Din respect şi melancolie: 3 seriale despre monarhie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Din respect şi melancolie: 3 seriale despre monarhie

Cu siguranţă, poveştile despre dinastii precum Tudors sau Windsors sunt o sursă constantă de inspiraţie pentru scenariştii şi producătorii serialelor de televiziune. De la Game of Thrones, la The Crown, The Tudors sau Vikings, serialele profită de fiecare dată de misterul care învăluie fiecare casă regală, putând să exploreze dramele şi poveştile romanţate pe care le trăiesc aceştia, completând de fiecare dată cu detalii necunoscute nouă.
Share this article

Zilele acestea ne-am plecat capul în faţa demnităţii. Cei mai mulţi dintre noi nu am trăit în monarhie. Dar, sunt sigură, că lumea regilor şi a reginelor ne fascinează pe toţi încă de mici. De acord sau nu cu ea ca regim politic, cu siguranţă ştim că monarhia este o lume specială. O lume cu fast, dar şi cu reguli foarte clare şi, aşa cum am văzut în România în aceste zile, cu respect şi cu demnitate.

Dar de ce ne fascinează acest subiect? Ne interesează puterea pe care o au astfel de personaje care conduc unele dintre cele mai puternice naţiuni ale lumii. Sau ne intrigă poveştile romantice care înconjoară aceste personalităţi devenite celebre încă dinainte să se nască. Ori ne fascinează tocmai această distanţa care ne separă pe noi de ei, în ciuda faptului că şi ei sunt nişte oameni cu pasiuni, gânduri, secrete sau dorinţe.

Poate că această fascinaţie pentru subiect este amplificată de vremurile pe care le trăim acum sau poate dintr-un sentiment pur de melancolie. Însă, cu siguranţă, poveştile despre dinastii precum Tudors sau Windsors sunt o sursă constantă de inspiraţie pentru scenariştii şi producătorii serialelor de televiziune. De la Game of Thrones, la The Crown, The Tudors sau Vikings, serialele profită de fiecare dată de misterul care învăluie fiecare casă regală, putând să exploreze dramele şi poveştile romanţate pe care le trăiesc aceştia, completând de fiecare dată cu detalii necunoscute nouă.

Însă, despre cele mai cunoscute dintre ele am mai tot scris – vedeţi în link-urile de mai sus. Aşa că, astăzi, vă invit să cunoaştem această lume fascinantă cu regi, regine, prinţi şi prinţese prin prisma unor seriale poate mai puţin cunoscute care vorbesc despre ea.

***Atenţie, articolul conţine spoilere.

1. The Last Kingdom sau povestea lui King Alfred the Great.

Serialul vorbeşte despre King Alfred the Great şi încercările lui de a opri invaziile Vikingilor. De altfel, despre ei puteţi afla mult mai multe lucruri uitându-vă la serialul de pe History – vikingii arată mereu super cool pe ecran, aşa că, recomand. 

Evident, Regele Alfred nu a fost numit Cel Mare degeaba: acesta a reuşit să se opună cu succes invaziilor nordicilor. De asemenea, aşa cum ne arătat istoria, ca orice monarh era foarte interesat de educaţie şi, de aceea, a încurajat ca educaţia primară să fie predată în şcoli în limba engleză şi nu în latină.

Şi, ca orice conducător şi-a dorit putere. Iar el a şi avut-o. Pornind de la a fi doar regele din Wessex, Alfred reuşeşte, până la finalul domniei sale, să conducă întreaga Anglie (divizată la momentul respectiv în 7 regate).

The Last Kingdom ne învaţă istorie, strategie de război, dar ne şi ajută să ne dăm seama despre cum arată lumea de la palat de la finalul anilor 800. Dar, repet, dacă vreţi să vedeţi povestea şi de partea cealaltă a câmpului de luptă, vă recomand să vă uitaţi la Vikings (un nou sezon acum pe History). Veţi vedea două viziuni diferite asupra lumii şi reguli distincte despre ce înseamnă monarhie şi cum trebuie să fie un rege.

Pentru The Last Kingdom fost deja confirmat sezonul al treilea pentru anul viitor. Iar serialul produs de BBC poate fi găsit pe Netflix (co-producător pentru cel de-al doilea sezon).

2. The Hollow Crown sau Richard al III-lea şi Cecily, Duchess of York.

Dacă William Shakespeare a considerat că merită să scrie această poveste, clar că trebuie să o citim sau să ne uităm la serial. Piesa Richard al III-lea urmăreşte povestea unui rege avid de putere care, aflat la funeraliile soţiei sale, omoară foarte mulţi oameni, inclusivi pe nepoţii săi mai mici. Iar aceştia se întorc şi îl vor bântui exact pe câmpul de luptă.

Istoria, nu este chiar exactă. Shakespeare şi-a permis să aibă o poziţie puţin relaxată faţă de adevărat. De astfel, piesa Richard al III-lea începe cu fraza Now is the winter of our discontent, puţin în antiteză cu expresia pe care Game of Thrones a făcut-o cunoscută: Winter is coming, nu? Poate că faptele istorice nu sunt cele mai exacte, însă imaginile din bătălii, viaţa de la palat, hainele şi regulile de care trebuie toată lumea de acolo să ţină cont, te vor ajuta să cunoşti mai bine fascinanta lume de la castel.

De ce să te uiţi la The Hollow Crown? Pentru a vedea cum arăta monarhia şi, de altfel, lumea din jurul anilor 1480, dar şi pentru a-i urmări pe Benedict Cumberbatch în rolul lui Richard al III-lea şi pe Judi Dench ca Cecily, Duchess of York.

3. Reign sau povestea lui Queen Mary

Puţină istorie pentru început. Viaţa Reginei Mary a Scoţiei a fost una plină de dramă. Şi-a petrecut copilăria în Franţa, acolo unde s-a căsătorit cu Francis al II-lea, conducătorul tronului ţării sale, devenind astfel regină consoartă a Franţei până la moartea soţului său în 1560. După s-a întors în ţara sa şi s-a căsătorit cu vărul său Lord Darnley. Nu au fost, însă, un cuplu fericit. Iar Darnley a murit în urma unei explozii a casei în care locuia şi a fost găsit înmormântat în grădină. Iar James Hepburn, bărbatul suspectat că l-ar fi omorât pe Darnley s-a căsătorit, câteva luni mai târziu, cu Regina Mary. Poporul nu a fost prea fericit cu această situaţie, iar Regina a fost forţată să abdice şi să zboare în Anglia pentru a cere protecţie din partea Reginei Elisabeta I. Însă, aceasta nu a părut prea fericită cu această cerinţă, mai ales pentru că, în trecut Regina Mary i-a vrut tronul, aşa că refuză cererea. Şi lucrurile nu se termină aici, dar vă las să le descoperiţi în serial.

Reign este un serial din care vedem luptele de putere din spatele zâmbetelor de protocol, dorinţele romanţate ale regilor, dar şi greşelile care îi costă viaţa şi regatul. Primele trei sezoane ale serialului pot fi văzute pe Netflix.

Iar la final, având în vedere că suntem pe final de an, vă invit şi săptămâna viitoare tot aici pe life.ro să vorbim despre cele mai bune seriale din 2017. 

Andreea Toma e foarte tânără şi a văzut atât de multe seriale, încât nici ea nu le mai ştie numărul. E super specialistă în social media, digital project management şi alte câteva denumiri bune pentru o #Millenials. Şi scrie la fel de bine precum povesteşte sau imaginează campanii. Azi e guest writer pe life.ro.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora