Lideri de afaceri care au schimbat lumea
”La fel ca imperiile, companiile pot apărea şi dispărea o dată cu timpul”, spun cei de la Center for Management and Organization Effectiveness (CMOE), care sunt convinşi că secretul vieţuirii cât mai îndelungate a unei companii este o bună conducere. Un lider care are capacitatea de a motiva angajaţii şi de a-i convinge pe ceilalţi să creadă în viziunea lui. Noi ştim câţiva care conduc cu succes astfel de companii şi care au reuşit să schimbe cursul istoriei. Haideţi să vedem despre cine este vorba:
Tim Cook este CEO-ul celei mai valoroase companii din lume, Apple. Fost şef operator al companiei, pe vremea când fondatorul ei, Steve Jobs, încă mai era în viaţă, Cook a preluat conducerea Apple după ce Jobs a pierdut lupta cu cancerul, în 2001. De atunci, Cook a ajutat la dezvoltarea Apple precum şi la crearea de noi linii de produse şi deschiderea magazinelor de vânzare cu amănuntul din China. El a condus, de asemenea, o luptă publică împotriva FBI-ului care cerea ca Apple să creeze un fel de ”backdoor” pentru iPhone-urile utilizatorilor.
Warren Buffett sau „Vrăjitorul din Omaha”, după cum a mai fost numit după locul lui de naştere (Omaha, Nebraska), este unul dintre cei mai de succes investitori din lume. Preşedinte şi CEO al companiei multinaţionale Berkshire Hathaway, Buffet este posesorul a 83 de miliarde de dolari, ceea ce-l plasează pe locul trei în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Buffett este şi un cunoscut filantrop, aşa că nu surprinde pe nimeni că s-a angajat să cedeze, după moartea sa, aproape 99% din avere, prin intermediul Fundaţiei Bill & Melinda Gate.
Reed Hastings, co-fondator, preşedinte şi CEO al Netflix, membru al board-uli Facebook şi al altor organizaţii non-profit, acesta este unul dintre cei mai cunoscuţi miliardari americani, antreprenor şi filantrop. Ceea ce a început iniţial ca un serviciu de abonare fără taxe, s-a transformat rapid în streaming online, creând temelia divertismentului digital. În plus, Hastings îşi foloseşte în mod constant poziţia influentă pentru a promova schimbarea şi reforma în Consiliul de Stat al Educaţiei din California şi prin intermediul şcolilor charter.
Bill Gates este fondatorul Microsoft, cea mai mare companie de software pentru PC-uri din lume şi în fiecare an, este în mod constant aproape de topul listei celor mai bogaţi oameni din lume. După plecarea lui de la Microsoft, Gates a donat sume mari de bani diferitelor organizaţii caritabile şi programelor de cercetare ştiinţifică prin intermediul Fundaţiei Bill & Melinda Gates. În 2009, Gates şi Warren Buffett au fondat The Giving Pledge, prin care ei şi alţi miliardari se angajează să cedeze cel puţin jumătate din averea lor cazurilor filantropice. Conform celui mai recent top, Gates are o valoare netă de 91,5 miliarde de dolari, făcându-l a doua cea mai bogată persoană din lume, după Jeffrey Bezos, de la Amzon.
Jeffrey Bezos, investitor şi filantrop, este fondatorul, preşedintele şi directorul executiv al Amazon, cel mai mare retailer online din lume. În iulie 2017, acesta devenea cea mai bogată persoană din lume, când valoarea sa netă a crescut la puţin peste 90 de miliarde de dolari. În martie 2018, Forbes l-a desemnat în mod oficial cea mai bogată persoană din lume, cu o valoare netă de 112 miliarde de dolari. În 2013, Bezos a achiziţionat The Washington Post printr-o tranzacţie de 250 de milioane de dolari. A sprijinit în repetate rânduri campaniile senatorului democrat din Washington, Patty Murray, iar în 2015 a susţinut efortul de realegere al Reprezentanţilor Casei Republicane, Jason Chaffetz, şi a donat sume considerabile în scopuri caritabile.
Elon Musk a fost mai întâi co-fondator al Paypal (care i-a adus o avere uriaşă când afacerea a fost achiziţionată de eBay pentru 1,4 miliarde de dolari, în 2002) înainte de a revoluţiona transportul pe pământ şi în spaţiu.Tesla Motors, producătorul său auto, aduce masiv pe piaţă vehicule complet electrice iar compania lui SpaceX este acum evaluată la peste 20 de miliarde de dolari. Viziunea şi pasiunea acestui inventator din Africa de Sud pentru împingerea limitelor tehnologie au condus la concretizarea unor mari proiecte ce implică energia solară, transportul de mare viteză şi inteligenţa artificială. În decembrie 2016, el a fost clasat pe locul 21 în lista Forbes a celor mai puternici oameni din lume iar în februarie 2018, aceeaşi revistă dezvăluia valoarea netă a lui Musk, 20,8 miliarde de dolari.
Sheryl Sandberg este ofiţer de operare (COO) al Facebook şi fondatorul Leanin.org, o companie non profit numită astfel după bestseller-ul ei cu acelaşi nume. Înainte de a ajunge la Facebook, unde din 2012 face parte din consiliul de administraţie devenind astfel prima femeie care a servit la bordul Facebook, Sandberg a fost vicepreşedinte al vânzărilor şi operaţiunilor on-line la nivel global la Google şi a fost implicat în lansarea Google.org a diviziei filantropice Google. Activist convis, Sandberg are o avere în valoare de peste 1 miliard de dolari, datorită stocurilor sale din Facebook şi alte companii.