Diete vegane ușor de urmat: cum poți slăbi cu ajutorul plantelor - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Veganismul a luat amploare în ultimii ani: din ce în ce mai multe persoane renunță la produsele de origine animală atât în alimentație, dar și în orice alte scopuri. Dietele vegane exclud orice aliment provenit de la animale, bazându-se pe plante – fructele, legumele și semințele sunt baza acestei diete. Diete vegane ușor de urmat există, atâta vreme cât crezi cu adevărat în principiile care stau la baza acestui curent.

Problema cu aceste diete vegane este că pot crea carențe nutriționale, dacă nu te alimentezi corect. Trebuie să știi foarte bine care sunt sursele de proteine, calciu, magneziu sau fier și să le incluzi în alimentație. Dacă nu, este nevoie de suplimente alimentare.

Vestea bună e că dietele vegane au fost asociate cu pierderea în greutate, fiind o variantă bună pentru cei care își doresc să renunțe la produsele de origine animală și să slăbească în același timp.

Diete vegane: ce alimente sunt permise

–         Fructe și legume

–         Cereale

–         Oleaginoase

–         Leguminoase

–         Alimente pe bază de soia

Diete vegane: alimente interzise

–         Orice fel de carne, pește, fructe de mare

–         Lactate

–         Ouă

–         Adesea și miere

Diete vegane ușor de urmat: ce variante poți alege

Exista mai multe variante de diete vegane, însă, în principiu, toate au aceleași rezultate și beneficii. Nu rămâne decât să o alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine.

Tipuri de diete vegane ușor de urmat:

–         Dieta vegana care permite toate timpurile de alimente care se încadrează în acest curent, gătite sau crude –  fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe.

–         Dieta Raw Vegana  –  este dieta în care ai voie să consumi oleaginoase, leguminoase, fructe și legume numai în stare crudă sau gătite la o temperatură de maxim 48 de grade Celsius.

–         Dieta 80/10/10 este o variantă a dietei vegane de tip RAW, care limitează consumul de grăsimi, cum ar fi oleaginoase sau avocado și se bazează mai mult pe fructe crude, dar și legume verzi.

–         Dieta bazată pe alimente bogate în amidon este o dietă săracă în grăsimi, similară cu 80/10/10, care se bazează pe consumul de cartofi, orez sau porumb în loc de fructe.

–         Dieta Raw până la 4 este o dietă inspirată de cele de mai sus, în care alimentele crude sunt consumate până în oră 16, după care, pentru cină, poți pregăti ceva gătit.

Diete vegane ușor de urmat: ce alimente să consumi pentru o alimentație echilibrată

Ca să nu suferi de carențe nutriționale, trebuie să consumi alimente care să îți asigure toți nutrienții de care au nevoie. Iată ce poți mânca în dieta vegană:

–         Tofu, tempeh (o mâncare pe bază de soia) și seitan: acestea sunt bogate în proteine și înlocuiesc cu succes carnea

–         Alimente precum fasole, linte și mazăre –  acestea au sunt bogate în nutrienți și vitamine. Fermentarea și gătitul adecvat pot crește absorbția nutrienților.

–         Oleaginoase (nuci, semințe, migdale, caju etc) și unt de oleaginoase, cum ar fi cel de arahide. Oleaginoasele sunt surse de fier, fibre, magneziu, zinc, seleniu și vitamina E.

–         Semințe, în special cânepă, chia și semințe de in –  acestea conțin o cantitate bună de proteine și acizi grași omega-3.

–         Lapte și iaurturi de plante fortificate cu calciu (lapte de migdale, de orez, de cocos etc). Acestea ajută veganii să își atingă aportul de calciu recomandat în alimentație. Optați pentru variante, de asemenea, îmbogățite cu vitaminele B12 și D ori de câte ori este posibil.

–         Alge: spirulina și chlorella sunt surse bune de proteine

–         Cereale integrale și pseudocereale: acestea sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, fibre, fier, vitamine B și minerale.

–         Alimente vegetale încolțite și fermentate: pâinea Ezekiel, tempeh, miso, natto, varză, murături, kimchi și kombucha conțin adesea probiotice și vitamina K2. fermentarea poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea absorbției de minerale.

–         Fructe și legume  – sunt alimente excelente pentru a crește consumul de nutrienți.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO