Fără riduri şi pete! Noutăţi în chirurgia estetică - LIFE.ro
Sari la conținut

Fără riduri şi pete! Noutăţi în chirurgia estetică

Care sunt cele mai utile intervenţii pe care le putem face în această perioadă ca să arătăm şi să ne simţim mai bine? Sfaturi de la un medic specialist în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă.
Share this article

Toamna se numără bobocii, dar şi ridurile de expresie, petele pigmentare apărute după expunerea la soare sau ridurile. Apar cearcăne şi cercurile negre în jurul ochilor, cauzate de prea multe ore petrecute în faţa ecranelor computerului şi a telefonului inteligent. Se estompează strălucirea dată de bronz tenului, dar şi efectul soarelui asupra moralului nostru.

Involuntar, începem să ne analizăm în oglindă kilogramele în plus, apărute după prea multă pizza şi pahare de prosecco consumate la terasele de pe plajă şi… offfff numărăm firele de păr rămase în perie. Toate aceste lucruri reprezintă motive de îngrijorare, dar nu trebuie să se transforme şi într-o depresie!

Dar toamna aduce şi consultarea faptului că este cel mai potrivit anotimp pentru mici corecţii de ordin estetic. De aceea, am vorbit cu doctorul Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă despre cele mai utile intervenţii pe care le putem face în această perioadă ca să arătăm şi să ne simţim mai bine.

În afara unui stil de viaţă sănătos, putem apela de diferite tratamente, de exemplu cocktailuri cu acid hialuronic şi aminoacizi care vă vor ajuta să aveţi un ten mai frumos şi luminos. Dacă însă unele riduri s-au instalat deja trebuie luate în considerare injecţiile cu toxină botulinică sau filler-ele cu acid hialuronic”, spune doctorul Cobani.

Totodată, te poţi ajuta de resursele propriului corp ca să obţii o rejuvenarea facială prin chirurgie regenerativă, ce se realizează cu ajutorul ţesutului adipos, laserelor şi a PRP-ului (Platelet Rich Plasma), tehnică la fix pentru această perioadă. „Ce trebuie să înţelegem este că odată cu vârsta, se pierde din volumul feţei şi calitatea tegumentului scade. Evident, fiecare dinre cele trei proceduri menţionate mai sus are un efect benefic, dar combinarea lor asigură un rezultat mai bun şi de mai lunga durată.”

De menţionat însă că procedura de rejuvenare combinată se realizează sub anestezie generală. Primul pas constă în recoltarea de ţesut adipos din regiunea abdominală sau şolduri. După prepararea acestuia, este introdus în zonele afectate prin canule speciale foarte fine pentru a nu traumatiza zonele respective şi a evita posibile vânătăi. Pentru a obţine un ten mai luminos, ulterior inserţiei adipoase se foloseşte laserul fracţional. Procedura PRP potenţează efectele tratamentelor anterioare pentru regenerarea tisulară. Se obţine redarea volumelor feţei, un efect de lifting, un ten mai luminos şi un rezultat de lungă durată.

„În cazul în care tegumentul la nivelul fălcuţelor şi al gâtului anterior este în exces, acestea se pot combina şi cu un MACS lift, un lifting cu complicaţii si riscuri minime”, spune doctorul Oltjon Cobani.

Ce facem cu petele pigmentare apărute dupa expunerea excesivă la soare din timpul verii în care poate nu am folosit creme cu factor de protecţie solar ridicat? „Le tratăm corespunzător. În primul rând trebuie să înţelegem că aceste pete pigmentare nu apar numai din cauza expunerii excesive la soare (deşi aceasta poate fi o cauză majoră), ci şi din cauza factorilor genetici sau a tratamentului cu anumite medicamente, cum ar fi cele hormonale, antibiotice sau antiepileptice. Alte cauze ar fi inflamaţiile cronice (acneea) şi traumatismele/agresiunile asupra pielii prin mijloace proprii, de exemplu stoarcerea coşurilor. Cum le tratăm totuşi? Prin peeling-uri IPL (Intense Pulsated Laser), laser fracţionar CO2, PRP (Platelet Rich Plasma) sau mezoterapie cu diverse substanţe de albire a tenului la nivel local”, explică doctorul Cobani.

Toamna, începe să ne cadă excesiv părul. Toate femeile sunt stresate de pierderea firelor de par, în acest anotimp. „Nu numai femeile, dar şi bărbaţii! Dacă sesizăm o cădere nefirească a părului sau apariţia alopeciei în unele zone ale scalpului, putem apela cu încredere la tratamentul PRP, adică plasmă îmbogăţită în trombocite”, spune doctorul Cobani. Ce se întâmplă mai exact? În procesul de îmbătrânire se pierde circa 16% din capacitatea de a sintetiza a hormonilor de creştere pentru fiecare 10 ani de viaţă trăiţi. Tratamentul PRP poate creşte densitatea părului prin stimularea celulelor stem din bulbul implantat şi poate accelera creşterea părului. La baza acestei tehnici stau hormonii de creştere (peste 60 la număr) pe care îi avem depozitaţi în sângele periferic şi celulele stem adulte periferice. După recoltarea unei cantităţi de sânge periferic, din acesta se pot obţine cantităţi suficiente de PRP (plasmă îmbogăţită cu hormoni de creştere şi celule stem), care conţin factori de creştere şi control tisular. De asemenea în cazul căderii părului, dar nu a alopeciei, se poate apela la tratamente injectabile local care conţin vitamine, aminoacizi şi minoxidil ce stimulează creşeterea părului.

Acesta este anotimpul ideal pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de frumuseţe, pe care nu le putem efectua vara, din cauza expunerii la soare? „Da, toamna putem face intervenţii precum excizia aluniţelor, a cicatricilor, lipoamelor, chisturilor sebacee; operaţii de rinoplastie. Sau putem efectua operatii de lipoaspiraţie, abdominoplastie sau liftingul coapselor (în special în cazul doamnelor care îşi revin după sarcină) pentru a da un ragaz corpului de a se reface până în vara anului viitor. De exemplu, eu recomand lipoaspiraţia pentru cele care sunt nemulţumite de stratul de grăsime de sub bărbie sau acel săculeţ de la subraţ care, indiferent cât de mult sport am face nu dispare. Ceea ce trebuie să înţeleagă pacienţii este că procedura de lipoaspiraţie nu se adresează doar acelor persoane cu o greutate corporală mai mare, ea fiind în principal o procedură care ne ajută să scăpăm de depozitele mai rezistente la diete sau exerciţiu fizic”.

Iar în ceea ce priveşte ultimele tendinţe în chirurgia estetică , doctorul Oltjon Cobani care îşi desfăşoară activitatea la clinica ProEstetica spune că se remarcă o întoarcere către naturaleţe, fără buze excesiv mărite sau feţe imobile. Doar un mic ajutor important pentru natură.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora