De la service auto și pasiunea pentru off-road, la un colț de rai cu aer curat, ciubăr și saună construit la Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș - LIFE.ro
Prima pagină » De la service auto și pasiunea pentru off-road, la un colț de rai cu aer curat, ciubăr și saună construit la Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș
De la service auto și pasiunea pentru off-road, la un colț de rai cu aer curat, ciubăr și saună construit la Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș
Atunci când pasiunea pentru mașini se întâlnește cu muntele și cu o idee antreprenorială, se naște Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș. Prinsă între dealuri, Borșa este un orășel care te invită să te bucuri de aer curat, te îndeamnă să urci toți munții din zonă și seara să te relaxezi într-un ciubăr. Sau cel puțin așa a visat o familie din Borșa care, dintr-o întâmplare, a început să construiască un colț de paradis cu panoramă către visare.
El a desenat totul pe două caiete studențești. Ea a organizat ideile. Și după doi ani de căutări, temeri și curaj, au început un drum cu totul și cu totul nou. Unul care începe cu o palincă oferită turiștilor atunci când le trec prima dată pragul.
Dar cum arată locul Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș? Care este povestea din spatele său? Și de ce ne invită proprietarii să le trecem pragul?
Este la o altitudine de 1060m și are o panoramă absolut superbă, de aici și numele pe care l-am ales pentru destinația noastră turistică. De aici se vede foarte bine stațiunea.
Când ați început lucrările?
Totul a pornit, mai degrabă, dintr-o întâmplare. Nu voiam să construim o cabană și, mai ales, să intrăm în domeniul horeca. Dar, la o ieșire cu prietenii în 2018, soțul meu a rămas impresionat de zonă și s-a interesat să cumpărăm un pământ. Cineva din zonă i-a arătat că era ceva de vânzare – ce să mai, era doar o pantă, nimic interesant. Dar ne-am gândit că pentru noi este mai mult decât suficient. Practic noi am vrut să ne construim o cabană de familie, să avem unde să ieșim în week-end. Am luat bucata respectivă de pâmânt și în iunie 2018 am început să construim căbănuța noastră pe care am terminat-o înainte de Revelion.
Atunci am început și să nivelăm zona, făcând trei platouri. Și, tot soțul meu a venit cu ideea de construi și pentru turiști. Dar am vrut de la început să fie ceva deosebit, să fie ceva de lux. Ceva ce să ne placă nouă, în primul rând.
Dar de unde v-a venit ideea să construiți astfel? În zonă sunt foarte multe locuri gândite după tradițiile maramureșene.
Totul a fost gândit de soțul meu și desenat pe două caiete studențești. Totul. Chiar aș vrea să fac un tablou mare pentru sala de mese cu toate schițele de la început. El a desenat totul, acasă, cu liniarul.
Are vreo pregătire?
Nu. Dar, în școală, a fost foarte bun la matematică, în special la geometrie. Așa că se pricepe, probabil nativ are înclinație către așa ceva, are aplecare către așa ceva și vede foarte ușor lucrurile în spațiu. De altfel, el și-a construit singur, de la zero și mașinile de off-road cu care merge la competiții. Noi avem și un service auto în Borșa și aici singur și-a făcut toate mașinile pe care le conduce.
Dar, să știi că toată lumea ne întreabă cine ne-a făcut proiectul (râde) și toți rămân surprinși când le spunem că noi, fără ajutoare. El a desenat totul și apoi, evident, împreună am luat deciziile pentru decor, utilități și așa mai departe.
Și când ați început munca propriu zisă pentru Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș?
În 2019, după ce s-a dus zăpada, am început lucrul la partea de jos unde avem patru apartamente – dormitor, sufragerie, baie, iar cele de jos, au și bucătărie. După, construirea lor, ne-am dat seama că ne-ar trebui și o sală de mese pentru eventualele grupuri care vin și vor să se distreze, așa că am construit și această cameră – suficientă pentru cele 16 locuri disponibile în apartamentele de jos. Am avut un grup de Revelion și după ce au plecat ei ne-am dat seama că ne-ar trebui o sală mai mare de petreceri pentru că iarna nu prea aveai loc și de dans, așa că am mai construit o cameră. Ulterior am adaugat alte două apartamente deasupra primei săli de mese – unele frumoase, cu o panoramă și mai faină.
Ulterior, am adăugat un ciubăr. Acesta a fost visul soțului meu, să avem la cabană un loc cu apă caldă în care să stăm iarna, atunci când afară este zăpadă. Pe primul l-am făcut pentru noi și apoi am făcut o saună. Și ne-am dat seama că aceste dotări sigur o să fie și pe placul turiștilor, așa că am mai construit un ciubăr și o saună mai mari. Acum avem și grătar, tot felul de zone de stat în curte.
Locuiți în Borșa?
Da, da, nu chiar în centrul orașului, către Baia Borșa. Și casa în care stăm în oraș este desenată și construită tot de soțul meu. De altfel, apropo de proiectul de la Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș, când am mers la primărie să ne facă și să ne semneze proiectul și ei ne-au întrebat de unde am avut ideea. Adevărul este că ne-am tot plimbat prin Europa și am văzut în Sardinia, Italia fix modelul pe care l-am folosit noi la cabană. Acolo era o zonă muntoasă și casele erau băgate în stânci, totul cu sticlă, foarte fain. Așa ne-a venit ideea. Și noi avem geamuri foarte mari, tocmai pentru a se vedea panorama aceasta frumoasă.
Nu am vrut să mergem pe stilul clasic cu lemn rotund care predomină la noi în zonă. Soțul nu este nici mare admirator al rusticului, am vrut ceva nou. Și, revenind la întrebare, casa noastră din oraș este asemănătoare cu cabana pe care am construit-o pentru noi (cea de sus), o casă sub formă de „A”.
Nu chiar (râde) … avem și un service auto în oraș. Pasiunea soțului meu este mașina. Asta a terminat și la școală, asta i-a plăcut dintotdeauna. Avem un service: eu mă ocup de partea administrativă, el de service. Dar ne împărțim între cele două. Acum, de exemplu, tocmai ne-am întors de la cabană, unde avem un grup.
Dar suntem la Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș în fiecare sfârșit de săptămână. E liniște, aer curat, loc pentru prieteni.
Dar sunteți amândoi din Borșa?
Da, da, amândoi.
Și nu v-ați gândit niciodată să plecați?
Nu, sincer îți spun nu ne-am gândit niciodată să plecăm. Avem afacerea din 1993 și e greu să o lași după ce o pui pe picioare și ai angajați de care ești responsabil.
Când v-ați cunoscut?
În 1999-2000.
Nu vă știați din liceu, având în vedere că sunteți amândoi din Borșa?
Nu (râde), soțul a mai fost căsătorit odată. Orașul este mic, e adevărat, toată lumea se știe cu toată lumea, dar nu ne cunoșteam înainte.
Ce turiști vin la Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș?
Suntem chiar la început. Primul grup l-am avut de Revelion, români. Am mai avut ceva turiști în ianuarie-februarie, cunoștințe, prieteni. Apoi a început pandemia și ne-am oprit și noi din construit: noi am făcut totul pe fonduri proprii, nu pe bani europeni. Dar service-ul auto a mers și suntem bine. Iar din mai-iunie, au început să vină din nou turiștii. În special vin români. Acum am avut câteva grupuri cu oameni din Statele Unite ale Americii: români plecați și stabiliți acolo.
Și ce spun turiștii când vin la Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș?
WOW (râde). Chiar am avut o domnișoară din Oradea care ne-a spus că este mult mai frumos în realitate, decât ce se vede în pozele de pe social media. Ne-a propus să ne facă niște poze, fiind pasionată de fotografie și ne-a ajutat să ne promovăm mai bine. Nu avem timp să ne ocupăm de toate: pleacă un grup, trebuie să faci curat, apoi vin turiștii trebuie să mai stai cu ei, să socializezi.
Ați lucrat cu oameni din Borșa pentru construirea cabanelor, nu?
Da, da – dar am avut maxim patru muncitori și soțul care a muncit cot la cot cu ei. Totul este făcut pe structură de lemn și trebuie să fie mereu cineva care știe exact rezistența. De exemplu, dacă eu vreau să pun un tablou sau ceva mai greu, trebuie să îl întreb dacă este ok sau nu – el știe exact unde este grindă, unde este rezistent și unde nu.
De unde pasiunea soțului pentru off-road și pentru mașini?
Pfuaa … cred că așa s-a născut (râde). Și el și fratele lui sunt pasionați de mașini. Cred că e moștenire de familie, tatăl lor este și el pasionat de mașini. A terminat liceul la Baia Mare, dar pasiunea lui asta a fost. Îi plăceau mașinile și, în special, să le repare, să meșterească la ele.
Iar partea cu off-road-ul a venit acum câțiva ani. Prietenii tot insistau să meargă cu mașina pe dealuri. Aici în zonă la noi sunt numai dealuri, așa că pasiunea vine ușor (râde). Și de aici au început să caute jeep-uri și mai preparate ca să meargă și mai sus sau prin zone și mai off-road. Pasiunea lui a început acum vreo zece ani, a fost alimentată de prieteni, de băieții de la garaj. Dar în ultimii ani a lăsat-o mai ușor că am început munca de la cabană și nu putem cu toate.
Și pe dvs. nu v-a prins pasiunea?
Ba da (râde). Am fost și eu la competiții cu el (râde).
Aveți mașina dvs sau copilot?
Copilot, să nu exagerăm (râde). Soțul s-a dat la Campionatul Național: a fost locul doi pe țară. Dar eu nu m-am băgat cu el în campionat, nici nu știu dacă aveam voie. Dar trebuie să fii profesionist, să te dai jos să scoți mașina din gropi, să te orientezi pe drum, nu e ușor.
Deci și dvs. sunteți pasionată de mașini?
Da, clar. Și nu doar să mă uit la el, mă apuc și meșteresc și eu. La început, soțul făcea drumuri în Germania, așa că eu mă ocupam mai mult de service-ul auto – băieții în garaj, eu în magazinul de piese auto. Am rămas însărcinată cu copilul și a trebuit să stau acasă cu el, dar și acum dacă este nevoie de ajutor, nu mă bag chiar sub mașină să repar, dar în magazinul de piese ajut cu mare drag. Mă fac neagră pe mână fără probleme (râde).
Avem pasiuni comune, dar asta nu înseamnă că atunci când ne-am apucat de cabană nu au fost discuții: mie îmi place așa, eu vreau altfel. Câteodată veneam plângând pe drum, de atâtea certuri.
Când vin turiștii îi întâmpinăm cu un pahar de pălincă și nici nu se dau jos din mașină și se duc să facă poze și să le arate tuturor ce frumos este.
Când vin turiștii: vara sau iarna?
Iarna trecută ne-am tot codit dacă să-i dăm drumul sau nu. Aveam totul gata, toate actele, dar ne temeam să nu se strice … știi cum este atunci când lucrezi mult timp la ceva și pui multă pasiune. Aveam emoții de ce o să zică turiștii: o să fie bun patul, o să fie mulțumiți de locurile amanajate de noi, o să le placă aici. La cât suflet am pus, mai ceva ca acasă, ne era teamă să nu se distrugă. I-am dat drumul de Revelion și am avut ocupat, dar nu știu cum o să fie la iarnă.
Pe de altă parte, vara aceasta a fost ocupat complet. Cred că dacă mai aveam 5-10 apartamente, le umpleam și pe ele. A fost cerere foarte mare. Nici nu credeam.
Ce ați simțit în prima noapte când ați avut turiști, ați dormit?
Am fost acolo cu ei, stresați, dar am dormit. Și ne-am liniștit după ce am văzut că le-a plăcut foarte mult la noi. Dar, îți recunosc, că au fost grupuri cu care am stat mai mult pentru că ne era frică să nu fumeze, fiind de lemn totul, să nu avem probleme, să nu strice, de la prea multă distracție.
Nu am avut probleme până acum, dar ne-am dorit de la început să ne selectăm turiștii, de aceea am făcut totul spre lux.
Ce pot face turiștii dacă vin la Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș?
Drumeții. Suntem în apropierea pârtiei de schi care acum este în lucru. Pe lângă noi o să treacă telegondola. Apoi, au Cascada Cailor. Au Pietrosul Rodnei, lacul Știol și panorame absolut minunate. Și, în cele din urmă, la Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș nu avem vecini, așa că se pot relaxa, dar și distra în voie. Au ciubări, saune, tot ce au nevoie.
Și, ultima întrebare, cum pot să rezerve turiștii un loc la Cabana Panoramic Residence Borșa-Maramureș?
Avem pagină de Facebook. Suntem pe Booking, pe Turist Info și pe Cabane și Pensiuni. Dar foarte mulți știu de noi și vin după recomandări. Avem chiar o doamnă din Baia Mare, avocată, care vine deja de trei week-enduri. Este din zonă și îi place foarte mult la noi, face drumeții. Vine echipată de munte, cu bocanci și bețe și face drumeții pe toți munții din zonă.