Leo Ursache, antreprenor: „Când ajungi jos de tot, nu poți decât să urci. Iar când perspectiva e de a nu mai avea nimic, orice vine e un bonus. - LIFE.ro
Mergi la conținut

Leo Ursache este antreprenor, s-a format ca angajat de top în multinaționale, a petrecut o vreme în SUA, pentru ca în momentul în care s-a simțit pregătit să-și asume riscuri pe cont propriu, a început primele afaceri în telecomunicații.

Criza din 2008 l-a lovit nemilos, iar lecția cu care a plecat după ce a pierdut tot a fost: să-ți păstrezi calmul, să lucrezi cu parteneri și să îndrăznești să cauți soluții inovatoare. Așa se face că în plină criză și faliment, a fost primul român care a convins un Consiliu de Administrație al unei bănci să cedeze într-o problemă rigidă.

Acum, Leo conduce mai multe investiții și, din rolul de antreprenor care le-a văzut pe toate, dă mai departe cunoștințe și atitudini tinerilor care își doresc să învețe.

Când ai înțeles tu că poți să fii antreprenor?

Leo Ursache: Am avut dintotdeauna spirit antreprenorial. Eram fotograful liceului, mergeam la toți, îi convingeam, făceam poze și luam bani pentru chestia asta.

Pe vremea aia nu se știa de antreprenoriat, nu avea nume ce făceam eu. Apoi a venit Revoluția, cu perioada ei de El Dorado pentru antreprenori: mulți bani în piață, dar nu erau produse. Așa că am început să aduc produse din alte părți și am îmbinat cererea cu oferta. Atunci mi-am descoperit această înclinație.

Leo Ursache, antreprenor

Apoi a venit perioada multinaționalelor, un miraj pentru tineri. Am mers la o firmă americană, am plecat în State, dar după o vreme mi-am dat seama că mediul de acolo nu mi se potrivește. M-am întors în țară și am rămas în mulținaționale mulți ani, pe diferite poziții iar, când am căpătat suficientă experiență și o anumită independență financiară, am revenit la antreprenoriat, deci la a face business-uri pe cont propriu. Iar asta mi-a plăcut dintotdeauna, să fiu sincer.

Cum e trecerea de la antreprenor la angajat?

Leo Ursache: E foarte greu de făcut și ceva ce nu aș mai putea face acum. M-am obișnuit să-mi construiesc singur programul, să iau decizii singur sau în colaborare cu partenerii. Trecerea mea de la angajat la antreprenor vine cam în două situații: dacă ești tânăr și nu ai obligații, nu ai griji, deci poți să-ți asumi riscurile antreprenoriatului. Pentru că antreprenoriatul, fără discuție, nu se compară cu statutul de angajat care îți oferă o siguranță. Iar situația a doua este legată de maturitate: când ai depășit vârsta tinereții fără griji, ai reușit să ajungi la un nivel confortabil, care să nu te mai facă să te gândești la ziua de mâine, atunci poți să faci lucruri care te pasionează și pentru care poți să-ți asumi riscuri.

Cum te-a schimbat rolul de angajat și ce îți folosește, din ce ai învățat, în rolul de antreprenor?

Leo Ursache: Acolo am căpătat o experiență. Dacă vrei să faci un business, trebuie să-l faci într-un domeniu pe care să-l cunoști. Iar ca să ai succes, trebuie să te diferențiezi.

Asta s-a întâmplat și în cazul meu. Cu abilitățile acumulate ca angajat, am continuat ca antreprenor în domeniul telecom, după care m-am extins în diferite domenii, după cum am simțit. Am riscat pentru că atinsesem acel nivel de confort în care să nu mă îngrijoreze ziua de mâine. Am observat domeniul, tot ce se întâmplă și am putut să vin cu ceva care să aducă eficiență crescută.

În multinaționale lucrurile sunt bine stabilite, respectă o anumită structură și proceduri, deci nu dorește nimeni schimbări. Iar eu lucrasem într-un mediu destul de rigid din cauza căruia nu am putut aplica schimbările pe care le doream.

Ca antreprenor, ai libertate deplină. Sigur, ai și riscurile care vin la pachet. Așa că am decis să aplic aceste schimbări ca antreprenor și am reușit.

Care este cea mai mare spaimă a antreprenorului?

Leo Ursache: E clar, frica de eșec. Dar interpretarea eșecului depinde tot de vârstă. Dacă ești foarte tânăr și ai eșuat, nu resimți impactul atât de puternic, fiindcă ai toată viața înainte să reușești. Dacă ai o vârstă, teama de eșec e mult mai mare și totodată una dintre cele mai mari frâne. Nu poți face antreprenoriat cu frică, fără entuziasm și fără să privești cu toată încrederea spre business-ul tău.

Și în partea opusă a eșecului ce e?

Leo Ursache: Succesul care se modelează și el în diferite forme: cea mai cunoscută e forma bănească, pentru că îți oferă foarte multă libertate în plan personal, dar și de business. Eu așa am început, mai ales că scopul unei întreprinderi este profitul. Dar, trecând de momentul respectiv, scopurile mele s-au diversificat, pentru că omul are mai multe nevoi. Printre astea sunt libertatea de a face lucrurile care îți plac, iar asta ar trebui să conducă oamenii în carieră și în business. Pentru că atunci când faci lucrurile cu plăcere ai cele mai multe șanse de reușită.

Cum se traduce spaima ta de eșec?

Leo Ursache: Am avut multe eșecuri în timp. Eșecul este un lucru din care trebuie să înveți. Criza din 2008 m-a luat destul de mult pe nepregătite. Aveam impresia cu toții că lucrurile nu pot merge decât în sus și mulți au tratat lucrurile cu inconștiență. La fel am făcut și eu. Nu voiam să cred.

Văzusem din multinațională ce se întâmplă afară, dar credeam că la noi nu se va întâmpla, că e un alt mediu, un alt climat. Nu a fost așa. Am avut credite foarte multe pentru că banii erau destul de ieftini. Când piața a căzut, băncile voiau banii înapoi, activele mele nu mai valorau nici jumătate din cât erau înainte, așa că a început o perioadă destul de proastă.

Am considerat că sunt la faliment. Nu mai vedeam cale de ieșire.

Am învățat atunci că trebuie să fii calm, indiferent de situație. Pentru că ăsta e cel mai mare risc în domeniul antreprenoriatului: să iei decizii pripite, sub presiunea unor impulsuri de moment.

Am văzut că nu am perspective de a rezolva în mod clasic problemele și am început să caut soluții de a ieși din această situație în care efectiv datoriile erau mai mari decât activele. Am venit cu soluții constructive, inovative.

Am intrat în Consiliul de Administrație al unei bănci pentru a-mi refinanța creditele cu o soluție care până atunci nici nu se punea problema să se ia în calcul. Aveam început un proiect imobiliar, banca nu ar fi câștigat nimic din el, eu nici atât. Atunci am propus să facem un sistem de barter pentru a finaliza lucrările respective în contrapartidă cu alte firme care, la rândul lor, voiau să aibă prioritate în a-și lua partea înaintea băncii.

Până atunci băncile erau foarte rigide, în sensul în care nu acceptau să ridice ipoteca de gradul I pe bunurile pe care le aveau. Dar, puși în situația de a pierde și ei la rândul lor, au acceptat. A fost primul contract de tipul ăsta făcut în România, care a devenit ulterior soluția băncilor și în alte cazuri.

Cum îți revii dintr-un astfel de eșec?

Leo Ursache: A fost cel mai low moment din experiența mea. Când ajungi jos de tot, nu mai ai încotro decât să mergi în sus. Atunci când ai perspectiva de a nu mai avea nimic, orice vine e un bonus. Apoi, pe măsură ce vezi o mică victorie, revine încrederea, revine entuziasmul, revine gândirea pozitivă și modul de a face business-uri constructive. Când ești la pământ, oricât de calm ai fi, nu poți veni cu idei constructive de business.

Te-ai gândit să rămâi acolo jos, să nu te mai ridici?

Leo Ursache: Eu sunt un tip mai luptător, dar am avut un moment în care m-am gândit să emigrez, dacă nu voi ieși la liman. Am depășit însă impasul și cred că a fost o decizie înțeleaptă să rămân. E vorba și de muncă, în mod clar, și de experiență, dar și de noroc. Prin muncă, experiență și planificare șansele de succes cresc în mod cert, dar în continuare rămâne partea de necunoscut. Asta e și frumusețea.

Nu mai ai temeri de eșec?

Leo Ursache: Nu pot să spun că nu le mai am. Există întotdeauna atunci când riști ceva. Ideea este să o înglobezi, să o gestionezi. Important e să nu riști totul, pentru că asta e adevărata presiune. Eu nici în 2008 nu am riscat tot, dar situația a fost atât de neașteptată încât calculele mele au fost date peste cap. De-asta cred că a fost cea mai grea perioadă pentru mine.  

Ce ți-a luat și ce ți-a dat experiența din State?

În primul rând, mi-a dat o viziune despre alt mod de lucru. În România era un capitalism sălbatic la vremea aia. În SUAM am învățat să gândesc pe termen mai lung, nu pentru moment. Am văzut astfel afaceri gândite în perspectivă. În România nu era mediul potrivit pentru asta, dar eu am învățat să gândesc pe termen lung. Al doilea lucru a fost să văd că se poate lucra și altfel și am încercat să folosesc asta în România, inclusiv ca angajat.

Ce te mână pe tine în luptă? În ce direcție merg business-urile tale? Ce-ți dorești mai departe?

Leo Ursache: Fac lucruri care îmi fac plăcere, business-uri pe care nu le-am mai făcut până acum, dar noutatea întotdeauna atrage și încerc să fac cât mai multe în parteneriate. Asta e una dintre calitățile mele, îmi place să am parteneri, să socializez și am remarcat în mod clar, după experiența cu criza din 2008, că parteneriatele sunt foarte bune pentru că atunci când sunt mai mulți ai variante de a ieși din impas. Și la nivel de idei, și la nivel financiar. Adică împarți și câștigul, dar și riscurile. Asta e frumusețea de a face business în parteneriat, că lucrezi cu oamenii și se leagă anumite conexiuni suplimentare părții materiale a business-ului, ceea ce face partea frumoasă a afacerilor, din punctul meu de vedere.

De ce vrei să dai ce știi mai departe către alții, către antreprenori?

Leo Ursache: Îmi place să fac bine, iar corectitudinea cred că e foarte importantă. Nu poți să faci afaceri pe termen lung, dacă nu ești corect. Și sigur că există conceptul de win-win. Unii câștigă mai mult, alții mai puțin, dar e important să câștige toți. Așa că am început să împărtășesc ce funcționează și ce greșeli trebuie evitate atunci când dezvolți un business.

Suntem în recesiune. Nu pare că te temi de ea. De ce?

Leo Ursache: Ideea este să te adaptezi. Adaptabilitate și la creștere, dar și la recesiune. Pe de altă parte, se știe foarte bine că cele mai mari oportunități sunt în recesiune. Pentru că atunci când este o piață matură, stabilă sau în creștere sunt mai puține oportunități pentru că toată lumea face ceva. În momentul în care este recesiune sunt și mai multe oportunități. Doar trebuie să le țintești mai bune, să ai focus mai bun și să faci alegeri bune. Pe de altă parte, pentru orice afacere și antreprenor important este să se adapteze la momentul pieței. Sunt atâtea businessuri care au făcut această adaptare corectă, care nu doar că au supraviețuit, ci chiar au crescut.

Dacă reușești să-ți reglezi resursele, în mod sigur vei putea să fii competitiv pe piață și vei lua și din piața celorlalți, pentru că sunt mulți care vor colapsa. Unii au reacții întârziate, iar astea duc la eșecuri.

În ce crezi că este oportun să investim acum?

Leo Ursache: Există o mare volatilitate în toate piețele, la fel ca și în politică, frica de război. Această frică înseamnă recesiune prelungită, avem o inflație foarte mare și nu are cum să se traducă decât în volatilitatea prețurilor, producția va scădea, prețurile vor crește, iar lumea trebuie să se acopere. Fiecare acoperire are gradul ei de risc: acoperirea bancară, piețele de capital – dar sunt foarte mari riscuri. Există și lucruri stabile – aur, care este mereu un refugiu pentru investitori – și există antreprenorii care pornesc afaceri. Și dacă sunt făcute bine pe ideile și nișele și piețele corecte pot aduce randamente foarte bune atât financiar, cât și personal.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora