Mirela Vescan: „Acum 25 de ani eram o ciudată care avea o trusă de farduri şi care încerca să-i convingă pe cei din jur că au nevoie de machiaj ” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Mirela Vescan: „Acum 25 de ani eram o ciudată care avea o trusă de farduri şi care încerca să-i convingă pe cei din jur că au nevoie de machiaj ”

Mirela Vescan, unul dintre primii make-up artişti din România, îşi aminteşte cum era piaţa de frumuseţe în urmă cu 25 de ani şi cum au evoluat lucrurile până în zilele noastre.
Share this article

Mirela Vescan, unul dintre primii make-up artişti din România, îşi aminteşte cum era piaţa de frumuseţe în urmă cu 25 de ani şi cum au evoluat lucrurile până în zilele noastre. 

Mirela, au trecut 25 de ani. Cum a evoluat piaţa de frumuseţe în toţi aceşti ani?

Piaţa de frumuseţe a evoluat enorm, în primul rând că s-a dezvoltat şi retehnologizat industria de produse cosmetice, în cel de al 2-lea rând şi la fel de important, pentru că există o cerere din ce în ce mai mare de machiaj, publicul consuma din ce în ce mai multe farduri şi, mai mult, acum se dezvoltă/formează şi breasla make-up artiştilor, se conturează frumos această meserie care, din punctul meu de vedere, este cea mai frumoasă din lume şi una dintre cele mai grele.

Îţi aminteşti cum ai început? Cum te descurcai? Ce produse foloseai atunci?

Expresia “câine surd la vânătoare” se potriveşte foarte bine pentru începuturile mele. M-a fascinat mereu lumea de culise şi în momentul în care am văzut că există un curs de machiaj, nu am stat deloc pe gânduri. M-am înscris imediat şi am învăţat aproape doi ani, de toate. Însă nu ştiam ce voi face, cum voi evolua, nu am avut colegi, nu existau farduri, reviste “glossy”, internet, telefonie mobilă, imagini digitale şi multe altele. Erau câţiva designeri, câţiva fotografi şi câţiva oameni pasionaţi de modă, care au şi rămas în sistem, cum ar fi Alin Gălătescu. Eu eram o ciudată care avea o trusă de farduri şi care încerca să-i convingă pe cei din jur că au nevoie de machiaj. Am lucrat în teatru, televiziune, modă, film, piaţa de publicitate şi showbiz, am colaborat cu presa şi am predat lecţii de machiaj, am prins integral anii de aur ai revistelor glossy şi iată acum suntem în perioada revistelor online, merg înainte cu încredere. Am trecut de la perioada în care îmi “făceam rost” de farduri sau le fabricam singură, până la a folosi acum cele mai bune produse care există pe piaţă.

Care sunt trendurile de make-up, în acest sezon?

Cuvântul cheie ar fi “libertatea”. Tendinţele sunt flexibile şi impresionant de frumoase. Fondul de ten este o “protecţie sub acoperire”, cu extură fină, fema şi mată. Sprâncenele rămân prezente şi pline, fardurile pot compensa linia, forma şi desimea lor. Machiajul ochilor este îndrăzneţ, colorat şi strălucitor, nu neapărat finisat, aş da exemplu casa Chanel pentru 2018. Tuşul pentru pleaope rămâne în continuare în trend, dar poate fi şi albastru, verde, violet, alb sau roşu, strălucitor, lucios sau mat. Rujul vedetă este cel mat, foarte rezistent, în nuanţe de roz, brun, grena, maro, roşu, iar persoanele îndrăzneţe pot folosi şi culori atipice. Genele trebuie să fie generoase, dese, prezente.

Vin Sărbătorile, ce sfaturi le dai doamnelor?

În primul rând, le recomand să acorde măcar 10 minute machiajului zilnic şi, pentru sărbătoarea de Crăciun, să apeleze la reţete simple şi de efect, cum ar fi un fard deschis pe pleoape, un fard de obraz natural, aplicat central-tineresc pe obraji şi un ruj roşu. Pentru un aer de sărbătoare, ar merge şi un praf de zâne, delicat, pe pleoape şi la tample.

Pentru seara de revelion, ce ne recomanzi?

Revelionul este seara în care machiajul poate transforma orice femeie într-o divă, într-un star. Cu pornire de la o bază de machiaj realizată “ca la carte”, cu toate corecţiile necesare se poate avansa cu ochii fardaţi spectaculos şi buzele cuceritoare… Cea mai frumoasă regulă în machiaj este aceea că “nu există o regulă”, mai ales în alegerea culorilor şi texturilor.

Care este cea mai mare greşeală pe care o fac femeile când vine vorba de machiaj?

Aceea că se raportează la imagini care devin virale pe internet în loc să se raporteze la propria frumuseţe şi identitate estetică. Româncele sunt femei frumoase, însă multe nu cred asta, sunt critice şi riguroase cu imaginea lor. Trăsăturile delicate, caucaziene, sunt superbe, însă româncele doresc să fie mai exotice şi încearcă să anuleze ceea ce le-a oferit natura.

Care este cea mai importantă lecţie de frumuseţe învăţată în toţi anii aştia?

Am învăţat să mă adaptez, să folosesc tot ce ştiu, însă cu măsură şi foarte important este să fac orice pentru a evidenţia tot ce are mai frumos o fizinomie, în acest fel, se amortizează defectele.

Care sunt atuurile unui astfel de job?

Lucrez cu frumosul, este o lume magică şi fiecare zi poate aduce o bucurie, o satisfacţie, un zâmbet. Un atu important este acela că am cunoscut oameni mulţi şi valoroşi pe care altfel nu aş fi avut ocazia să-i întâlnesc. Am fost martor al unor momente istorice şi sunt recunoscătoare pentru asta. Am făcut senzaţie la NY când am avut prezentare cu designerul Cătălin Botezatu şi nu mi-a venit să cred când ni s-a spus că suntem deschizători de drumuri, eram obişnuită să mi se spună asta acasă…

Eu nu ştiu când au trecut 25 de ani, sunt tot eu dar cu mai multă experienţă, cu mai mulţi prieteni şi cu un portofoliu uriaş. Am învăţat 3 lucruri importante: fiecare om învaţă din propriile greşeli, fiecare îşi merită locul şi nimeni nu se schimbă fundamental.

Ce alte pasiuni mai are Mirela Vescan?

Sunt cinefilă, în fiecare zi văd câteva filme. Îmi doresc să fac un master în cronică de film. Îmi place să desenez şi să sculptez, dar deocamdată sunt elev. Sunt trasă de ştiinţa pământului, de feng-shui şi am învăţat cu maestru Cristina Groza. Sunt imaginea bijuteriilor conceptuale Kabbalh semnate de Thea Haimovitz, împreună studiem mineralogie, mă pasionează enorm. Dar, la CV, trec şi eu ca toată lumea: îmi plac animalele şi copiii.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora