O discuție sinceră cu Ana Geoană despre cum ar fi arătat România cu tatăl său președinte, pierderea a doi oameni minunați în doar o săptămână, relația pe care o are iubitul cu părinții săi, dar și despre legătura dintre trup și minte - LIFE.ro
Sari la conținut

Ana Geoană s-a născut în România, dar la doar câteva luni familia sa a traversat oceanul pentru că Mircea Geoană devenea Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii. Viața lor de familie se schimba radical, dar pentru Ana lumea de acolo era tot ce știa. Asta până la șase ani când a trebuit să vină în România. S-a adaptat din mers, pas cu pas a înțeles ce înseamnă să fii român și a învățat să iubească românește. Spune că în „inimă și în caracter sunt cu adevărat româncă și casa sufletească mereu va fi Romania, însă, casa fizica va fi mereu acolo unde se află iubitul meu și câinele nostru”. Iar astăzi trăiește peste ocean, din nou. A plecat acolo la studii, fiind admisă la prestigioasa Universitate Pennsylvania, una dintre cele 8 universități din Ivy League, în SUA. Iar acum are un business despre sănătate holistică, Linea. 

Am vorbit cu Ana Geoană despre relația pe care o are cu părinții săi, despre responsabilitatea numelui său de familie, despre visurile și iubirile sale. Dar și despre Nadia Comăneci, despre cum arată un stil de viață sănătos, dar și despre cum ar fi arătat România dacă cele câteva ore din noaptea din decembrie 2009 s-ar fi transformat într-un mandat la Cotroceni. 

Ana Geoană, povestește-ne puțin despre Linea

Linea este un proiect început din pasiunea mea pentru sănătatea holistică și dorința de a promova filozofia conform căreia există o legătură foarte puternică între trup și minte. Pe lângă business-ul de health coaching privat, am dezvoltat website-ul și conturile de Social Media Linea pentru a împărtăși informații și sfaturi despre cum să abordăm sănătatea holistică și ce pași mici putem face pentru a trăi o viață mai sănătoasă, mai fericită și împlinită, în fiecare zi. 

Am ca invitate personalități din lumea business-ului, a sportului sau a artelor pe care le admirăm cu toții și care ne împărtășesc din experiența lor cum reușesc să îmbine o viață foarte activă cu un stil de viață sănătos. 

La primul Dialog Linea am avut-o că invitată pe Nadia Comăneci și a fost un mare succes. Urmează o altă persoană superbă, puternică, pozitivă cu un imens succes în afaceri, dar vă invit să intrați pe canalul de Youtube be_linea pentru a descoperi dialogul surpriză.

Ana Geoană și povestea Linea | Foto: Edward Aninaru

Cum a început această poveste pentru tine? Care au fost motivele personale din spatele acestei platforme?

Pentru mine această poveste a început când am terminat facultatea, în urmă cu trei ani. Când mi-am început prima slujbă la care trebuia să lucrez ore multe și inflexibile, mi-am dat seama că nu aveam energie, mă trezeam obosită, eram constant balonată, anxioasă, și pusesem multe kilograme peste normalul meu. 

Credeam că aceste simptome sunt normale și că poate asta înseamnă să fii adult. Locuind în Los Angeles, care este un oraș cunoscut pentru stilul de viață sănătos, am fost inspirată să încep să mă informez despre nutriție și despre ce înseamnă un stil de viață sănătos. Atunci, mi-am dat seama de fapt că ceea ce simțeam nu era schimbarea către viața de adult, ci efectele faptului că nu aveam grijă de mine. Încet, încet, urmând sfaturile pe care le citeam am început să văd schimbări fizice și psihice. De atunci, în fiecare zi am început să mă simt din ce în ce mai bine. 

Aflând și văzând că de fapt corpul și mintea se adaptează încontinuu și nu există limite ale „binelui”, pasiunea mea pentru sănătatea holistică și legătura dintre minte și trup a devenit foarte puternică. Înscriindu-mă la Institute of Integrative Nutrition (IIN) în New York, pe lângă această experiență personală, mi-am dat seama că acumulez foarte multe informații și la început nu prea știam ce să fac cu ele. Dorința mea de când sunt mică, probabil inspirată de părinți, a fost să pot să ajut măcar un om să ducă o viață mai bună. Așa că, mi-am combinat cunoștințele cu dorința de a ajuta oameni și așa s-a născut platforma Linea. 

Ce făceai înainte de a începe acest proiect Linea? Unde și ce lucrai?

Înainte de a începe proiectul Linea, lucram la prestigioasa revistă Variety drept coordonator de business development, iar prima mea slujbă a fost ca asistentă a unui agent de talent la agenția WME (Endeavor).

