4 femei ne trimit în călătorii pentru familii
Mergi la conținut

Patru femei faine atât separat, cât și împreună împart aceeași pasiune. S-au găsit în mediul online, dar fizic s-au întâlnit în călătorii. După ce au gustat din experiențe, s-au gândit să dea și altora din tips-urile lor și astfel Ana de la Creștem și Călătorim, Dana de la Travelista.ro, Alina de la The Happy Kid și Ramona de la Părinți Călători au înființat o agenție de turism autorizată ce activează în călătorii pentru familii. De la idee până la concret nu a fost nevoie decât de zvâc și dorință.

Relația de prietenie care s-a transformat și într-una de business se petrece la distanță, dar fiecare în parte știe ce are de făcut având în vedere că aparțin unor domenii diferite în câmpul muncii. Au înțeles că plăcerea pentru locuri de vizitat, comunicarea și scopul de a face și alte familii fericite reprezintă liantul dintre ele. Să le cunoaștem pe îndelete povestea!

Alina de la The Happy Kid (4 femei ne trimit în călătorii pentru familii): „Întotdeauna mi-a plăcut să organizez și să planific vacanțe”

Sunt în fața a patru femei care au un numitor comun: călătoriile. Doar cu asta mă pot mândri că cunosc. Haideți să o luăm cu începutul și mai întâi să aflu cum mă pot adresa! Deal?

FTB: Bună! Așa e, suntem patru colege și prietene, dar în același timp reprezentăm o singură entitate:  Family Travel Bubble. Așa că ne poți numi așa în continuare, dar în același timp dă-ne voie să ne prezentăm și individual: în spatele agenției noastre sunt Ana de la Creștem și Călătorim, Dana de la Travelista.ro, Alina de la The Happy Kid și Ramona de la Părinți Călători.

Mai exact patru bloggerițe ce activează de ani buni pe nișa de călătorii în familie, a căror pasiune comună le-a adus împreună în online, iar această legătură a devenit atât de strânsă încât ne-a apropiat și offline, iar de aici la înființarea și dezvoltarea asociației Family Travel Bubble nu a mai fost decât un pas.

Nu suntem în online de mult timp, ne urmăream reciproc, ne inspiram una pe alta. Ușor-ușor am ajuns să interacționăm, să discutăm și am pus împreună bazele unui grup de Facebook dedicat familiilor ce își doresc să călătorească, au nevoie de informații și de un loc unde să pună întrebări și să afle răspunsuri. „Grupul Familiilor Călătoare” a fost primul nostru proiect comun care a crescut atât de frumos încât acum adună aproape 45 de mii de membri.

Următorul pas a fost să „oficializăm” relația noastră profesională și atunci, în anul 2020, în plină pandemie, am făcut toate formalitățile necesare pentru deschiderea unei firme împreună; am numit-o Family Travel Bubble.

Iar de curând, după patru ani de când Family Travel Bubble a luat naștere, după multe proiecte frumoase pe subiectul călătoriilor cu copii, am trecut la nivelul următor: Family Travel Bubble a devenit agenție de turism autorizată, activând în domeniul călătoriilor pentru familii.

Citește și: „Creștem și călătorim”: Cum trecem peste frica de a pleca în vacanță cu cel mic? Care sunt secretele unei aventuri liniștite? Și de ce ar trebui să vizităm toată lumea alături de copiii noștri

Pe lângă călătorii, ce v-a mai legat?

FTB: Sunt multe lucruri pe care le avem în comun, sunt și aspecte care ne diferențiază și aduc varietate în proiectele noastre. Suntem toate mame, avem copii apropiați ca vârstă, călătorim alături de ei de când sunt mici și majoritatea plecărilor noastre sunt împreună cu ei, iar acesta a fost primul trigger ce ne-a impulsionat să povestim și să ajutăm și alți părinți să călătorească alături de cei mici, fiecare în comunitatea ei, comunități ce s-au adunat în jurul blogurilor proprii. 

călătorii pentru familii
4 femei, o afacere și călătorii pentru familii

Pe de altă parte, suntem patru femei ambițioase, cu spirit întreprinzător și cu chef de aventură, lucruri care ne-au adus probabil împreună și ne-au impulsionat să concretizăm ceea ce inițial a fost doar un vis, să înființăm Family Travel Bubble și să construim acest drum comun.

Cum să categorizez relația voastră: de business sau prietenie?

FTB: Înainte de a construi un business, am ajuns să fim prietene. Am descoperit toate lucrurile care ne leagă, am schimbat opinii, ne-am ajutat și susținut una pe alta, iar pe acest fundament am construit mai apoi ideea de business.

Acum suntem și colege de business și prietene. Și asta ne face să colaborăm foarte bine, să construim și să îmbunătățim proiecte actuale și viitoare.

Ramona de la Părinți Călători (4 femei ne trimit în călătorii pentru familii): „Îmi place să îmi provoc limitele”

Stau de vorbă cu patru femei faine. Sigur am multe de aflat de la voi, mai ales ce înseamnă sprijinul și cum reușește fiecare în parte să negocieze cu timpul, drept urmare care este secretul fiecăreia?

Ramona: Îmi place să am mereu ceva de făcut, îmi place și să duc un lucru la bun sfârșit, așa că de multe ori lucrez în paralel pe diverse topicuri – când nu mai am inspirație sau energie pentru unul, schimb cu un altul și asta mă încarcă sau îmi aduce inspirația necesară. Nu neg că uneori mi-aș dori ca ziua să aibă mai multe ore, ca să pot face tot ce mi-am propus, dar sunt și zile când organismul îmi cere doar odihnă și atunci pun totul pe pauză și îmi acord timpul de care am nevoie. Ca regulă generală, însă, îmi place să îmi provoc limitele, să mi le depășesc și să îmi îmbunătățesc constant capacitatea de reacție, viteza de lucru și adaptarea la situații noi.

Dana: Multi-tasking este cuvântul cheie. Și liste zilnice, pe care trec toate lucrurile pe care trebuie să le rezolv până la finalul zilei.

Ana: Cred că atunci când faci ceva cu pasiune, îți găsești timpul necesar și aceasta este cheia pentru mine. Dacă am un job full time și doi copii, îmi place să îmi fac timp pentru lucrurile care contează pentru mine. E ca cei care iubesc să facă sport – găsesc un mod să îl integreze în viața de zi cu zi. Similar, eu iubesc să planific vacanțe – așa că reușesc cumva să îmi fac timp pentru asta. Bineînțeles, necesită multă planificare, dar, cred, și o capacitate foarte interesantă de a nu sta locului deloc – cred că și asta ajută. 🙂

Alina: Întotdeauna mi-a plăcut să organizez și să planific vacanțe, deci indiferent cât de ocupată aș fi cu job, afaceri de familie și copil, îmi dă energie dacă am o activitate legată de călătorii. Plus că îmi place să fiu mereu ocupată și nu am stare dacă nu lucrez la un proiect care să mă pasioneze.

călătorii pentru familii
4 femei, o afacere și călătorii pentru familii

Dana de la Travelista.ro (4 femei ne trimit în călătorii pentru familii): „Am trecut prin etapa clasică a magneților”

Ce vă luați frumos pentru suflet din călătorii?

Ramona: Nu mă concentrez foarte mult pe lucruri în călătoriile noastre, dar obișnuiesc să iau uneori articole vestimentare mai specifice uneori, mici gustărele, dulciuri sau băuturi locale alteori. Ceea ce nu ratăm niciodată sunt însă magneții de frigider, iar mai nou am inclus în colecția noastră și tablouri din locurile pe unde ajungem. La noi acasă avem doi pereți unde adunăm aceste amintiri și ne place să ne oprim, să le admirăm și să rememorăm amintiri din acele locuri.

Dana: Am trecut prin etapa clasică a magneților, dar acum mai cumpărăm doar în anumite culori și stil, spațiul pe frigider este totuși limitat. Eu și Ema însă cumpărăm de multe ori rochii tradiționale sau create de designeri locali, iar Lucas, fiul meu, își cumpără șepci din tot felul de locuri în care ajungem.

călătorii pentru familii
4 femei, o afacere și călătorii pentru familii

Family Travel Bubble (4 femei ne trimit în călătorii pentru familii): „Am lansat deja primele excursii de grup dedicate familiilor cu copii”

Ce se întâmplă sub egida acesteia?

FTB: Am avut multe proiecte frumoase, toate dezvoltate în jurul călătoriilor în familie – crearea unui ebook cu detalii utile părinților ce pleacă prima oară la drum cu cei mici, promovarea de produse testate de noi, potrivite în călătorii cu copii, organizarea și coordonarea de excursii de grup cu program special pentru părinți și copii, dar și pentru doamne ce au nevoie de o pauză doar pentru ele.

Iar de curând toate acestea au dus la concretizarea următorului pas și cel mai important pentru noi: deschiderea agenției de turism acredită Family Travel Bubble. În această formă am lansat deja primele excursii de grup dedicate familiilor cu copii, dar și un city break „ladies only”, iar programele speciale și surprizele vor continua să apară.

Agenția de turism Family Travel Bubble își propune să ajute și alte familii să învete cât de plăcut poate fi să călătorești împreună cu cei mici, un proiect ambițios de altfel, având în vedere că în România există o oarecare reticență în a lua copiii în vacanțe, alfel decât clasicele All Inclusive.

Agenția noastră este dedicată exclusiv programelor de grup, în care familiile pot socializa, iar în acest mod copiii se cunosc și se joacă împreună, iar adulții pot să ia o pauză, să se relaxeze și să povestească alături de alți părinți. Vacanțele noastre se concentrează pe city breaks în orașe cu parcuri de distracție, dar și pe destinații exotice cu program atent gândit pentru părinți și copii. Spre deosebire de alte proiecte, aici călătoriile sunt exact precum vacanțele pe care le-am organiza pentru noi înșine și mult diferite de tipul excursiilor de grup scorțoase, în care fugi de la un obiectiv la altul fără să simți cu adevărat acea destinație.

A luat viață în pandemie. Are 4 ani. Cum a fost începutul?

FTB: În mod ciudat, foarte natural. O bună perioadă de vreme noi ne-am cunoscut doar online – nu cred că ne văzuserăm niciodată, și cu siguranță nu cu toate, atunci când am decis să deschidem firma. Ca niște mileniale ce suntem, ne-am bucurat mult de comunicarea pe Facebook sau WhatsApp sau, uneori, printr-un call, ceea ce a cimentat începuturile relației noastre. Am comunicat zilnic, ne-am făcut mereu planuri – deci pandemia nu ne-a pus deloc frâne, ci a funcționat foarte bine pentru niște persoane care deja erau foarte obișnuite cu comunicarea online. Astfel, începuturile noastre au fost efervescente, pline de pasiune și de multe, multe discuții. Obiceiuri pe care le continuăm și astăzi și care ne țin în priză și legate unele de altele, așa cum probabil vom fi mult timp de acum încolo.

Îți recomandăm și: Cum este să ai șapte vacanțe pe an? Jurnal de călătorie cu doi părinți, o adolescentă și un labrador

Family Travel Bubble: „Noi am investit în cursuri de formare profesională pentru a avea toate atestatele necesare, conform legii”

Ați deschis o agenție de turism, dar mă întreb, oare, care dintre voi apela la una în călătoriile pe care le planificați?

FTB: Alegerea planificării unei vacanțe pe cont propriu sau prin agenție este de multe ori o decizie ce ține cont și de destinație sau de conjunctura călătoriei în sine. Dacă aleg, de exemplu, un zbor charter, voi apela la o agenție. De asemenea, în destinații îndepărtate precum Africa, de multe ori e mai convenabil și mai sigur să faci rezervări folosind o agenție locală.

Mai trebuie să luăm în considerare un aspect important. Majoritatea agențiilor nu oferă nimic special pentru familii. Totul este foarte generic și neutru. Singurele lucruri pentru cei care au copii sunt clasicele vacanțe All Inclusive în care, de altfel, mulți români se refugiază, din lipsa înțelegerii faptului că lucrurile pot fi și altfel. Acesta este un motiv important pentru care, de multe ori, nu am apelat la agenții de turism și motivul principal pentru care am deschis și agenția – pentru a oferi alternative viabile familiilor, pentru a crea programe potrivite pentru părinții cu copii și a contribui la aceste minunate oportunități de conectare și învățare.

De câți bani are cineva nevoie să deschidă o agenție?

FTB: Noi am investit în cursuri de formare profesională pentru a avea toate atestatele necesare, conform legii, dar și pentru a avea cunoștințele necesare practicării acestui tip de business. Investitiția inițială a fost în jur de 30000 euro.

Prima vacanță vândută care a fost?

FTB: Sub brandul Family Travel Bubble ne implicăm în organizarea de vacanțe pentru familii cu copii de mai bine de 2 ani, iar de un an și jumătate am început și minivacanțele ladies-only. Prima vacanță a fost un city break la Madrid, cu program anume pentru familii cu copii, de 1 Mai 2022, iar primul weekend ladies-only a fost la Colmar, de Ziua Femeii în 2023. Până acum am avut agenții de turism partenere, și ne bucurăm că în continuare avem experiența și acreditările necesare pentru a organiza pe cont propriu.

 Prima excursie organizată de agenția Family Travel Bubble, destinată familiilor cu copii, este o vacanță de grup, în perioada Paștelui 2025, în Thailanda. Am lansat imediat după și o excursie Ladies Only, în Bruges, iar ambele au captat mult interes în timp foarte scurt. 

Să înțeleg că fiecare deținea un blog și împărtășea propriile impresii din călătorii pe blog, apoi ați început să faceți recomandări sub egida agenției tot familiilor cu copii. V-ați gândit că ar fi oportun să și monetizați?

FTB: Cred că orice blogger se gândește să monetizeze mai devreme sau mai târziu, dar nu acesta a fost motivul pentru care ne-am deschis blogurile. Cu toate am vrut să împărtășim din experiența noastră și să îi ajutăm pe alții să ajungă în locuri în care nu aveau curaj să se gândească că pot ajunge. Nici acum nu putem spune că monetizăm. Organizăm foarte puține excursii pe an, doar de grup, mergem împreună cu familiile care doresc să ne însoțească, îi călăuzim în găsirea experiențelor autentice și care îi pot schimba și aduce împreună și ne bucurăm împreună de tot ceea ce trăim. Nu avem adaosuri din care să trăim, avem și alte joburi, și facem asta cu adevărat din pasiune.

Care erau primele opțiuni și îndrumări? Grecia și Turcia?

FTB: Mulți oameni vor să știe încă de Grecia și Turcia, dar, ca să fim sincere, de multe ori noi mergem off the beaten track și avem recomandări despre alte zone decât clasicele Antalya sau Thassos. Dacă vreți să aflați despre Şanlıurfa sau despre golful Ambracian, puteți oricând să veniți la noi, însă. Am remarcat cu bucurie, de când suntem parte din Grupul Familiilor Călătoare pe Facebook, că oamenii sunt pasionați de o varietate din ce în ce mai mare de destinații și că ajung acolo unde nu ne imaginam. Vedem, astfel, că românii devin din ce în ce mai experimentați în ceea ce privește călătoriile, și ne bucurăm să jucăm și noi o mică parte din această transformare.

Ana de la Creștem și Călătorim (4 femei ne trimit în călătorii pentru familii): „Îmi place să fac lucrurile să funcționeze”

Blog de travel. Mai citesc oamenii?

FTB: Deși în ultima perioadă conținutul video a prins un avânt extraordinar, consider că dacă vrei să te informezi, mai ales în domeniul nostru – despre călătorii, un text bine scris și bine documentat, de către cineva care deja a fost în locul despre care cauți detalii, este extrem de util.

 Fiecare are atribuții, îndeletniciri independente de agenție. Ce rol ocupați fiecare în parte în societate?

FTB: Fiecare am venit cu un background de studii diferite și experiență în business-uri diverse – IT, financiar, management, marketing etc. – așa că ne-am împărțit atribuțiile între noi în conformitate.

Dana: Grație studiilor în domeniul IT, am preluat toată partea de dezvoltare web și email a firmei, având grijă de site-ul ftb.ro și de lista de newsletter.

Ana : De când mă știu lucrez în medii de outsourcing si shared service centres. Îmi place să fac lucrurile să funcționeze și să standardizez și aliniez procese, așa că zona aceasta mi se potrivește cel mai bine în viața de zi cu zi.

Ramona: Eu am în vedere campaniile de promovare și de marketing, relațiile cu publicațiile externe și administrez conturile noastre de social media, pentru că orice mică afacere are nevoie de promovare și vizibilitate pe piață. 

Alina: Eu activez în domeniul financiar, deci la mine e orice ține de planificare și bugetare, urmărirea costurilor, modele de calcul pentru prețuri sau interacțiunea cu contabilitatea.

Sunteți prietene și ați dat viață unui concept. Când și cum s-a născut prima dată această prietenie? Cine este omul de legătură?

FTB: În urma discuțiilor într-un grup mic pe facebook, am organizat o ieșire “față în față”, în mod ironic în anul 2020, chiar cu o zi înainte de intrarea în lockdown.

Cât despre omul de legătură, cred că toate susținem grupul în forma actuală, suntem egal implicate atât cu sufletul cât și cu activitatea, dar cea care a „pus bazele” acestei inițiative, în forma sa incipientă, a fost Ana, atunci când a venit cu ideea creării unui grup de Facebook pentru familii cu copii, pe care să îl administrăm împreună. De acolo a crescut totul și am ajuns la ceea ce suntem astăzi.

Family Travel Bubble (4 femei ne trimit în călătorii pentru familii): „Nișa în care ne avem blogurile – călătoriile cu copiii – e suficient de mică încât e imposibil să nu auzi de toate celelalte bloguri similare”

Nu v-ați cunoscut toate în același timp, deși împărțiți aceleași pasiuni. V-a ajutat mediul online să vă cunoașteți, nu, să înțeleg?

FTB: Ne știam din online, ne urmăream reciproc. Nișa în care ne avem blogurile – călătoriile cu copiii – e suficient de mică încât e imposibil să nu auzi de toate celelalte bloguri similare.

Pe ce principii se bazează relația voastră?

FTB: Onestitate, transparență, energie și colaborare.

De curiozitate, la cât timp reușiți să vă intersectați și fizic? Fiecare e cu familia, cu situațiile cotidiene…nu știu dacă vă ajută și distanța 😊

FTB: Trei suntem din București (Ramona, Dana și Ana), iar Alina din Cluj, deci să ne vedem cu toate este dificil spre imposibil. În București ne întâlnim cam o dată la două luni, iar cu toate patru cam o dată pe an. Ca să fim oneste însă, relația noastră funcționează foarte bine online – ne răspundem rapid, ne ajutăm, râdem împreună – întâlnirile fizice sunt doar un bonus 🙂.

Alina: Locuind în Cluj, ironia e că eu m-am întâlnit cu restul grupului mai mult prin călătorii în afara țării, decât în România 😀.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora