Deschiderea unei florării - ce implică şi ce ai nevoie
Deschiderea unei florării pare visul multor oameni înclinaţi către artă şi frumos. Chiar dacă nu au o experienţă vastă în acest domeniu, stresul cotidian i-a îndemnat pe mulţi să caute o oază de relaxare, iar pentru unii dintre ei aceasta a fost un curs de aranjamente florale.
De aici până la o pasiune ce se poate transforma într-un business profitabil nu mai este foarte mult. Aşa că am vrut să aflăm ce este important să iei în calcul dacă ai în plan deschiderea unei florării.
Defineşte-ţi clar publicul-ţintă
Este foarte important să ştii cui te adresezi şi ce oferi. Vrei să deschizi o florărie clasică, unde se oferă şi aranjamente şi flori la fir şi flori la ghiveci şi jerbe funerare? Sau poate vrei să deschizi una dedicată exclusiv aranjamentelor pentru diverse evenimente. Poate un boutique floral sau poate vrei să te adresezi cu predilecţie clienţilor din zona corporate. Trebuie să stabileşti cui te adresezi, publicului medium sau premium, dar şi cum te adresezi, doar online sau ai nevoie şi de un magazin fizic.
Abia după ce ai definitivat foarte bine acest aspect poţi trece la următorul aspect, planul financiar şi banii necesari ca să porneşti afacerea.
Fă-ţi planul de cheltuieli
Sunt mai multe lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când faci calculele:
- Spaţiul necesar – Dacă ai deja spaţiul în care îţi desfăşori activitatea, te poţi considera printre norocoşii care au scăpat de o cheltuială considerabilă. Dacă nu, analizează puţin piaţa imobiliară şi vezi care sunt preţurile medii în zona pe care o vizezi şi cu suprafaţa de care ai nevoie.
- Amenajarea spaţiului – E greu de crezut că vei putea găsi un spaţiu care să corespundă exact viselor şi nevoilor tale, aşa că fă-ţi o idee despre cum ai vrea să amenajezi şi gândeşte-te cât te-ar costa lucrul acesta. Ţine mereu minte că lucrurile nu sunt niciodată exact cum le anticipezi şi că e foarte probabil să te trezeşti cu costuri neprevăzute la acest capitol.
- Utilităţi – Odată cu semnarea contractului de închiriere vor începe să vină şi facturile la apă, gaze, electricitate, telefon, internet, poate vei încheia şi un contract de protecţie şi pază. Toate acestea costă şi nu puţin şi trebuie plătite chiar dacă tu nu ai început activitatea propriu-zisă.
- Obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de funcţionare – Nu trebuie să te panichezi, lucrurile nu sunt chiar atât de complicate cum par la prima vedere. Este bine să ştii însă cât te costă fiecare, în parte şi dacă vrei să scapi de grija alergăturii şi să desemnezi pe cineva care să le obţină pentru tine trebuie să pui la socoteală şi acest cost.
- Costurile cu angajaţii – Dacă te vei ocupa doar tu, lucrurile sunt mai simple. Dacă însă ai nevoie şi de angajaţi trebuie să estimezi cât te vor costa ei, taxele la stat aferente salariilor, precum şi pregătirea în domeniu, dacă e cazul.
- Echipamentele frigorifice pentru flori
- Planul de marketing – Într-o piaţă în care concurenţa este acerbă nu poţi funcţiona fără un plan şi investiţii în partea de marketing. Stabileşte un buget care să te ajute să ajungi în ochii clienţilor.
- Achiziţia de marfă – Şi nu uita că aici nu intră doar florile, ci şi toate accesoriile de care ai nevoie ca să creezi aranjamentele frumoase şi elegante la care visezi. În plus, nu credem că e cazul să-ţi reamintim noi că florile sunt perisabile şi că este vital să stabileşti cât se poate de bine care-ţi sunt necesităţile.
Alegerea furnizorilor
Aceasta este o chestiune foarte delicată pentru că trebuie să te asiguri că furnizorii cu care vrei să porneşti la drum sunt serioşi şi răspund necesităţilor tale. Ai nevoie de flori proaspete, ai nevoie de furnizori care să îţi aducă florile pe care tu ţi le doreşti, la intervalul de timp pe care îl stabileşti. Dacă nu ai cui să-i ceri sfatul, cel mai bine este să inițiezi discuțiile, să pui cât mai multe întrebări și să testezi. Asigură-te că are posibilitatea de livrare sau, în caz contrar, adaugă la planul de cheltuieli și costurile necesare pentru transport.
Designerii florali experimentați sunt mereu o sursă de inspirație, așa că fă-ți literă de lege din a le urmări munca. Nu ca să-i copiezi, ci ca să înveți mereu lucruri noi. Creativitatea este excelentă, dar este important să fii mereu updatat cu inovațiile și, desigur, cu tendințele.