fbpx

Căutare

Share this article

De E-uri nu ne putem feri sută la sută. Există în alimentele de pe rafturile magazinelor o varietate de aditivi care sporesc aroma, aspectul sau textura unui produs. Unii sunt folosiți chiar pentru a rezista mai mult pe raft. Lista E-urilor cele mai folosite include aditivi alimentari cu efecte înfricoșătoare asupra sănătății, dar și unii care pot fi consumați în siguranță.

„Aditivii alimentari sunt substanțe chimice care se adaugă în compoziția produselor alimentare pentru a le ameliora calitatea.“

Dr. Anca Hâncu, medic generalist, doctor în științe medicale, nutriție, reprezentant pentru România al Organizației Europene de medicina stilului de viață


Medicul precizează că o bună parte dintre aditivii alimentari pot crește palatabilitatea. Mai exact, sunt potențiatori de gust ori îndulcitori. O altă categorie mare o reprezintă conservanții, care măresc termenul de valabilitate al unui produs.

6 ani de teste pentru aditivii alimentari

Pentru ca o substanță chimică să fie folosită ca aditiv alimentar, ea trebuie să aibă o documentație foarte detaliată. Trebuie să cuprindă teste de siguranță, carcinogenitate și mutagenitate. Adică dovezi că substanța respectivă nu produce boli, tumori sau mutații genetice, potrivit medicului nutriționist. Toate aceste teste au o durată medie de 6 ani.

„Evaluarea testelor se face de către Autoritatea Europeană de Siguranță Alimentară (EFSA), dar și de Comisia de aditivi a Comisiei Europene (CE). Numărul E certifică faptul că substanța respectivă a fost aprobată pentru utilizare în scop clar definit în anumite produse alimentare. Trebuie să fie întotdeauna în beneficiul consumatorului, și nu pentru a masca o calitate inferioară.“

Dr. Anca Hâncu, medic generalist, ntriționist

Există mai multe roluri pe care un aditiv le poate îndeplini. În funcție de acestea, se clasifică 24 de categorii de aditivi. E-urile utilizate cel mai frecvent în industria alimentară sunt, potrivit nutriționistului:

  • coloranți,
  • conservanți,
  • îndulcitori,
  • corectori de aciditate,
  • acidifianți,
  • antioxidanți.
  • antioxidanți.

Lista E-urilor cele mai folosite

Mai jos, detaliem care dintre cele mai folosite E-uri sunt periculoase și care nu, pe categorii:

Potențiatori de gust 

1.    Monoglutamat de sodiu (E621) – incert

Monoglutamatul de sodiu este un aditiv alimentar obișnuit folosit pentru a intensifica aroma alimentelor sărate.

Se găsește într-o varietate de alimente procesate, cum ar fi:

  • mâncăruri congelate,
  • gustări sărate,
  • supe la conservă.

De asemenea, este adesea adăugat mâncărurilor din restaurante și fast-food-uri.

Monoglutamatul de sodiu a fost subiectul unei controverse aprinse, pornite de la un studiu efectuat în 1969 pe șoareci. Cercetarea a scos la iveală că, în cantități mari, a provocat efecte neurologice dăunătoare și a afectat creșterea și dezvoltarea.

Continuarea articolului, aici

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO