Mark Zuckerberg: Biografia miliardarului de la Facebook - LIFE.ro
Sari la conținut

Fie că ne aflăm în Silicon Valley, la Slobozia sau într-un sătuc din Bali, cu toții folosim Facebook, fără să ne gândim prea mult la inventatorul acestei rețele sociale, Mark Zukerberg.

Mark Zuckerberg este un fost student la informatică la Harvard, care împreună cu câțiva prieteni a lansat Facebook, cea mai populară rețea socială din lume, în februarie 2004. Zuckerberg are și distincția de a fi cel mai tânăr miliardar din lume, pe care a obținut-o în 2008, la vârsta de 24 de ani. A fost numit „Omul anului” de revista Time în 2010. Mark Zuckerberg este în prezent directorul executiv și președintele Facebook.

Mark Zukerberg: Copilăria unui viitor miliardar

Mark Zuckerberg s-a născut pe data de 14 mai 1984, în White Plains, New York, fiind al doilea dintre cei patru copii ai medicului dentist, Edward Zuckerberg cu soția sa, psihiatrul Karen Zuckerberg. Mark și cele trei surori ale sale, Randi, Donna și Arielle, au fost crescute în Dobbs Ferry, New York, un cartier înstărit de pe malul estic al râului Hudson.

Mark Zuckerberg a început să folosească și să programeze computere în școala gimnazială, cu sprijinul activ al tatălui său. Edward l-a învățat pe Mark limbajul de programare Atari BASIC, pe când acesta avea doar 11 ani, iar apoi a angajat un dezvoltator de software, David Newman, pentru a-i oferi fiului său lecții private de programare. În 1997, când Mark avea 13 ani, a creat o rețea de calculatoare pentru familia sa pe care a numit-o ZuckNet, care a permis computerelor din casa lui și din cabinetul stomatologic al tatălui său să comunice prin Ping, o versiune primitivă a mesajului instant al AOL care a apărut în 1998. A dezvoltat, de asemenea, jocuri pe computer, cum ar fi o versiune pentru computer a Monopoly și o versiune a Risk, plasată în Imperiul Roman.

Mark Zuckerberg

Pasiunea pentru computer, o dragoste bine răsplătită

Timp de doi ani, Mark Zuckerberg a urmat liceul public Ardsley și apoi s-a transferat la Academia Phillips Exeter, unde a excelat în studiile clasice și științe. A câștigat premii pentru matematică, astronomie și fizică. Până la absolvirea liceului, Zuckerberg putea să citească și să scrie în franceză, ebraică, latină și greacă veche.

Pentru proiectul său de final la Exeter, Zuckerberg a scris un player muzical numit Synapse Media Player care folosea inteligența artificială pentru a învăța obiceiurile de ascultare ale utilizatorului și pentru a recomanda muzică. L-a postat online pe AOL și a primit mii de recenzii pozitive. Atât Microsoft, cât și AOL s-au oferit să cumpere Synapse pentru un milion de dolari și să-l angajeze pe Mark Zuckerberg ca dezvoltator, dar el a refuzat ambele companii și, în schimb, s-a înscris la Universitatea Harvard, în septembrie 2002.

Mark Zuckerberg la Harvard

Mark Zuckerberg a fost admis la Universitatea Harvard, unde a studiat psihologia și informatica. În al doilea an, el a scris un program pe care l-a numit Course Match, care permite utilizatorilor să ia decizii de selecție a clasei pe baza alegerilor altor studenți și, de asemenea, să-i ajute să formeze grupuri de studiu.

De asemenea, a inventat Facemash, un program cu scopul declarat de a afla cine era cea mai atractivă persoană din campus. Utilizatorii se uitau la două imagini cu persoane de același sex și alegeau care era „cel/cea mai hot”, iar software-ul compila si clasifica după aceste informații. A fost un succes uluitor, dar a blocat rețeaua de la Harvard, fotografiile oamenilor erau folosite fără permisiunea lor și a fost ofensator pentru oameni, în special pentru grupurile de femei, din campus. Zuckerberg a încheiat proiectul și și-a cerut scuze grupurilor de femei, spunând că a considerat că este un experiment computerizat. Harvard l-a pus în probațiune.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, inventatorul facebook

Colegii de cameră ai lui Zuckerberg de la Harvard erau Chris Hughes, un specialist în literatură și istorie, Billy Olson, student la teatru și Dustin Moskovitz, care studia economie. Nu există nicio îndoială că tocana conversațională care a avut loc printre ei a stimulat și a îmbunătățit multe dintre ideile și proiectele la care lucra Zuckerberg.

În timp ce se afla la Harvard, Mark Zuckerberg a fondat TheFacebook, o aplicație menită să fie un director de încredere bazat pe informații reale despre studenții de la Harvard. Acest software a dus în cele din urmă la lansarea Facebook, în februarie 2004.

Cu cel mai simplu mod de comunicare, Facebook este un mediu care te ajută să te conectezi cu un membru al familiei sau un prieten care este departe de tine. De la înființarea Facebook, a întâlnit multe probleme, inclusiv soluționarea a numeroase procese, dar asta nu a împiedicat Facebook să crească.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a reușit nu numai să transforme Facebook într-o companie de un miliard de dolari înainte de vârsta de treizeci de ani, dar a făcut totul în timp ce a fost dat în judecată de foștii săi colegi și parteneri de afaceri.

După succesul extraordinar al Facebook, omul din spatele platformei de socializare a fost remarcat de alți oameni. Mark Zuckerberg este, de asemenea, cunoscut ca unul dintre cei mai influenți oameni din lume și, în ceea ce privește valoarea netă, este și unul dintre cei mai bogați oameni.

Procesele prin care a fost târâtă compania Facebook

Lansarea proiectului Facebook a fost însoțită de o serie de scandaluri. Șase zile mai târziu, după lansarea site-ului, frații Cameron și Tyler Winklevoss și Divya Narendra l-au acuzat pe Mark Zuckerberg că le-a furat ideea. Ei au susținut că în 2003 l-au angajat pe Zuckerberg pentru a-l determina să finalizeze înființarea rețelei de socializare HarvardConnection.com. Potrivit mărturiilor lor, Zuckerberg nu le-a oferit rezultatele muncii sale, ci a folosit codul sursă original pentru a crea Facebook.

În același an, Narendra și gemenii Winklevoss și-au lansat propria rețea redenumită ConnectU. Și au continuat să-l atace pe Mark Zuckerberg, plângându-se de administrația Harvard și de ziarul The Harvard Crimson. Inițial, Zuckerberg i-a îndemnat pe jurnaliști să nu publice ancheta: le-a arătat ce se presupune că a făcut pentru HarvardConnection și le-a explicat că acele evoluții nu au nicio legătură cu Facebook. Dar în mod foarte nepotrivit, un alt student de la Harvard – John Thomson – în conversații personale a început să spună că Zuckerberg i-a furat una dintre ideile sale pentru Facebook. Ziarul a decis să publice articolul și l-a jignit foarte tare pe Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg

Gemenii Winklevoss și Narendra au intentat un proces împotriva lui Mark Zuckerberg, dar instanța le-a respins cererea. Au fost perseverenți și au intentat un alt proces. De data aceasta, instanța a examinat sursele codului pentru a înțelege dacă acestea au fost efectiv furate. Dar adevărul încă nu era clar. Rezultatele nu au fost anunțate. În 2009, Zuckerberg a fost de acord să plătească 45 de milioane de dolari (20 de milioane de dolari în numerar și suma rămasă în acțiuni Facebook) pentru ConnectU, ca parte a înțelegerii instanței. Cazul a fost închis. Până atunci, ConnectU avea mai puțin de 100.000 de utilizatori, Facebook se lăuda cu aproximativ 150 de milioane de utilizatori.

Știri false și scandalul Cambridge Analytica

Zuckerberg a fost criticat pentru proliferarea postărilor de știri false pe site-ul său, care au condus la alegerile prezidențiale din SUA în 2016. La începutul lui 2018, el a anunțat o provocare personală de a dezvolta metode îmbunătățite de apărare a utilizatorilor Facebook de abuzuri și interferențe din partea statelor naționale.

„Nu vom preveni toate greșelile sau abuzurile, dar în prezent facem prea multe erori în aplicarea politicilor noastre și prevenirea utilizării greșite a instrumentelor noastre”, a scris el pe pagina sa de Facebook. „Dacă avem succes anul acesta, atunci vom încheia 2018 pe o traiectorie mult mai bună.”

Mark Zuckerberg a fost atacat din nou câteva luni mai târziu, când a fost dezvăluit că firma Cambridge Analytica, o firmă de date cu legături cu campania președintelui Donald Trump din 2016, a folosit informații private de la aproximativ 87 de milioane de profiluri Facebook fără ca rețeaua de socializare să-și alerteze proprietarii. Strigătul rezultat a părut să zdruncine încrederea investitorilor în Facebook, acțiunile acestuia scăzând cu 15% după ce știrea a devenit publică.

Citește și: Cum poţi să îţi (mai) păstrezi intimitatea pe Facebook

După câteva zile de tăcere, Zuckerberg a apărut pe diferite posturi pentru a explica modul în care compania ia măsuri pentru a limita accesul dezvoltatorilor terți la informațiile despre utilizatori și a spus că va fi bucuros să depună mărturie în fața Congresului.

Duminică, 25 martie, Facebook a publicat AD-uri de presă pe o pagină întreagă în șapte ziare britanice și trei americane, scrise sub forma unei scuze personale din partea lui Zuckerberg. El a promis că va investiga toate aplicațiile sale și va reaminti utilizatorilor pe care le pot închide. „Îmi pare rău că nu am făcut mai mult la momentul respectiv”, a scris el. — Promit că voi face mai bine pentru tine”.

Mark Zuckerberg

Viața personală a lui Mark Zuckerberg

În al doilea an de facultate la Harvard, Zuckerberg a cunoscut-o pe studenta la medicină, Priscilla Chan. În septembrie 2010, Zuckerberg și Chan s-au mutat împreună, iar pe 19 mai 2012, s-au căsătorit. Astăzi, Chan este medic pediatru și filantrop. Cuplul are doi copii, Maxima Chan Zuckerberg (născută la 1 decembrie 2015) și August Chan Zuckerberg (născută la 28 august 2017).

Familia lui Zuckerberg are rădăcini evreiești, deși Mark a declarat că este ateu. Începând cu 2019, averea personală a lui Mark Zuckerberg a fost estimată la peste 60 de miliarde de dolari. Împreună, el și soția sa au fondat inițiativa filantropică Chan Zuckerberg, pentru a valorifica tehnologia pentru a sprijini scopurile științei, educației, justiției și oportunităților.

Mark este în prezent președinte și director executiv al Facebook și lucrează la biroul companiei din Menlo Park, California. Alți directori ai companiei includ directorul de operațiuni, Sheryl Sandberg și directorul financiar, Mike Ebersman.

Mark Zuckerberg

Cele mai faimoase citate ale lui Zuckerberg

Este lesne de înțeles că ce scoate pe gură un om care la 24 de ani era miliardar și care este azi unul dintre cei mai cunoscuți din lume, trebuie înregistrat și păstrat cu atenție, motiv pentru care am selectat câteva dintre cele mai interesante citate ale lui Mark Zuckerberg:

„Dându-le oamenilor puterea de a împărtăși, facem lumea mai transparentă”.

„Când le oferi tuturor o voce și le dai oamenilor putere, sistemul ajunge de obicei într-un loc foarte bun. Deci, ceea ce considerăm rolul nostru este să le oferim oamenilor acea putere.”

„Cu o generație de oameni mai tineri care au prosperat cu succesul companiilor lor, există o mare oportunitate pentru mulți dintre noi de a da înapoi mai devreme în viața noastră și de a vedea impactul eforturilor noastre filantropice”

„Înțelegerea oamenilor nu este o pierdere de timp”

„Ce este Facebook astăzi nu este un set de informații, este o comunitate de oameni care folosesc Facebook pentru a rămâne conectați și pentru a partaja informații. Ei vor face asta doar atâta timp cât au încredere în noi.”

„Aplicațiile nu sunt centrul lumii. Oamenii sunt.”

„ Facebook se află într-un loc foarte diferit de Apple, Google, Amazon, Samsung și Microsoft. Încercăm să construim o comunitate.”


Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora