Descoperă Valea Hârtibaciului, locul perfect pentru o vacanţă în pace - LIFE.ro
Sari la conținut

Descoperă Valea Hârtibaciului, locul perfect pentru o vacanţă în pace

Vei găsi şi casa familiei Bruckenthal, Samuel von Bruckenthal fiind născut şi crescut aici. Ulterior a devenit baron, Guvernator al Transilvaniei, înalt funcţionar şi sfetnic al împărătesei Maria Tereza, tot el fiind şi cel care a pus bazele muzeului din Sibiu ce îi poartă numele, unul dintre primele muzee din Europa.
Share this article

Transilvania este o zonă de poveste. Oricât de des ai merge, este imposibil să nu descoperi la fiecare vizită un loc fermecător, încărcat de istorie sau de poveşti idilice. Iar Valea Hârtibaciului este una dintre ele. Aşezată între Braşov, Sighişoara şi Sibiu, pe cursul râului cu acelaşi nume, valea adăposteşte sate săseşti unde timpul parcă a stat în loc, iar tradiţiile sunt respectate şi iubite pentru că sunt parte din identitatea oamenilor şi a locului.

Valea Hârtibaciului, locul unde istoria se împleteşte cu naturaleţea

Râul Hârtibaciu îşi începe drumul în pădurea Bărcuţului, în judeţul Braşov, apoi continuă să curgă liniştit prin Agnita, Nocrich, Hosman şi multe alte sate, preţ de aproape 90 de kilometri, până întâlneşte Cibinul în care-şi varsă apele. De o parte şi de alta a lui se întind pajişti sălbatice acoperite vara cu iarbă verde şi flori într-o mulţime de culori, dar şi pădurici de foioase, numai bune să-ţi tragi sufletul la umbra copacilor atunci când e soarele mai puternic. Nu degeaba zona este supranumită şi Valea Verde. Acvila ţipătoare mică, specie protejată, îşi găseşte aici o casă perfectă în fiecare vară, iar dacă eşti atent când treci prin zonă o poţi vedea în acţiune, în timp ce își caută hrana.

Odată ajuns aici îţi poţi programa o plimbare cu Mocăniţa, pentru că nu doar Maramureşul oferă o asemenea experienţă. Traseul se întinde pe 8 kilometri, între Cornăţel şi Hosman şi este parte din vechea cale ferată ce leagă Sibiul de Sighişoara, pe vremuri – cea mai lungă cale ferată îngustă din ţară. Câţiva voluntari sunt cei care au readus-o la viaţă şi se îngrijesc să o păstreze funcţională. Atenţie, însă! Traseul se face doar pe timpul verii şi cu programare în prealabil.

Foto: oradesibiu.ro

Zona este una ideală şi pentru cei pasionaţi de ciclism, fiind străbătută de nenumărate trasee de acest fel. Poate cel mai popular dintre ele este Drumul naturii, dintre Sibiu şi Agnita, dar oferta este mult mai generoasă.

De pe Valea Hârtibaciului nu au cum să lipsească bisericile fortificate săseşti. Fiecare sat de aici are câte una pentru că ele constituiau locul în care localnicii se adăposteau din faţa invadatorilor. Acum sunt atracţii turistice şi nu degeaba. Fiecare zid, fiecare colţ spune o poveste, iar din turnurile acestora vei avea mereu momente în care ţi se va tăia respiraţia de atâta frumuseţe câtă poţi vedea de jur împrejur. Aici se găseşte şi cea mai veche casă construită în vreun sat din România. Locuinţa din Alţâna a fost ridicată în anul 1508, aşa că merită din plin să faci drumul până la ea.

Foto: cjsibiu.ro

Obiective turistice pe Valea Hârtibaciului

Nu e nevoie să mergi în zonă cu o listă de locuri în care e musai să ajungi. Poţi doar să te laşi purtat de val şi plăcerea de a călători într-una dintre cele mai frumoase şi liniştite zone din ţară. Dar dacă vrei să te asiguri totuşi că nu te fură prea tare peisajul şi ratezi ceva important, am făcut o listă cu câteva dintre cele mai vizitate edificii de aici.

Agnita este unicul oraş de pe Valea Hârtibaciului. Bazele i-au fost puse în secolul al XIII-lea şi a înflorit odată cu dezvoltarea breslelor, de la cizmari, croitori şi tăbăcari la dogari şi olari. Comunismul a transformat localitatea dintr-una dedicată meşteşugarilor într-una industrială, unde fabricile ofereau cele mai multe locuri de muncă. A rămas însă mărturie a vremurilor de odinioară biserica fortificată evanghelică, ridicată odată cu oraşul şi dezvoltată mulţi ani după aceea, ajungând să aibă 3 ziduri de apărare şi 4 turnuri de apărare.

Foto: stiriletransilvaniei.ro

La Hosman vei găsi o biserică fortificată ridicată tot în secolul al XIII-lea şi întărită 2 secole mai târziu cu 2 ziduri de apărare. Vei găsi însă şi o moară veche, cu brutărie şi fierărie. Nu vei rezista în faţa pâinii coapte în cuptorul cu lemne şi nici nu-ţi recomand să o faci. E un gust care-ţi va rămâne multă vreme în cotloanele memoriei.

Prima atestare documentară a localităţii Nocrich datează din 1263 şi la scurtă vreme după aceea aici a fost ridicată şi biserica în stil romanic, cu 3 nave şi turn de strajă. Sfârşitul secolului al XV-lea, începutul secolului al XVI-lea a adus şi lucrări de consolidare ale acesteia, cu ziduri şi turnuri de apărare. Deşi biserica a fost mistuită de un incendiu la începutul anilor 1800, pe locul ei a fost construită actuala biserică evanghelică, păstrând însă 4 dintre cele 6 turnuri originale, precum şi alte vestigii din construcţia originală.

Foto: wikipedia.org

Tot în Nocrich vei găsi şi casa familiei Bruckenthal, Samuel von Bruckenthal fiind născut şi crescut aici. Ulterior a devenit baron, Guvernator al Transilvaniei, înalt funcţionar şi sfetnic al împărătesei Maria Tereza, tot el fiind şi cel care a pus bazele muzeului din Sibiu ce îi poartă numele, unul dintre primele muzee din Europa.

În periplul prin Valea Hârtibaciului mai poţi trece şi prin Daia, unde găseşti biserica fortificată evanghelică-luterană ridicată tot în secolul al XIII-lea. În Fofeldea vei regăsi o biserică ridicată în 1808, în stil gotic, iar în Alțâna poţi vizita atât biserica fortificată, cât şi Muzeul Inter-etnic al Văii Hârtibaciului.

Share this article

Citește mai multe


Nazare: Am avizat primul pachet de măsuri fiscale. Cel târziu marți, va ajunge în Parlament
Nazare: Am avizat primul pachet de măsuri fiscale. Marți va ajunge în Parlament
Sophia Loren și frumusețea naturală a unei epoci uitate: Când părul de pe corpul femeii nu era un scandal, ci o realitate
O fotografie realizată în 1961 la Napoli o surprinde pe Sophia Loren așa cum era: radiantă, puternică, încrezătoare.
Zodiile care vor avea noroc până la sfârșitul verii: Perioada de succes
Zodiile care vor avea noroc până la sfârșitul verii. Există cinci semne zodiacale care vor cunoaște o perioadă de suc...
Anunțul lui Bolojan. Ce categorii de pensionari pierd bani la pensie, din septembrie
Prim-ministrul Ilie Bolojan a făcut declarații tranșante despre reformele din sistemul public de pensii, anunțând că ...
Decizie controversată. Ce s-a intâmplat cu septuagenarul care a lovit cu sălbăticie un pui de câine
Septuagenarul care a lovit cu sălbăticie un pui de câine şi care i-a ameninţat cu moartea pe cei care au încercat să ...
ULTIMA ORĂ! Elena Udrea a izbucnit în lacrimi în fața judecătorilor. Ce verdict a aflat azi!
Doar ei doi în prima zi de școală, doar ei doi în ultima. Adrian Alexandrov și-a însoțit fiica la serbarea de final d...
Spune-le și altora