Michael Jackson, prin ochii artiştilor contemporani
În luna august, Michael Jackson, care s-a stins din viaţă în urmă cu aproape 10 ani, ar fi împlinit 60 de ani. Pentru a marca acest moment, National Gallery din Londra îi dedică artistului o expoziţie interesantă menită să aducă în discuţie impactul enorm pe care regele pop l-a avut asupra artei contemporane. Numită ”Michael Jackson: On the Wall”, după albumul său din 1979, ”On the Wall”, expoziţia este alcătuită din lucrările a 48 de artişti de diferite generaţii, naţionalităţi, medii artistice care, inspiraţi de personalitatea cântăreţului, au imaginat noi moduri de reprezantare.
”Aceasta nu este o expoziţie biografică sau o colecţie memorială, o retrospectivă a carierei sale prin prisma muzicii, dansului sau a modei. Această expoziţie este dedicată influenţei sale asupra artei contemporane”, a declarat, citat de The Independent, Nichols Cullinan, directorul galeriei.
Începând cu lucrări ale legendarului pop artist Andy Warhol – care a folosit pentru prima data imaginea lui Jackson în 1982 – şi până la ultimul portret comandat de cântăreţ, „Portret ecvestru al regelui Filip al II-lea (Michael Jackson)”, creat de Kehinde Wiley (cunoscut pentru faptul că portretizează figuri negre contemporane folosindu-se de istoria artei europene pentru a pune sub semnul întrebării stereotipurile), expoziţia aduce laolaltă unele dintre cele mai vizionare lucrări contemporane în care regele pop apare sub formă de erou, alien sau uriaş.
„Cunoştinţele sale despre artă şi istoria artei au fost mult mai profunde decât mi-am imaginat”, spune artistul Kehinde Wiley care a avut şansa de a lucra lui Michael şi care-şi aminteşte că acesta îi vorbea despre detalii năucitoare precum diferenţa dintre opera timpurie şi cea târzie a lui Rubens.
Michael Jackson a fost faimos într-un mod aproape fără precedent, astfel încât imaginea lui a proliferat, a fost reprodusă, fragmentată şi răspândită în întreaga lume. Nu e de mirare aşadar că multe dintre lucrările expoziţiei sunt bazate pe fotografii, coperţi de albume sau videoclipuri, aşa cum este lucrarea artistului britanic Dawn Mellor, inspirată din legendarul ”Thriller” sau filmuleţul video King, care surprinde 16 tineri interpretând ” Thriller” de la început până la sfârşit.
Un Jackson înaripat ce stă triumfător asupra lui Satan; un Jackson fără suflare, subiect al unei impresionante Pieta; imaginea fantasmagorică creată de Mark Rydon pentru albumul ”Dangerous” – sunt alte câteva lucrări provocatoare ale acestei spectaculoase expoziţii care arată impactul incredibil pe care Michael Jackson l-a avut, nu doar asupra culturii populare, ci şi asupra artei contemporane.
”On the Wall” va putea fi vizitată până la jumătatea lunii octombrie