Ana Geoană: „Mulți cred în sănătatea holistică, iar cei care urmează o viață sănătoasă, nu au absolut niciun dubiu despre existența și puterea legăturii dintre minte și trup”

Ai studiat comunicare și inginerie la prestigioasa Universitate Pennsylvania. Apoi, așa cum ne povesteai, ai urmat cursurile Institului de Nutriţie din New York. Cum te-au ajutat cele două experiențe, aparent fără legătură?

Pasiunea pentru nutriție s-a născut din experiența personală. Însă, studiile de comunicare și de inginerie de la Universitatea Pennsylvania m-au ajutat foarte mult în acest domeniu – chiar dacă poate par domenii care nu au deloc legătură cu nutriția. Comunicarea m-a ajutat prin faptul că am învățat foarte multe despre marketing, despre prezentarea informațiilor și despre modurile în care se poate crește o afacere prin comunicare. Iar ingineria m-a ajutat să înțeleg mulți termeni pe care acum îi studiez în cadrul bio-ingineriei și ingineriei genetice. 

Cât de receptivi sunt americanii la această filosofie pe care încerci să o transmiți prin platforma Linea?

Americanii sunt chiar foarte receptivi la această filozofie – primesc extrem de multe răspunsuri pozitive de la publicul meu de peste ocean. Mulți cred în sănătatea holistică, iar cei care urmează o viață sănătoasă, nu au absolut niciun dubiu despre existența și puterea legăturii dintre minte și trup. 

În cadrul acestui proiect le oferi americanilor și consultații personalizate. Cum se derulează acestea? Și ce fel de clienți ai?

În cadrul acestui proiect ofer consultații personalizate – faptul că multe persoane s-au adaptat la o viață mai „digitală” mă ajută să lucrez cu clienți care se află oriunde în lume. 

Consultațiile personalizate se derulează în următorul fel: împreună cu clientul, identific care sunt obiectivele / scopurile de sănătate pe care doresc să le obțină, iar rolul meu este acela de a-l ajuta să cunoască „uneltele” necesare cu care să-și atingă scopurile și să îi ofer toată susținerea și ajutorul meu până în momentul în care consider că își poate „lua zborul”. S-au înscris mulți clienți, de la persoane pe care nu le-am cunoscut niciodată până la prietene și celebrități. 

Cât de diferită este înțelegerea americanilor în comparație cu cea a românilor față de nutriție, meditație și odihnă (importanța somnului), cele trei direcții fundamentale pentru o viață sănătoasă pe care îți propui să le promovezi prin proiectul Linea?

Cred că americanii au fost expuși la mai multe informații despre nutriție, meditație, odihnă și sport de-a lungul timpului, dar nu mulți americani pun aceste informații și în practică. Cred că în România oamenii poate sunt mai deschiși spre a urma aceste sfaturi despre nutriție, însă aceste subiecte au început mai de curând să fie în lumina reflectoarelor. 

Ai învățat și trăiești de mulți ani peste ocean. Dar unde este acasă pentru tine? 

În inimă și în caracter sunt cu adevărat româncă și casa sufletească mereu va fi Romania. Însă, casa fizică va fi mereu acolo unde se află iubitul meu și câinele nostru. 

Cât de mult înseamnă numele „Geoană” pentru tine? L-ai simțit ca pe un ajutor în viață?

Numele Geoană pentru mine înseamnă foarte mult. Sunt fiica unor oameni care au dedicat tot ce au putut pentru a avea o carieră de succes (succesul este diferit pentru toată lumea și ia multe forme). Personal, greutatea numelui m-a inspirat să mă dedic la fel de mult pentru a atinge ce înseamnă succesul pentru mine – deci din acest punct de vedere clar m-a ajutat. Din alte puncte de vedere, uneori, numele a adus spre mine oameni cu prejudecăți. Dar eu am trecut repede peste aceste momente pentru că numele Geoană înseamnă familia mea care contează imens pentru mine și de care sunt foarte mândră.

Cât de des vii în România?

Încerc să vin în Romania de cel puțin două ori pe an. Îmi face foarte mare plăcere să vin acasă și este foarte important pentru mine să mă reconectez cu tot ce este românesc.

Cum a fost adaptarea la România atunci când ai venit prima dată în țară, ai plecat la doar câteva luni peste ocean, practic tot ce știai era viața ta de acolo?

Bineînțeles că era o mare diferență între viața mea de la Washington și cea din București. Unele lucruri au fost plăcute, cum ar fi faptul că eram aproape de bunici, altele au fost mai dificile, cum ar fi despărțirea de prieteni și de locurile în care crescusem și pe care le iubeam. M-am acomodat însă repede, mi-am făcut noi prieteni și am reușit să păstrez și o parte din prietenii de la Washington.

Cât de ușor ți-a fost să te readaptezi la America atunci când ai plecat la Universitate? 

Nu a fost foarte ușor, ca să fiu sinceră. Am venit în Romania la șase ani, deci nu petrecusem deloc din adolescență peste ocean. A fost oarecum ciudat la început, dar am reușit să mă adaptez în 2-3 luni, aș spune. 

Ai studiat la prestigioasa Universitate Pennsylvania, una dintre cele 8 universități din Ivy League, în SUA. Cum a fost perioada aceasta pentru tine? Și care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o din aceea perioadă?

A fost o experiență cu adevărat specială pentru mine. Mi-am făcut prieteni pe viață, am învățat multe și niciodată nu voi uita cei patru ani petrecuți la Universitatea Pennsylvania. 

Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o acolo este că fericirea depinde de abilitatea omului de a se adapta și de nivelul de incertitudine cu care un om poate trăi. Sunt fericită că am plecat din universitate cu un set de principii, cu multă știință în domeniile în care m-am pregătit, cu dorința de a aplica ce știu și cu convingerea certă că educația este foarte importantă, în orice formă se întâmplă ea, de la autoeducare până la școli prestigioase.

Ana Geoană: „Am o relație extrem de strânsă cu ambii părinți și cu fratele meu, armonia familiei este extrem de importantă pentru mine”

Am văzut că ai o relație foarte strânsă cu părinții tăi. Cât de mult te-au susținut?

Într-adevăr, am o relație extrem de strânsă cu ambii părinți și cu fratele meu. Armonia familiei este extrem de importantă pentru mine. Părinții m-au susținut în toate – chiar dacă au înțeles mai bine unele decizii pe care le-am luat decât altele, mereu au fost alături de mine și au realizat că de la o vârstă încolo, eu știu mai bine ce este important pentru mine decât știu ei. 

Noi suntem o echipă perfectă, iar ei sunt dincolo de prietenii mei, cei mai buni sfătuitori, cei mai onești critici și cei mai buni oameni de pe pământ.

Cum ai descriere relația cu fiecare dintre ei? 

Relația cu mama este una de prietenie și colaborare practică. Suntem prietenele cele mai bune, vorbim orice și nu ascund mai nimic de ea. Mă ajută și mă sfătuiește cu absolut orice am nevoie – și vice versa! 

Tata este ca un mentor pentru mine. Învăț foarte multe de la el. Avem o relație și de prietenie, dar totodată una foarte intelectuală. Mereu facem schimb de articole interesante, idei, și petrecem timp gândindu-ne cum se schimbă și cum avansează omenirea. 

Însă, amândurora le cer sfaturi în legătură cu cariera și viața mea în general. Sunt elemente diferite din cariera și viața fiecăruia care mă inspiră profund. 

Care a fost cel mai greu moment pe care l-ați trecut împreună?

Cred că cel mai greu moment pe care l-am traversat a fost acela foarte recent în care am pierdut doi oameni minunați din familia noastră și mă refer aici la bunicile mele care s-au stins din viață în aceeași săptămână. 

Citește și: Mihaela Geoană: În România, 40% din femeile depistate cu cancer de sân sunt părăsite de bărbații lor

„Am înțeles cât de puternic este tatăl meu”

Cum ai simțit momentul pierderii alegerilor prezidențiale din 2009? 

Eram un copil atunci și am decodat această întâmplare mai ales prin prisma reacțiilor părinților mei. Cred că am învățat o lecție foarte importantă, noi ca familie și eu ca adolescentă. Am înțeles foarte brusc că viața e plină de neprevăzut și am înțeles cât de puternic este tatăl meu. 

Sunt mândră că oamenii încă își amintesc cât de frumos a reprezentat tatăl meu România ca ambasador, Ministru de Externe sau politician. Astăzi, mă uit cu admirație la el pentru cum participă la gestionarea unei probleme mondiale atât de importante și, cu capacitatea mea de înțelegere de acum, mă uit în urmă și mă gândesc cum ar fi arătat țara mea cu un președinte ca el. Tata este un om foarte echilibrat, concentrat către construcție și consens, deschis către dialog, foarte uman și empatic, foarte educat. Mă bucur imens că aceste calități ale lui au fost recunoscute și sunt importante astăzi într-un moment crucial pentru umanitate.

Cum îl vezi acel moment acum, peste ani? Cât de mult a contact în familia voastră și cum ați reușit să treceți peste aceea dezamăgire?

Acum, peste mulți ani, îl văd ca pe un eveniment din care am învățat cu toții. Chiar și atunci, după doar câteva zile de supărare, am reușit să trecem împreună peste dezamăgire și ne-am decis că unul dintre cele mai importante lucruri în viață este să avem abilitatea să acceptam ce nu putem schimba. Să avem curajul să schimbam ce putem schimba și să avem înțelepciunea de a înțelege diferența dintre cele două. 

Citește și: De vorbă cu Mihaela Geoană despre 18 ani de Fundația Renașterea, suferință, dragoste, eșec, visul american și despre „Mihaela, Dragostea mea!”

Ana Geoană: „Garett este deja parte din familie. Vorbește pe Whatsapp în fiecare zi cu mama și cu tata, poate câteodată mai mult decât vorbesc eu cu ei”

Povestește-mi despre viața ta în Los Angeles…

Duc o viață foarte împlinită în Los Angeles – în fiecare zi mă trezesc recunoscătoare. Locuiesc cu iubitul și cățelul meu, am o rutină sănătoasă de viață, am prietene de încredere și sunt înconjurată de oameni de calitate, și bineînțeles… vremea este de nota 10 – petrec mult timp afară și vremea bună îmi ridică mereu moralul.

Spuneai că acasă pentru tine este acolo unde sunt iubitul tău și câinele vostru. Am văzut pe contul tău de Instagram că ești foarte îndrăgostită 😃

Într-adevăr, sunt foarte îndrăgostită! Garrett este un om incredibil și amândoi suntem norocoși că ne avem unul pe celălalt. 

Cum a început relația voastră? Cum v-ați cunoscut?

Ne-am cunoscut în primul an de facultate – eram în același grup extins de prieteni și am fost amici pentru primii trei ani de facultate. Apoi, în vara dintre anul trei și patru când eu făceam un stagiu în Los Angeles și el în New York, a venit pentru câteva zile în LA ca să își viziteze familia și în acele zile am petrecut mai mult timp împreună și ne-am apropiat mai mult ca prieteni. În ultima seară în LA ne-am dus la un spectacol de magie. Când s-a terminat spectacolul, m-a invitat pe scenă și a făcut un truc de magie pentru mine. În momentul acela eu m-am îndrăgostit de el, iar când am ajuns înapoi la facultate i-am propus să ieșim la masă într-o seară, doar noi doi. Am petrecut toată seara împreună și de atunci am fost nedespărțiți. Asta a fost acum peste patru ani.

Cum se înțelege Garrett cu ai tăi? 

Garrett se înțelege incredibil de bine cu ai mei. Este deja parte din familie. Vorbește pe Whatsapp în fiecare zi cu mama și cu tata, poate câteodată mai mult decât vorbesc eu cu ei (râde). Iar ei îl adoră!

A venit vreodată în România? Cum i s-a părut?

Garrett a venit în Romania în vara anului 2021. I s-a părut superb și își dorește să se întoarcă în fiecare vară. L-am dus în București, la mare și prin Transilvania. Cel mai mult i-a plăcut săptămâna în care am făcut drumeții la munte – este una dintre activitățile noastre preferate de cuplu, iar munții din Romania sunt absolut fantastici.

Ana Geoană și viața sa în Los Angeles | Foto: Edward Aninaru

Îmi spuneai, când am vorbit prima dată, că urmează multe călătorii pentru tine. Ce planuri ai pentru următoarea perioadă?

Într-adevăr, urmează ceva călătorii pentru mine în următoarea perioadă. La începutul lunii martie Garrett a plănuit o călătorie surpriză, așa că o să vă spun pe Instagram unde merg pentru că acum nu am nicio idee. Apoi spre sfârșitul lunii martie sau în aprilie mă voi duce în Belgia să îmi vizitez părinții, în Paris, și apoi voi veni în Romania! Abia aștept. 

Care este cel mai mare vis al tău?

Cel mai mare vis al meu este de a avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor. Dacă pot să ajut măcar un om să ducă o viață mai sănătoasă și mai fericită, pentru mine asta înseamnă un vis împlinit. 

Și pentru ultima întrebare aș vrea să revenim la proiectul Linea. Românii pot să aibă acces la această platformă? Și ce le-ai recomanda celor care vor să încerce acest stil de viață?

Bineînțeles că românii pot avea acces la această platformă! Chiar îmi doresc din suflet ca românii să participe în conversațiile de pe platforma Linea, să urmeze sfaturile și cei care își doresc să se înscrie pentru programul de health coaching. 

Ce le recomand celor care își doresc să încerce acest stil de viață este să facă schimbări mici, pe rând, schimbări pe care le pot susține pe termen lung și să aibă răbdare cu mintea și corpul lor, deoarece rezultatele de durată nu se văd peste noapte. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora