Novavax, al cincilea vaccin anti COVID 19. Cât de eficient este și cu ce se diferențiază față de celelalte? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un test de vaccinare împotriva COVID pentru Novavax, care folosește o tehnologie mai convențională, despre care firma americană consideră că are puterea de a reduce valul de negativism împotriva vaccinurilor anti coronavirus.

Ce este vaccinul Novavax?

Novavax, un vaccin pe bază de proteine de tipul folosit în întreaga lume pentru a proteja împotriva multor boli ale copilăriei este al cincilea vaccin autorizat pentru Uniunea Europeană.

Aprobarea înseamnă, de asemenea, un impuls pentru compania americană din Maryland, de a produce cât mai multe doze, actualmente suferind întârzieri mari pe linia de producție.

UE a semnat deja un acord pentru cumpărarea a până la 200 de milioane de doze de vaccin cu două injecții, în așteptarea aprobării ce urmează să vină din partea organizației de supraveghere din Amsterdam.

Eficiența vaccinului Novavax

Novavax spune că vaccinul său a arătat o eficacitate de 90,4% împotriva Covid-19 într-un studiu efectuat în America de Nord.

Directorul executiv, Stanley Erck a declarat că firma „așteaptă cu nerăbdare să ofere o opțiune suplimentară de vaccinare în Europa, construită pe o platformă tehnologică dovedită și bine înțeleasă”.

Novavax

Vaccinul „ar putea ajuta la abordarea obstacolelor majore în calea vaccinării globale, inclusiv provocările de distribuție globală și ezitarea la vaccin”, a adăugat Erck.

Toate vaccinurile funcționează învățând sistemul imunitar al organismului să atace coronavirusul, dar o fac în moduri diferite.

Așa-numita tehnologie a subunității proteice de la Novavax este deja încercată și testată, fiind folosită de zeci de ani pentru a vaccina oamenii împotriva bolilor, inclusiv hepatita B și tusea convulsivă.

De asemenea, înseamnă că nu trebuie să fie depozitat la temperaturi foarte scăzute, ceea ce îi poate oferi un avantaj logistic în fața altor vaccinuri concurente.

Problemele de producție pentru compania Novavax

Novavax folosește fragmente minuscule, fabricate în laborator, dintr-o proteină găsită pe suprafața virusului.

Atunci când sunt injectate, acestea declanșează o reacție a sistemului imunitar, astfel încât, dacă mai târziu persoana vaccinată intră în contact cu virusul COVID, organismul știe să-l atace.

În schimb, vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna au dominat răspunsul global la Covid, folosind tehnologia de pionierat, dar până acum în mare măsură netestată, Messenger ARN (ARNm).

Aceste două companii folosesc o moleculă de material genetic cunoscut sub numele de ARN pentru a transmite celulelor un mesaj pentru a produce ele însele proteina de vârf. Sistemul imunitar al organismului învață apoi să recunoască proteina și să o atace.

Abordarea vector virală folosită de AstraZeneca și Johnson & Johnson funcționează pe un principiu similar, dar transmite mesajul genetic printr-o versiune a adenovirusului răcelii comune ca „vector”.

Citește și: Tot ce vrei să știi despre vaccinul anti Covid-19

Reacții adverse rare, dar grave, ale inflamației inimii au fost raportate cu vaccinurile ce folosesc tehnologia ARNm și cheaguri de sânge odată cu vaccinurile pe bază de vector viral.

Problema este că Novavax s-a confruntat cu luni de întârzieri pe fondul a ceea ce un grup de europarlamentari a numit recent „probleme de producție”.

Indonezia și Filipine au aprobat deja vaccinul Novavax, în timp ce Japonia a fost de acord să cumpere 150 de milioane de doze.

Novavax spune că a depus aprobarea și în Marea Britanie, India, Australia, Noua Zeelandă, Canada și la Organizația Mondială a Sănătății.

Compania a mai spus că „își evaluează vaccinul împotriva variantei Omicron” și lucrează la o versiune specifică Omicron.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora