Nicolae Kovacs, Secretar General al Romanian Golf Association: „Golful nu are cum să fie plictisitor şi monoton, pentru că te pune în situaţii diferite la fiecare pas” - LIFE.ro
Prima pagină » Nicolae Kovacs, Secretar General al Romanian Golf Association: „Golful nu are cum să fie plictisitor şi monoton, pentru că te pune în situaţii diferite la fiecare pas”
Nicolae Kovacs, Secretar General al Romanian Golf Association: „Golful nu are cum să fie plictisitor şi monoton, pentru că te pune în situaţii diferite la fiecare pas”
Golful în România devine din ce în ce mai cunoscut, cu toate acestea, faţă de celelalte ţări europene, este insuficient dezvoltat şi încă se loveşte de preconcepţii precum „sportul snobilor” sau unii consideră chiar că nu este un sport. Am stat de vorbă cu Nicolae Kovacs, Secretar General al Romanian Golf Association care ne-a oferit o perspectivă mai largă asupra jocului de golf în România.
În primul rând, cum puteţi descrie piaţa jocului de golf în România, dacă există una, ne puteţi oferi câteva detalii?
Există o piaţă a jocului de golf în România, dar este o piaţă tânără în comparaţie cu alte ţări din jur. Din datele noastre, în România există aproximativ 600 de iubitori ai acestui sport, care nu sunt toţi înregistraţi oficial la un club de golf. Vestea bună este ca de-a lungul ultimilor 5 ani numărul lor creşte constant, în ciuda infrastructurii de golf precare.
În ceea ce priveşte terenurile de golf, avem un handicap clar faţă de celelalte ţări europene, chiar şi cele din jurul nostru, Bulgaria şi Ungaria. Este total atipic faptul că Bucureştiul, capitala unei ţări europene, nu are nici un teren de golf de 18 cupe în apropiere. Sigur, există Clubul Diplomatic, dar este un teren de 6 cupe în care un jucător experimentat nu îşi poate folosi toate crosele, organizarea de competiţii este dificilă din cauza numărului redus de cupe, iar calitatea gazonului şi cea a green-urilor este redusă. Este un teren de antrenament, de iniţiere, dar nu de performanţă.
Din fericire, pe parte de iniţiere şi antrenament, Bucureştiul stă bine. Are un driving range (bază de antrenament) în incinta Stejarii Country Club şi încă două simulatoare indoor – Golf Room în Bucureşti şi Champ du Golf în Baloteşti – care oferă tehnologii de învăţare pentru începători şi perfecţionare pentru jucători. Surpriza plăcută vine din zona Transilvaniei, care, în momentul de faţă este net superior dezvoltată din punct de vedere al infrastructurii de golf. În ţară există un singur teren de 18 cupe, Golf Club Paul Tomiţă din zona Alba Iulia şi mai multe terenuri de câte nouă cupe lângă Cluj Napoca (Sun Garden Golf Resort şi Transilvania Golf Club), Recaş (Tite Golf Club) şi Breaza (Lac de Verde). Peisajul de golf se schimbă mult în bine odată cu deschiderea noului teren Theodora Golf Club, lângă Alba Iulia, unde domnul Ioan Popa a finalizat o investiţie de 15 milioane de euro într-un teren de campionat absolut superb.
Deci unde pot juca golf iubitorii acestui sport din zona Bucureştiului?
Majoritatea golferilor din zona Bucureştiului, atât rezidenţii cât şi expiaţii, călătoresc în Bulgaria, lângă Balcic pentru o partidă de golf la standarde înalte. Iar asta pentru că infrastructura rutieră este mai bună până acolo şi pentru că bulgarii au dezvoltat o destinaţie de golf formată din trei terenuri de câte 18 cupe şi cazare de 4 stele plus. Este un loc foarte frumos unde iubitorii acestui sport pot petrece weekenduri sau vacanţe cu familia.
Există, aşadar, un potenţial imens în dezvoltarea unui teren de golf în proximitatea capitalei, unde an după an, numărul golferilor a crescut cu peste 20%. Nu cred că va mai dura mult până când cererea de golf în jurul Bucureştiului se va materializa în dezvoltarea unui teren de 18 cupe. Conform ultimelor estimări, în Bucureşti ar exista un număr de 450-500 jucători de golf (incluzând expaţii), dar acest număr va creşte şi mai mult odată ce vom avea terenul. Noi, Romanian Golf Association, sprijinim orice demers pentru dezvoltarea unui teren şi am fost şi suntem în discuţii cu mai mulţi investitori care doresc să structureze un astfel de proiect.
Ce presupune investiţia într-un teren de golf? Despre ce sume vorbim?
Investiţia într-un teren de golf este una relativ mare şi complexă, deoarece, în general, terenurile nu sunt profitabile din punct de vedere operaţional, iar în vederea amortizării investiţiei şi a generării de profitabilitate este necesară simbioză cu o dezvoltare imobiliară în jurul acestuia. Aşadar, în cazul Bucureştiului, terenul trebuie să fie amplasat într-o locaţie destul de apropiată de oraş pentru ca pasionaţii de golf (şi nu numai) să îşi poată muta domiciliul acolo, iar cu timpul respectivul complex rezidenţial din jurul terenului să devină o comunitate în toată regula, cu case, grădiniţe, şcoli, magazine, centre de spa şi toate celelalte servicii conexe necesare – cu alte cuvinte un mini-oraş. Este o investiţie pe termen lung, cu multiple faze de dezvoltare şi o maturizare în 7-10 ani. Modelul acesta este folosit cu succes de multă vreme în ţări din vestul Europei şi SUA. Din punct de vedere costuri de investiţie, dezvoltarea unui teren de golf (suprafaţa de joc) la standarde înalte poate costa peste 5-7 milioane de Euro, excluzând costul de achiziţie al terenului. Terenul necesar pentru cele menţionate mai sus trebuie să aibă o suprafaţă de peste 250 hectare pentru a încadra suprafaţa de joc şi dezvoltarea imobiliară ulterioară. În multe ţări din zonă a existat o formă de sprijin guvernamental în dezvoltarea terenurilor, fie prin concesionarea terenului, fie printr-un ajutor la dezvoltarea infrastructurii rutiere cât şi a reţelei de utilităţi având în vedere că o asemenea dezvoltare creează pe termen mediu şi lung locuri de muncă şi venituri la bugetul de stat. Spre exemplu, investiţia domnului Ioan Popa în Theodora Golf Club se ridică la 15 milioane de euro. Iar pentru a crea un mini-oraş, vorbim de peste 30 milioane, sigur în mai multe etape de realizare. Studiind problema în detaliu, cred însă că profilul investitorului trebuie să fie unul care înţelege golful cu particularităţile lui şi care este pasionat de acest joc, iar cel mai important, acceptă să vadă beneficiile în perspectivă pe termen mediu şi lung, fără a căuta profituri imediate.
Ce beneficii ar aduce un teren de golf în zona Bucureştiului?
În primul rând, orice dezvoltare de golf în zona Bucureştiului, înseamnă de fapt o dezvoltare pe raza unei localităţi mici din imediata zonă metropolitană. Pentru localitatea respectivă înseamnă locuri de muncă, taxe locale mai mari încasate şi o îmbunătăţire a nivelului de trai la nivel local. O dezvoltare de golf include teren, hotel, componentă rezidenţială şi comercială (magazine, servicii de proximitate), şcoli/grădiniţe, centru medical, centru de conferinţe şi evenimente, baze sportive diferite şi multe altele care pot genera la maturitate peste 150 locuri de muncă.
Ca beneficii pentru noi golferii, as menţiona în principal proximitatea şi faptul că probabil numărul de deplasări în ţara vecină ar scădea vertiginos. De asemenea, înseamnă o dezvoltare a bazei de jucători de golf inclusiv prin dezvoltarea unui program pentru juniori pentru ca la un anumit moment să „producem” jucători profesionişti capabili să concureze în circuite (tour-uri) importante.
Dar, departe de toate cele de mai sus, ar fi o altă etapă de evoluţie a ţării noastre care a stagnat prea mult din punctul acesta de vedere.
Câţi membri are asociaţia şi cum sprijină jucătorii de golf?
Asociaţia a fost fondată în 2015 de 33 de oameni de afaceri, printre care şi două femei. Acum, trei sezoane mai târziu, numărul membrilor a crescut la 138, dintre care 108 bărbaţi şi 30 femei. Asociaţia a fost fondată cu scopul clar de a porni şi sprijini iniţiative care duc la dezvoltarea golfului în România, fie că e vorba despre jucători prin creşterea numărului acestora sau despre dezvoltarea infrastructurii de golf din ţară.
Pentru pasionaţii de golf membri ai RGA organizăm 5 competiţii pe an în sezonul cald, majoritatea în Bulgaria, dar de anul viitor când terenul va fi gata, vom reloca cel puţin trei dintre acestea la Theodora Golf Club. În plus, organizăm matchplay-uri individuale şi pe echipe în care jucătorii se întâlnesc oricând şi îşi joacă meciurile eliminatorii, urmând ca la finalul sezonului, echipa şi jucătorul câştigător să fie premiaţi.
Anul acesta am organizat în premieră un joc amical în format similar cu prestigioasa competiţie Ryder Cup împreună cu Bulgarian Golf Association, competiţie ce s-a desfăşurat la Pravets Golf Club şi St. Sofia Golf Club, două terenuri în proximitatea capitalei bulgare. Plănuim pentru 2018 să organizăm cel puţin trei competiţii de acest fel şi cu alte ţări precum Spania.
De asemenea, ne implicăm în organizarea de evenimente la Stejarii Driving Range alături de life.ro unde punem la cale competiţii de putting, driving şi chipping pentru pasionaţi, dar şi lecţii de golf pentru începători sau pentru cei care nu au avut nicio tangenţă cu golful până în prezent.
Pe cei care cochetează cu golful, îi ajutăm să îşi facă o idee despre ce presupune jocul de golf în general, îi îndrumăm către profesioniştii care le pot da lecţii de golf, le împrumutăm echipament de golf până ajunge să le placă acest sport şi să îşi procure unul personal etc.
Nu în ultimul rând, RGA sprijină promovarea golfului în rândul femeilor prin diverse evenimente şi între membrii asociaţiei sau prietenii acestora. Cine spune că golful este un sport doar pentru bărbaţi, glumeşte. Femeile care au pornit cu noi la drum în asociaţie au avansat foarte mult, şi au un joc de invidiat. În acelaşi timp ne bucurăm să vedem că numărul acestora a crescut de la an la an, astfel încât sezonul următor vom face 2 divizii separate pentru doamne. De asemenea, începând cu anul viitor vom face şi o divizie specială de Seniori.
Tot începând cu anul viitor dorim să promovăm golful mai mult în rândul copiilor, să organizăm programe de iniţiere a acestora.
Şi noi, cei implicaţi în asociaţie facem toate acestea pro bono, for the love of golf, exact cum spune logoul nostru. Mulţumesc colegilor mei din Consiliul Director, care depun eforturi titanice pentru a asigura o bună organizare şi desfăşurare a evenimentelor RGA, dar şi tuturor membrilor care au ales să sprijine financiar proiectul nostru.
Ce beneficii are golful în rândul copiilor?
Beneficiile sunt nenumărate, dar ca să sumarizez, îi învaţă să fie corecţi, să respecte oamenii şi natura, şi, mai ales, să fie disciplinaţi în sensul de a avea o rutină a swing-ului şi a jocului, să ţină cont de reguli, să joace pentru ei şi sa fie sinceri cu ei înşişi, dar în acelaşi timp să sprijine partenerii de joc. De asemenea, le stimulează atenţia la detalii, capacitatea de concentrare şi gândirea strategică.
Ce i-aţi spune unei persoane ca să o convingeţi să dea o şansă golfului în pofida tuturor preconcepţiilor de care ne lovim cu privire la acest sport?
Cred că pe fiecare dintre noi ne motivează anumite aspecte când vine vorba de golf, fie că avem nevoie de competiţie, fapt care se aplică în mare parte foştilor sportivi, dar nu numai, fie că e de relaxare şi mişcare, fie că e de socializare sau toate la un loc. Pot spune din capul locului că golful le include pe toate.
De-a lungul timpului am auzit diverse păreri din partea celor care nu joacă, cum că golful ar fi plictisitor, monoton, că nu ar fi un sport pentru că te deplasezi cu maşinuţa şi loveşti din când în când mingea şi multe altele asemenea. A fost şi cazul meu, care, locuind o perioadă mai îndelungată în Statele Unite, am considerat inoportun să încerc să joc, deşi aveam 6 terenuri în imediata apropiere de locul unde locuiam. Toate preconcepţiile mele au fost demontate începând cu toamna anului 2010, când am vizitat clubul Blacksearama din Bulgaria alături de câţiva colegi de birou britanici care jucau golf şi, având în vedere că nu prea existau alte activităţi acolo la vremea respectivă, am decis să iau o lecţie de golf împreună cu soţia mea. Jucasem şi hochei pe gheaţă când am fost copil şi vedeam o anumită similaritate între cele două sporturi.
Pe mine m-a motivat faptul că nu reuşeam să lovesc mingea deşi părea atât de simplu şi faptul că îmi lipsea competiţia şi adrenalina generată de aceasta. Aşadar am început serios lecţiile de golf în primăvara anului 2011, iar în vara aceluiaşi an mi-am dat examenul de handicap care îmi permitea să joc pe terenuri şi la competiţii.
Am înţeles în scurtă vreme că golful nu are cum să fie plictisitor şi monoton, pentru că te pune în situaţii diferite la fiecare pas, situaţii în care trebuie să iei decizii înţelepte în funcţie de ce cunoşti despre golf şi despre capabilităţile tale. Şi asta o spun alţii care au mult mai mulţi ani de golf în spate şi jucători profesionişti. Fie că e vorba despre factori fizici respectiv suprafaţa de pe care loveşti, distanţă, vânt, umiditate, temperatură, tip de iarbă şi dimensiunea acesteia sau că e vorba de factori psihologici care se manifestă prin rollercoaster-ul de stări prin care jucătorii trec într-o rundă de golf, respectiv bucurie, tristeţe, extras, furie, dezamăgire şi altele, rundele de golf pot varia foarte mult chiar dacă joci pe acelaşi teren.
Cu cât înveţi mai mult să înţelegi stările şi să le controlezi, să le accepţi şi să ai o anumită constanţă, cu atât vei juca mai bine. Este uşor de spus şi greu de învăţat, de aceea aş spune că golful este un sport al minţii şi al echilibrului înainte de toate şi în care factorul psihic are o pondere foarte mare. Cu siguranţă este important şi antrenamentul ca în orice sport, dar acesta este nimic fără componenta psihică.
În ceea ce priveşte partea de mişcare pot spune că golful poate să fie un sport chiar solicitant dacă alegi să mergi pe jos, distanţa parcursa într-o rundă de golf de 18 cupe variind de la 5 la 8 km, în general parcursă în 4 – 4.5 ore. Nu este cardio, dar este o bună mişcare.
Componenta socială este una importantă, comunitatea de golf este una frumoasă şi formată din oameni pasionaţi..
Încerc să conving constant persoane să încerce golful, enumerând beneficiile de mai sus şi spunând-le că pofta vine mâncând şi că ar trebui să încerce de câteva ori înainte să decidă dacă vor continua sau nu. Dar marea majoritate care a încercat a şi intrat în joc şi formează minunata comunitate de golf de astăzi din România.
*Nicolae Kovacs este VP Fundraising şi Secretar General în cadrul Romanian Golf Association.
Acest articol face parte din campania Golf Team for Life iniţiată de life.ro cu sprijinul Friedrich Wilhelm Raiffeisen şi Romanian Golf Association, o campanie de informare asupra beneficiilor jocului de golf, atât cele fizice, cât şi cele economice. Campania se va finaliza cu evenimentul Golf for Life, care va avea loc pe data de 28 septembrie 2017 la Stejarii Driving Range. Parteneri ai evenimentului sunt Canah, La Prairie, Adore Cakes, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti. iRolls. Accesul în cadrul evenimentului se face doar pe bază de invitaţie.