Oscar 2021: Nomadland marele câștigător. Colectiv, primul film românesc ajuns la Oscar nu a câștigat niciuna dintre cele două categorii
Mai mult ca niciodată cu toții am stat cu sufletele la gură să aflăm care sunt câștigătorii premiilor Oscar 2021, în mare parte datorită celor două nominalizări pe care Colectiv le avea, una la cel mai bun film străin și a doua la cel mai bun film documentar.
A fost pentru prima dată în istoria cinematografiei când un film românesc a ajuns atât de departe în competiție.
Din păcate, Colectiv nu a primit nici unul dintre marile premii, însă Nomadland a arătat încă o dată că este cel mai puternic film al anului trecut.
Citește și: Filmul Nomadland, marele câștigător la Globurile de aur 2021. 17 lucruri interesante despre cel mai bun film al anului
Oscar 2021, o ceremonie în condiții de pandemie
Cea de-a 93 ediție a galei Premiilor Oscar s-a desfășurat anul acesta într-un format atipic. Amânate cu două luni din cauza pandemiei de coronavirus, premiile Oscar 2021 au fost organizate în condiții de maximă siguranță. Pentru al treilea an la rând, când nu a avut un prezentator, Gala a fost transmisă live, din două puncte, Dolby Theatre și gara Union Station din Los Angeles. De asemenea, au mai fost două centre importante, unul la Londra, pentru nominalizații din Marea Britanie și unul la Paris.
Covorul roșu a fost mult restrâns la Oscar 2021, fiind permis un număr de maxim 170 de participanți, toți testați de mai multe ori înainte. Poate acesta a fost și motivul pentru care nu au purtat mască, dar, mai mult decât atât, transmisiunea live a fost regizată asemenea unui film. Înaintea începerii galei de premiere, au fost interpretate toate piesele nominalizate pentru cea mai bună coloană sonoră.
Oscar 2021, marii câștigători
Pentru prima dată în istoria Academiei Americane de Film, ceremonia Oscar 2021 a debutat cu anunțul câștigătorilor la categoriile cel mai bun film, cel mai bun regizor și cei mai buni actori în rol principal, premii care se acordau în mare tensiune și emoție la finalul galei.
Astfel, Nomadland este marele câștigător, iar chinezoaica, Chloe Zhao, este cel mai bun regizor al momentului. Francess McDormand, cea mai bună actriță în rol principal este de asemenea cea mai inspirațională figură la acest moment, iar sir Anthony Hopkins, a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal.
Deși filmul „Mank” al lui David Fincher, cu Gary Oldman în rol principal, a primit cele mai multe nominalizări la Oscar 2021 (zece nominalizări), a fost surclasat de Nomadland care a rămas favorit, cu doar opt selecții.
Chadwick Boseman, nominalizat postul pentru rolul din „Ma Rainey’s Black Bottom”, nu a s-a numărat printre câștigători.
Citește și: Viața lui Chadwick Boseman, un adevărat erou de film, răpus de cancer. Cum a devenit vocea comunității de culoare din America, primul „black superhero” din filmele Marvel și câte povești mai avea de spus
Nici Glenn Close, de opt ori nominalizată până în prezent la Oscar, nu a reușit să obțină nici un trofeu.
O altă premieră a fost la acordarea trofeelor speciale, „Jean Hershlot”. Acestea au fost acordate cineastului şi antreprenorului Tyler Perry şi Motion Picture & Television Fund (MPTF). Este prima dată când o organizaţie primeşte această distincţie. Hersholt a fost 18 ani preşedintele ei, din 1938 până la moartea sa, în 1956.
Netflix a obţinut 35 de nominalizări, între care pentru “Pieces of a Woman”, “Ma Rainey’s Black Bottom”, “The Trial of the Chicago 7” şi “Crip Camp”, documentar despre drepturile persoanelor cu dizabilităţi, realizat cu sprijinul Higher Ground, companie fondată de fostul preşedinte Barack Obama şi soţia lui.
Colectiv, filmul documentar regizat de Alexander Nanau nu a obținut nici un premiu Oscar, însă rămâne în continuare primul film românesc care ajunge atât de departe în competiția Oscarurilor.
Citește și: Povestea lui Alexander Nanau, regizorul „Colectiv”, de la căutările unui adolescent emigrant în Germania, la recuperarea poveștilor din România
Iată lista completă a câștigătorilor la Oscar 2021:
Cel mai bun regizor: Chloe Zhao („Nomadland”)
Cel mai bun actor în rol principal: Anthony Hopkins („The Father”)
Cea mai bună actriţă în rol principal: Frances McDormand („Nomadland”)
Cel mai bun actor în rol secundar: Daniel Kaluuya („Judas and the Black Messiah”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Yuh-Jung Youn („Minari”)
Cel mai bun lungmetraj internaţional: „Another Round” (Danemarca)
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Soul
Cea mai bună scenografie: „Mank”
Cel mai bun scenariu adaptat: „The Father”
Cel mai bun scenariu original: „Promising Young Woman”
Cea mai bună imagine: „Mank”
Cel mai bun montaj: „Sound of Metal”
Cea mai bună coloană sonoră: „Soul”
Cel mai bun cântec original: „Fight For You” (interpretat de H.E.R. pentru filmul „Judas and the Black Messiah”)
Cel mai bun sunet: „Sound of Metal
Cele mai bune efecte vizuale: „Tenet”
Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „Ma Rainey’s Black Bottom”
Cele mai bune costume: „Ma Rainey’s Black Bottom”
Cel mai bun scurtmetraj animat: „If Anything Happens I Love You”
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Two Distant Strangers”
Cel mai bun lungmetraj documentar: „My Octopus Teacher”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Colette”
Premiul umanitar Jean Hersholt: Tyler Perry şi Motion Picture & Television Fund (MPTF)