Povestea unei întâlniri între un tânăr care își dorea să facă dulceață cu cireșele dintr-un sat transilvănean și o femeie care până la 50 de ani a avut grijă de gospodărie și de copii. Răzvan Idicel, o lecție despre frumusețea dragostei din familie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Răzvan Idicel este un brand românesc care s-a născut acum mai bine de 11 ani într-o gospodărie din satul Idicel Pădure. Astăzi fac tot felul de bunătăți de la dulceață și zacuscă, la ciocolată artizanală. 

Totul a început printr-o întâlnire a destinului. „Practic, unui om care până la vârsta de 50 de ani a avut grijă de gospodărie și de copii, deodată îi apare în cale un tânăr la 22 de ani care vine cu propunerea să facă dulceață cu cireșele din zonă și să facă satul celebru, iar ea dă totul la o parte și se apucă să muncească la visul ăsta. Iar azi, când scriu de la fabrica din sat, pe locul acesta unde acum 11 ani creștea porumb, sunt 16 oameni care muncesc și dezvoltă un brand crescut cu oameni de la țară și a căror misiune este să facă un produs bun, de care să fie mândri”, așa cum ne-a povestit Răzvan Rusu despre începuturile poveștii Răzvan Idicel. 

Dar ce înseamnă să fii antreprenor în România? Cum se naște un brand cu produse 100% făcute în România? De ce a lăsat un tânăr orice vis de a trăi în străinătate pentru a-și face un drum într-un sat din comuna Brâncovenești, județul Mureș, Transilvania? Și ce are Răzvan Idicel atât de special? Am vorbit despre toate acestea cu Răzvan Rusu:

De la dulceață și zacuscă, la ciocolată artizanală, toate făcute în România, într-o gospodărie din satul Idicel Pădure. Cum a apărut Răzvan Idicel? Care este povestea din spatele acestei afaceri de familie?

Totul a început acum 11 ani, când am ajuns pentru prima dată în satul Idicel Pădure, unde aveam să locuiesc la o familie de fermieri și să învăț ce înseamnă viața la țară. Eram proaspăt absolvent de economie agroalimentară la Cluj și îmi doream să cunosc mai mult partea practică, dar și să dezvolt ceva bazat pe cunoștințele acumulate. Mai cinstit aș spune că am învățat prin a face munca zi de zi, mai mult decât din cărți și studiu. Dar a existat acea dorință de a face ceva la sat cu resurse locale, specifice.

Începuturile Răzvan Idicel și relația specială pe care un tânăr student la agroalimentară la Cluj a creat-o cu Tanti Veronica, un om care până la vârsta de 50 de ani a avut grijă doar de gospodărie și de copii

Astăzi produsele voastre se găsesc în mai multe lanțuri de supermarketuri și hypermarketuri, pe lângă magazinul vostru online. Dar totul a început cu o dulceață făcută împreună cu tanti Veronica Gavrilaș. Cum v-ați cunoscut?

Astăzi, produsele noastre se găsesc în mai multe lanțuri de supermarketuri și hypermarketuri, pe lângă magazinul nostru online. Primim destul de des întrebarea cum facem față să livrăm în atât de multe locuri. Având în vedere că noi facem la ceaun pe foc de lemne, totul stă în organizarea pe care noi o avem, relația de 10 ani cu furnizorii de materie primă și faptul că noi am crescut încet, din gură în gură, ceea ce ne-a permis să ne adaptăm cerințelor din piață. Experiența relativ recentă cu magazinul online este cea mai revelatoare pentru noi, avem contact direct cu oamenii care ne comandă produsele și asta ne ajută enorm să devenim mai buni și să devenim furnizori de produse tradiționale la borcan și cadouri cu rost.

Tanti Veronica este omul providențial în viața mea antreprenorială. Fără ajutorul și încrederea primită de la început în proiectul meu de a face dulceață la Idicel Pădure, azi poate că brandul nu exista. 

Practic, unui om care până la vârsta de 50 de ani a avut grijă doar de gospodărie și de copii, deodată îi apare în cale un tânăr la 22 de ani care vine cu propunerea să facă dulceață cu cireșele din zonă și să facă satul celebru, iar ea dă totul la o parte și se apucă să muncească la visul ăsta. Iar azi, când scriu de la fabrica din sat, pe locul acesta unde acum 11 ani creștea porumb, sunt 16 oameni care muncesc și dezvoltă un brand crescut cu oameni de la țară și a căror misiune este să facă un produs bun, de care să fie mândri. Toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără implicarea zilnică din ultimii 11 ani a Veronicăi Gavrilaș, cum i se spune în zonă. De aceea, pe fiecare borcan este scris numele ei, ca om care are grijă de produse.

Răzvan Rusu
Răzvan și produsele Răzvan Idicel

Cine sunt oamenii din spatele acestui business?

În primul an am fost doar eu cu Veronica, iar apoi în fiecare an ne-am mai tot adunat, acum suntem 16, oameni din sat sau din satele din împrejur. Sunt foarte mulțumit de hărnicia lor și de faptul că sunt din zonă. Dar mai este un lucru important, aici oamenii au gospodării cu animale, iar faptul că au în sat un loc de muncă le permite să aibă grijă în continuare de casă, dar și să contribuie financiar la bunăstarea familiei, ceea ce cred că face parte dintr-o rânduială la care țin și care are rostul ei.

Cu câți angajați ai pornit la drum și câți ai acum? Foarte mulți antreprenori din România se plâng de faptul că nu găsesc oameni care să muncească. Tu găsești?

Caut în oamenii în zonă, întreb duminica la biserică, întreb prietenii din zonă, tot local cumva, e cel mai bine. Fiind o companie mică, trebuie să fii prezent unde se întâmplă toată acțiunea, contează mult să înțelegi cum ne desfășurăm activitatea și care sunt nevoile noastre interne de zi cu zi, operațional e o provocare continuă și am nevoie ca toata lumea să fie implicată.

Răzvan Idicel, o afacere de familie: „Am început cu puțini bani, au fost 20.000 de euro, dar munca depusă efectiv în construcția fabricii a fost dată de tatăl meu, care a muncit o vară întreagă ca eu să pot începe să fac dulceață într-un mediu organizat”

Ai lansat afacerea acum mai bine de un deceniu, în 2012, pe când aveai puțin peste 20 de ani și erai masterand la Agrobusiness în Cluj. De ce ai ales să faci totul la Idicel Pădure în județul Mureș? Ce are special acest loc?

Energia locul, libertatea pe care o simt – eu aici simt că e locul meu și aici trebuie să dezvolt ceva care să rămână un model de dezvoltare rurală, iar asta am reușit fără să apelez la fonduri europene sau alte scheme de ajutor. Totul se întâmplă organic, cu implicarea și dedicarea mea de zi cu zi. Este un aer bun aici, care contribuie și la produsele noastre. Contează ca mâncarea să fie făcută într-o zonă curată, cu un aer bun, cu energie bună – toate acestea contribuie la gust și e important pentru mine.

Cât de mare a fost investiția inițială și cum ai reușit să aduni capitalul de care aveai nevoie? Și la ce sumă se ridică astăzi investiția în acest business?

Am început cu puțini bani, au fost 20.000 de euro, dar munca depusă efectiv în construcția fabricii a fost dată de tatăl meu, care a muncit o vară întreagă ca eu să pot începe să fac dulceață într-un mediu organizat. Dorința și implicarea au făcut mult mai mult decât acea sumă de început, iar acum când mă gândesc, cred că dacă aș evalua spiritual și devotamentul de peste ani, 2 milioane de euro cred că ar face tot ce am reușit în acești 11 ani de când am pornit la drum. Pentru mine cel mai important este că fac ceea ce îmi place, iar eu cu familia mea putem avea un trai decent și ne bucurăm de viață în natura de aici de la Idicel Pădure.

Răzvan Idicel
Răzvan Idicel, o lecție despre frumusețea dragostei din familie

De ce v-ați dorit să aduceți produsele voastre în București? Și cât de important a fost acel moment pentru afacerea voastră?

Mi-am dorit de la început să fiu cât mai aproape de oameni, să mă găsească ușor și să pot fi prezent acolo unde este cerere, iar la București oamenii sunt prinși cu munca în mare parte și nu au posibilitatea să își pregătească o mâncare tradițională, să coacă vinete, să facă dulceață, zacuscă. Dar în 10 ani am văzut multe schimbări, iar mai nou acoperim cam toată țara, iar ponderea București – restul țării se echilibrează încet, dar este o tendință.

De pildă, parteneriatul cu magazinele OTOTO ne ajută să aducem produsele Răzvan Idicel cât mai aproape de oameni. Dacă ar fi să descriu puțin această frumoasă colaborare, aș putea spune că OTOTO a apărut ca un fulger în retail-ul independent din România și a venit la pachet cu un impact imens în comunitate și în modul în care sprijină antreprenorii. Nu mă refer aici doar la un spațiu la raft, ci și la partea de promovare a valorilor cinstite pe care un brand trebuie să le aibă, în zilele acestea. E un magazin plin de inspirație pentru orice antreprenor, sunt multe produse care au un design cool, au funcționalități, lucruri pe care le găsești greu. Iar pentru mine cel mai important este că am acces la cele mai bune reviste și albume – selecția lor de la Amzei este în topul preferințelor mele, un mare amator de reviste, cu o colecție de șase ani de Monocle. 

Știu că pandemia v-a schimbat foarte mult planurile. Nu doar de business, ci și personale. Atunci te-ai mutat împreună cu soția și copilul la Idicel Pădure, în locul de unde ai pornit practic, locuind într-o mansardă, chiar deasupra fabricii. Cum a fost această perioadă pentru voi? Mai stați și acum acolo?

Într-adevăr, pandemia a fost momentul de cotitură pentru familie în primul rând, dar și pentru afacere, cumva sunt legate în cazul nostru. Da, atunci după prima săptămână am fugit efectiv la Idicel și nu ne-am mai întors. Deși atunci nu știam asta, petrecând mai mult timp împreună în mansarda de la fabrică ne-am dat seama că aici suntem cei mai fericiți și avem atât cât ne trebuie încât să nu fim nevoiți să ne întoarcem la București.

Dar nu a fost, și nu este chiar așa simplu, soția mea fiind din București s-a adaptat mai greu condițiilor de la țară, în special frigului de peste iarnă. Cu toate acestea, imediat ne prinde a treia iarnă aici și nu ne mai este frică. Acum lucrăm la o casă pe care am cumpărat-o în sat, o renovăm și sperăm să facem sărbătorile de Crăciun în ea și să ne bucurăm de căldură și atmosferă intimă de familie la țară.

Răzvan Idicel și păstrarea dragostei în cadrul familiei: „Eva, fetița noastră care are 5 ani și jumătate, trăiește printre femeile de la fabrică, etichetează, interacționează cu ele, le face să râdă”

Ce înseamnă Răzvan Idicel pentru familia ta? 

Eva, fetița noastră care are 5 ani și jumătate, trăiește printre femeile de la fabrică, etichetează, interacționează cu ele, le face să râdă. Trebuie să învețe din ce o înconjoară, iar dacă vede muncă și lucruri frumoase cu siguranță și ea o să facă la fel în viața ei. Rolul meu și al soției este să o inspirăm pe Eva să fie un om bun și să facă lucruri frumoase, indiferent dacă va continua ce am început la Idicel Pădure sau o să facă altceva, important este să știe că aici este acasă și aici are tot ce are nevoie să se simtă împlinită. O afacere de familie vine și cu mult stres care se răsfrânge asupra familiei, este inevitabil, dar pe parcurs ne-am dat seama că cel mai important este să păstrăm dragostea în cadrul familiei, mai mult decât orice altă problemă de firmă. Toate acestea vin odată cu timpul, nu le poți avea de la început, dar înțelepciunea este calea în cazul nostru.

Răzvan Idicel
Răzvan și povestea Răzvan Idicel

Cum v-ați cunoscut tu și soția ta?

La București, cumva cu munca, dar acum când mă gândesc, dacă știa ea la prima întâlnire că o să își schimbe viața atât de radical cum a făcut-o, nu știu dacă mai venea și la a doua întâlnire. Dar destinul este scris pentru fiecare, așa și în cazul nostru, iar acum că putem să trăim la țară cu fetița noastră este cea mai mare împlinire pe care o putem avea.

Te-ai gândit vreodată să pleci din România, dacă ți-ar fi fost mai bine în altă parte… poate chiar să încerci în afară o afacere cu produse românești?

Au fost astfel de gânduri, dar prefer să merg în vizită în orașele care îmi plac și să trăiesc la Idicel. Pentru mine aici este izvorul creativității mele, aici sunt cel mai aproape de pământ și de creația mea, iar cel mai important mă simt în siguranță. Aici este o libertate pe care cred că este greu să o găsești în altă parte ca străin. Cred că ar fi complicat, sunt mult prea legat spiritual de locul acesta încât să îl părăsesc.

Răzvan Idicel
Răzvan Rusu împreună cu fetița sa, Eva

Îți crești copilul în România, crezi că o să rămână în țară? Ți-ai dori ca ea să lucreze alături de tine în povestea Răzvan Idicel?

Eva merge la grădiniță la Reghin la secția germană, este un copil fericit, care se bucură de pârâiașul ei unde se scaldă, dar și de tehnologie, bineînțeles. Nu știu dacă o să rămână în țară, eu am fost crescut liber să fac ce cred și să răspund pentru asta, așa sper să fie și ea. Dacă își dorește să plece altundeva și să fie fericită acolo, e alegerea ei, dar să mai vină și pe la Idicel. Mi-aș dori să rămână aproape de familie și de afacere, dar timpul și modul în care noi reușim să o inspirăm, o să decidă. M-aș bucura să fie aproape de familie și de afacere.

Care sunt produsele Răzvan Idicel preferate de soția și fiica ta?

La dulceață împărțim aceleași sortimente, și anume dulceață de caise. La zacuscă, eu sunt cu cea picantă, Luiza este cu zacusca cu vinete, iar toată lumea preferă crema de alune de pădure și ciocolata cu lapte și alune de pădure. Eva la diversificare a început cu salată de vinete.

Citește și

▶️ A lucrat într-o multinațională, dar atunci când s-a pus problema să meargă să lucreze pentru un birou din străinătate, a renunțat. Și-a vândut mașina și s-a mutat cu chirie, totul pentru a da glas chemării sale. Povestea lui Laszlo Bodor, unul dintre fondatorii Galantom

▶️ De ce a ales o familie de români care trăia în Anglia să se întoarcă acasă, într-un sat din Mureș. Alexandra Stamate (Ferma emigranți în grădină): „o chemare pentru a lua o gură de aer după ce mi-am ținut mult timp respirația”

▶️ România a crescut-o, Anglia a învățat-o și Cambodgia i-a arătat cât de prețioasă e viața: Ionela Spînu, tânăra pentru care a face ce-ți place e sinonim cu a-i ajuta pe alții

Răzvan, cum este viața ta de antreprenor în România?

Plină de provocări și incertitudini, prea multe în ultima vreme. Eu lucrez zi de zi în compania mea și toate trec pe la mine, iar rolul meu este să le gestionez, dar nu știu altfel cum e. Eu nu am avut un job, am lucrat doar la Idicel toată viața, așa că viața pe care o trăiesc mi-am ales-o și o duc cu tot ce vine. Cel mai important este că eu mă regăsesc în tot ce fac, așa a apărut ciocolata, așa a apărut magazinul online, toate acestea au venit în afacere din pasiune și cu noi lucruri pe care vreau să le dezvolt.

Care este cheia reușitei în domeniul tău de activitate?

Cheia reușitei în domeniul meu de activitate este simplă – răbdare, pasiune și perseverență – să nu renunț. Acestea m-au ținut de fiecare dată când mi-a fost greu.

Spune-ne de ce ar trebui să cumpărăm produsele Răzvan Idicel? Ce aveți voi în comparație cu competitorii voștri?

Pentru că facem o mâncare pe care o consumau și bunicii și părinții noștri, cu ingrediente cunoscute și pregătite în porții mici la ceaun pe foc de lemne, o mâncare bună și gustoasă. Rostul nostru este să aducem bucurie în fiecare produs pe care îl facem – fie că vorbim de amintiri din copilărie, că e vorba de gust sau de cum primești un pachet de la noi, toate trebuie să îți aducă o bucurie.

Răzvan Idicel
Produse Răzvan Idicel

Care sunt planurile pe care le aveți pentru perioada următoare? Ce surprize le pregătiți clienților voștri?

În primul rând trebuie să ne facem o bucătărie mai mare, astfel încât să ne putem extinde cu producția. Am luat în sat un pământ frumos, lângă apă, unde vrem să ne dezvoltăm și să facem mai multe produse. Ne pregătim de Crăciun cu cadouri frumoase și multă ciocolată, pentru că la ciocolată avem multe posibilități de dezvoltare – care odată cu venirea toamnei o să își facă apariția, vara e mai greu.

Și, ultima întrebare, care este produsul sau rețeta pe care încă nu ați făcut-o (sau vândut-o) la Răzvan Idicel, dar ai vrea foarte mult să o încerci?

Dacă tot îmi dai posibilitatea să visez, mă gândesc să umplu un butoi de vin în care a stat un vin roșu Fetească Neagră cu boabe de cacao și să las la macerat acolo vreo șase luni. Apoi să fac o ciocolată cu gust de Fetească Neagră, cred că ar fi ceva absolut inedit. Cred că într-o zi o să îi vină vremea.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora