Metoda KonMari
Metoda KonMari

Metoda KonMari: Nu te baza pe depozitare

Kondo nu este un susținător major al stocării. „Punerea lucrurilor deoparte creează iluzia că problema dezordinii a fost rezolvată”, scrie ea. Depozitarea, cum ar fi dulapurile și unitățile de rafturi, ar trebui să fie funcțională pentru stilul tău de viață și să fie susținută doar cu articolele care îți plac și pe care le folosești.

Ordonat după categorie, nu locație

Kondo pune accentul pe ordonarea pe categorii de articole, nu pe locațiile în care sunt păstrate articolele. De exemplu, să presupunem că păstrați hainele într-o comodă, un dulap și un coș de depozitare la mansardă. În loc să aranjați fiecare dintre acele zone în momente diferite, aduceți toate hainele împreună pentru a le avea la îndemână în același timp.

Metoda KonMari: Îmbrățișați abordarea One-Size-Fits-all

Lista de verificare a Metodei KonMari, atunci când este făcută ca la carte, nu poate fi modificată pentru a se potrivi stilului de viață individual. Indiferent de motivele personale pentru care este posibil să fi acumulat dezordine, Kondo spune că metoda ei va ajuta. Trebuie doar să fii deschis să implementezi abordarea universală și să respecți regulamentul ei.

Utilizați sistemul din două părți

Metoda KonMari are două părți: aruncarea și organizarea. În primul rând, trebuie să finalizați pe deplin etapa de aruncare în care eliminați dezordinea. Apoi, puteți organiza articolele pe care intenționați să le păstrați.

Metoda KonMari: Vizualizați-vă viața

Kondo le cere clienților să-și imagineze viața pe care își doresc să o trăiască. Separă fiecare vis sau obiectiv al tău evaluând de ce vrei să faci acel lucru anume. De exemplu, dacă un obiectiv al tău este să faci yoga în fiecare zi, s-ar putea să realizezi motivul pentru care vrei să te relaxezi.

Alege ce să păstrezi

Curățenia are ca rezultat scăparea de mai multe articole pentru mulți oameni. Dar Metoda KonMari îți cere în cele din urmă să alegi ce vrei să păstrezi, nu ce ar trebui să arunci. Ține fiecare obiect pe care îl ai în mâini și întrebă-te dacă „aduce bucurie”. Dacă răspunsul este da, păstrează-l. Dacă nu, aruncă-l.

Metoda KonMari: Lucrați într-o ordine specifică

Când aruncați obiecte, Marie Kondo spune că trebuie să începeți cu haine, care sunt adesea mai puțin sentimentale decât alte bunuri. Îmbrăcămintea este urmată de cărți, lucrări, diverse și amintiri. În cadrul acestor categorii, Kondo oferă o defalcare suplimentară. De exemplu, în categoria de îmbrăcăminte, treci de la tricouri la fuste, jachete, șosete și multe altele.

Învățați să împăturiți hainele

Metoda lui Kondo este de mare ajutor pentru împăturirea hainelor. Pentru a fi demn de păstrat, fiecare articol vestimentar trebuie să „aducă bucurie”. Apoi, dacă nu este un articol suspendat, trebuie să fie pliat într-un mod specific descris de Kondo. Această tehnică specială de pliere permite îmbrăcămintei să ocupe spațiu minim, fiind în același timp ușor accesibilă.

Metoda KonMari: Păstrați lucrurile personale

Kondo spune că aranjarea este un proces personal. Completează-l singur, pentru că doar tu vei ști dacă un articol „îți provoacă bucurie”. Evită orice influență exterioară care ți-ar putea influența opinia într-un fel sau altul. De asemenea, nu ar trebui să arunci bunurile nimănui altcuiva care locuiește în casa ta fără permisiunea acestuia.

Metoda KonMari
Împăturirea hainelor după Metoda KonMari

Nu evita soluțiile extreme

Kondo pledează pentru eliminarea aproape a tuturor documentelor, inclusiv fotografiile și cărțile, și păstrarea celei mai mici colecții posibile de articole care sunt cu adevărat importante pentru tine. Aceasta ar putea suna ca o soluție extremă, dar, în cele din urmă, s-ar putea să realizezi că acele articole nefolosite nu făceau altceva decât să ocupe spațiu și să colecteze praf.

Metoda KonMari: Păstrați articole similare împreună

Kondo favorizează „simplitatea supremă” în depozitare. Un principiu principal al acestui lucru este păstrarea articolelor asemănătoare împreună, mai degrabă decât depozitarea lor în diferite locuri din casă. De exemplu, păstrează paltoanele într-un singur dulap, mai degrabă decât în diferite dulapuri și pe diferite umerașe. Chiar și într-o cameră, încearcă să păstrezi obiectele asemănătoare împreună, cum ar fi dedicarea unui singur dulap paharelor de băut în bucătărie.

Îmbrățișează schimbările vieții

Kondo crede că aranjarea poate schimba mai mult decât aspectul organizațional al vieții tale. Articolele pe care le aruncai ar trebui să fie „lansate” într-o „nouă călătorie” cu o ceremonie de despărțire și ar trebui să „porți un dialog cu casa ta în timp ce faci ordine” – orice înseamnă asta pentru tine.

Citește și: Cum să ai o viață ordonată chiar și de sărbători? Aflăm de la Diana Mihăilă, professional organizer

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora