“Leaving Neverland” sau cum se poate destrăma un mit: Michael Jackson vs. amintirile dureroase a doi tineri care îl acuză de abuzuri sexuale - LIFE.ro
Mergi la conținut

“Leaving Neverland” sau cum se poate destrăma un mit: Michael Jackson vs. amintirile dureroase a doi tineri care îl acuză de abuzuri sexuale

Cu toții i-am ascultat muzica și i-am imitat dansurile. Documentarul HBO “Leaving Neverland”, însă, ne aduce, însă, o altă imagine despre Michael Jackson. Despre ce este vorba? Cine sunt cei doi bărbați care îl acuză pe artist de abuzuri sexuale? Și ce se poate întâmpla acum după lansarea documentarului?
Share this article

În copilărie nici nu îmi mai amintesc de câte ori am încercat să învăț, singură în sufragerie, mișcările din Moonwalker. Dar știu sigur că în adolescență nu era o petrecere reușită fără “Billie Jean” sau “Thriller”. Nu am fost la concertele lui Michael Jackson din România, eram mult prea mică. Dar anul trecut am văzut spectacolul Cirque du Soleil: One în Las Vegas și recunosc că nu am putut să vorbesc vreo oră după, am fost mult prea învăluită într-o stare de tristețe, bucurie, melancolie, admirație. Michael Jackson a fost un geniu artistic. Unul care a avut un impact incredibil de puternic asupra lumii creative a ultimelor decenii. Însă, “Leaving Neverland” ne arată o altă latură a sa. Una întunecată, fără strălucirea mișcărilor ireale de pe scenă și fără inocența sinceră a muzicii sale. Documentarul vorbește despre un Michael Jackson despre care am mai auzit, dar pe care parcă nu am vrut niciodată să îl acceptăm. “Leaving Neverland” ni-l prezintă pe Michael Jackson, un adult care a manipulat, controlat și abuzat doi minori. Cât este adevăr? Și cât este interes? Probabil că fiecare va avea o părere după ce va vedea cele două părți ale documentarului.

Cine sunt cei doi, Wade Robson și James Safechuck, acuzatori ai lui Michael Jackson? Unde putem să vedem documentarul în România? Și ce se întâmplă acum după lansarea acestuia? Aflăm în articolul de mai jos.

“Leaving Neverland”, destrămarea unui idol?

Am început anul cu documentarul “Surviving R Kelly” despre acuzațiile de pedofilie și abuzuri sexuale care i se aduc cântărețului R Kelly. Însă, în mod cert, cel mai controversat proiect cinematografic al acestui an va fi “Leaving Neverland” – un documentar în două parți despre acuzațiile de pedofilie pe care i le aduc doi tineri super starului Michael Jackson. La fel de șocante, cele două proiecte cinematografice par să prezinte o față întunecată a unor cântăreț atât de iubiți.

Însă, dacă R Kelly se confruntă acum cu un proces din care pare să nu mai aibă scăpare, fiind prezentate dovezi incontesabile despre faptele sale (înregistrări video care demonstrează acuzațiile femeilor care l-au dat acum în judecată), situația lui Michael Jackson pare să fie diferită. Documentarul pe care îl găsiți pe HBO GO a stârnit foarte multe controverse. Pe de o parte pentru că vorbim despre un idol al atâtor generații, un geniu creator care a schimbat fundamental lumea artistică. Și, pe de altă parte, pentru că dovezile aduse în documentar nu par să susțină, cu adevărat, testimonialele celor doi tineri.

Dar despre ce este vorba în “Leaving Neverland”?

Regizorul Dan Reed prezintă documentarul ca fiind un portret al exploatării și al înșelăciunii continue pe care le-a făcut un adult unor doi minor. Proiectul se bazează pe interviurile oferite de doi bărbați, împreună cu familiile lor, care au fost abuzați de Michael Jackson.

Acuzațiile acestea nu sunt o noutate pentru nimeni. Super starul a fost în 1993, acuzat de aceleași lucruri oribile de familia lui Jordy Chandler (un puști de 13 ani). Atunci cazul a fost soluționat în afara sălii de judecată, iar acuzațiile au fost retrase. Un deceniu mai târziu, în 2005, Michael Jackson a fost găsit nevinovat într-un alt proces în care era acuzat că ar l-ar fi abuzat pe Gavin Arvizo, un alt puști de 13 ani.

Și atunci, ce aduce nou “Leaving Neverland”?

Documentarul se bazează exclusiv pe testimonialele lui Wade Robson și James Safechuck și al familiilor acestora care pretind că au fost abuzați în copilărie (la începutul anilor ’90) de către cântăreț. Iar declarațiile lor sunt șocante pentru că sunt extrem de explicite – foarte multe detalii despre presupusele lor relații amoroase: de la vacanțe petrecute împreună, cadouri extrem de scumpe sau ceremonii oficiate de un călugăr la amănunte despre relațiile intime care se întâmplau pe teritoriul proprietăților lui Michael Jackson din California.

Cine este Wade Robson și de ce îl acuză pe Michael Jackson?

În procesul lui Michael Jackson din 2005, Wade Robson a fost unul dintre cei mai importanți martori ai apărării. Acesta l-a ajutat atunci pe cântăreț să fie declarat nevinovat, susținând că în tot timpul în care a avut o relație de prietenie cu artistul nu a fost niciodată abuzat și nu s-a simțit niciodată în vreun pericol. Astăzi, acesta declară că a mințit, deși evident jurase să spună adevărul. Și, după două căderi nervoase și după ce i s-a născut copilul, s-a decis să accepte adevărul și să ceară ajutorul unui terapeut. Iar în 2013, acesta a dat în judecată urmașii lui Jackson, însă judecătorii nu au acceptat procesul, susținând că a trecut mult prea mult timp pentru ca un astfel de caz să mai fie deschis.

În documentar, Robson susține că abuzurile au început atunci când avea doar șapte ani, la doi ani după ce îl cunoscuse pe cântăreț după ce câștigase un concurs de dans în Australia – atunci, urca alături de Jackson pe scenă, dansând în timpul concertului său din țara cangurilor.

La vârsta aceea era fascinat de Jackson pe care îl imita și cu posterele căruia avea camera plină. Așa că, influențat de admirație pe care o avea pentru Jackson devine obsedat de mișcările lui de dans și se înscrie într-o trupă cu care ajunge prima dată în America. Iar părinții lui fac rost de numărul de telefon al asistentei lui Jackson și îi spun că sunt acolo, asta pentru că atunci când s-au cunoscut în Australia, artistul le-a zis că dacă vor ajunge vreodată în America să îl sune pentru că i-ar plăcea să se mai vadă.

Așa au ajuns în Neverland. Cea mai mare parte din timp, însă, Wade a stat singur cu artistul pentru că familia sa a vrut să viziteze America (plimbări la Grand Canyon sau prin San Francisco). Repet, un puști de doar șapte ani pe care familia sa l-a lăsat de bună voie singur cu un străin – pentru că Michael era totuși exact asta, un străin care este drept, era mai mereu prezent pe televizorul din sufrageria lor.

După această vacanță în America, familia se întoarce în Australia, unde Wade și Michael își continuă relația de prietenie vorbind la telefon sau scriindu-și prin faxuri. Iar după un timp, mama lui Wade se hotărăște să își ia doi dintre cei trei copii (lăsându-și băiatul cel mare în Australia cu tatăl care suferea de probleme psihice) și să se mute în America, susținuți financiar, ca până atunci, de Michael Jackson. Acolo, însă, lucrurile nu sunt deloc așa cum se așteptau ei. Asta pentru că, limuzina cu care erau obișnuiți nu îi mai aștepta la aeroport. Iar Michael nu le mai plătise camera luxoasă de la hotel. În documentar, Robson îl acuză pe Jackson că l-a abuzat sexual – oferind detalii extrem de explicite.

Michael Jackson împreună cu Wade Robson

Cine este James Safechuck și care este povestea sa cu Michael Jackson?

La rândul său, James Safechuck are o poveste asemănătoare. Îl cunoaște pe Michael în timpul filmărilor pentru o reclamă Pepsi și încep să se împrietenească. Părinții își doresc ca acesta să ajungă în lumina reflectoarelor și sunt extaziați că pot să petreacă atât de mult timp în casa de oaspeți din Neverland, asta în timp ce copilul lor poate să se joace în casă împreună cu marele Michael Jackson. Artistul le oferă totul: vacanțe în Hawai, acces la hoteluri de lux, bani. Și, mai ales, șansa ca micuțul James să fie pe scenă alături de el în spectacolele din Bad Tour. Și, pentru că micuțul James era fascinat de bijuterii (la doar zece ani), cântărețul îi face cadouri câteva obiecte foarte scumpe, unul dintre ele fiind o verighetă cu diamante pe care i-o oferă în timpul unei ceremonii oficializate de un călugăr.

În documentar, Safechuck îl acuză, la rândul său, pe artist că l-a abuzat sexual, oferind și el amănunte explicite despre relațiile lor intime. Și vorbim, la fel ca Robson despre faptul că după o anumită perioadă, relația lor cu Jackson a început să fie din ce în ce mai distantă și asta pentru că artistul avea un alt copil drept “cel mai bun prieten”.

Ce se întâmplă acum după “Leaving Neverland”?

Exact așa cum s-a întâmplat în toată viața sa, Jackson este și acum un cec în alb. Pentru toată lumea. Așa cum a fost pentru familia sa toată viața – iar acum, după moartea sa Billboard susține că drepturile de autor ale artistului produc 20-25 de milioane de dolari în fiecare an (chiar dacă radiourile de peste ocean au început să refuze să îi mai difuzeze muzica). Așa cum a fost pentru familiile celor doi care acum îl acuză – exemplu poveștile despre plicurile de bani pe care le primeau de la Jackson despre care vorbesc aceștia în documentar.

Michael Jackson împreună cu James Safechuck și mama acestuia

Iar astăzi, în mod cert, după “Leaving Neverland”, artistul va fi din nou o garanție a unor venituri record pentru toată lumea. Repet, pentru toată lumea: chiar dacă HBO tocmai a fost dat în judecată de familia lui Michael Jackson, într-un proces în care aceștia cer daune de 100 de milioane de dolari.

Michael Jackson împreună cu Wade Robson și familia acestuia (părinții și sora lui mai mare)

Adevărul rămâne evident în spatele ușilor închise. Însă cred că acest subiect atât de sensibil ar fi meritat un documentar care să fie făcut mult mai bine, tocmai pentru ca toate aceste discuții să nu mai aibă sens. Nu vreau să vorbesc despre veridicitatea declarațiilor celor doi, însă cred că ar trebui să putem face diferența între omul Michael Jackson și geniul creator care a fost acesta. Pentru că indiferent ce a făcut sau nu a făcut în spatele ușilor închise ale dormitorului său, artistul Michael Jackson va rămâne super starul care a schimbat lumea artistică pentru totdeauna.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora