Filmul Nomadland, marele câștigător la Globurile de aur 2021. 17 lucruri interesante despre cel mai bun film al anului - LIFE.ro
Mergi la conținut
Articol susținut de

Probabil nu ar fi fost nicicând un moment mai bun pentru filmul Nomadland, decât acum, în plină criză pandemică. Și iată că în plină criză de pandemie este marele câștigător al Globurilor de aur la patru dintre cele mai importante categorii: cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cea mai bună actriță în rol principal. Când vezi atâtea onoruri și mai afli că e un film al cărui subiect se concentrează pe criza economică din 2008, nu ai cum să nu-ți dorești să afli mai multe despre el și să te grăbești să vezi Nomadland în cinema.

Printr-o distribuție atipică și un joc actoricesc deosebit, „Nomadland” împărtășește o poveste de viață a unei femei care preia controlul asupra vieții sale și care decide să ducă un stil de viață nomad, în duba ei.

„Nomadland” începe cu un text obsedant care descrie închiderea companiei de gips-carton US Gypsum din Empire, Nevada și eliminarea ulterioară a întregului cod poștal al Empire în 2011, după recesiunea din 2008. Fern (Frances McDormand) a lucrat odată acolo împreună cu soțul ei Bob, acum decedat. După ce l-a pierdut și pe Bob și slujba ei, ea cumpără o dubă și își pune în ea toate bunurile de valoare, în încercarea de a deveni nomadă. În timp ce rătăcește prin vastul vest american, Fern se întâlnește cu alții ca ea, care s-au confruntat cu tot felul de pierderi în viața lor, dar care nu s-au oprit nici o clipă din drum.

Frances McDormand și David Strathairn, scenă din filmul Nomadland

Filmul are la bază cartea cu același nume și este al treilea lung metraj al regizoarei Chloe Zhao, ce a devenit extrem de populară după marele succes „The Rider”. La fel ca celelalte proiecte ale sale, „Nomadland” are o distribuție care constă în cea mai mare parte din non-actori și este centrată în căutarea sensului vieții.

Performanța actriței de două ori câștigătoare a premiului Oscar, McDormand, este plină de subtilitate și emoție. Fern însăși este puternică și grijulie, dar profund profund îndurerată în interior. Din cauza acestei dureri surde, ea și-a ridicat ziduri în jurul inimii după moartea soțului ei, pentru a evita să fie din nou rănită. Într-un fel, aceste ziduri îi conferă lui Fern o adevărată independență, deoarece nu trebuie să se bazeze niciodată pe altcineva și nu are nimic care să o ancoreze într-o singură locație.

Rolul principal masculin, David, este interpretat de unul dintre singurii actori din film, David Strathairn. Este un om fermecător, dar ușor incomod, care încearcă să distrugă barierele emoționale ale lui Fern. Strathairn și McDormand au o chimie excelentă pe ecran, transmisă mai degrabă prin acțiunile și emoțiile lor decât prin cuvintele lor. Este frumos să vezi că doi oameni răniți încearcă să-și împace durerea în timp ce formează o legătură.

În centrul său, „Nomadland” este un film umanist preocupat de oameni și de poveștile lor. Fiecare personaj se simte real pentru că, ei bine, este real. Nu sunt actori frumoși, lustruiți de la Hollywood, ci mai degrabă oameni obișnuiți. Fern acționează ca o conductă care călătorește prin țară, absorbind poveștile adesea sfâșietoare ale celor afectați de recesiune. Sensul conflictului și al luptei comune leagă toți oamenii care au ales acest stil de viață.

„Nomadland” este singular prin stil și poveste, aruncând lumină asupra unui mod de viață despre care nu știu mulți. Combină frumos cinematografia în stil documentar cu spectacole autentice de la actori și non-actori deopotrivă. „Nomadland” este filmul care îți rămâne în minte și în suflet mult timp după final. Deși este potrivit pentru vremurile de azi, conflictele sale sunt atemporale; pe măsură ce timpul trece, puterea mesajului său va crește.

Pe platorurile de filmare la filmul Nomadland

17 lucruri interesante despre filmul Nomadland

  • Aproape întreaga distribuție a fost compusă din oameni „reali”, adică nu actori profesioniști.
  • De fapt, toate personajele din film poartă numele oamenilor care „au jucat” aceste roluri în viața reală – cu excepția lui Frances McDormand și a femeii care o interpretează pe sora lui Fern, Dolly.
Melissa Smith, prietena bună a lui Frances McDormand
  • Femeia care o interpretează pe sora lui Fern, Dolly, este de fapt una dintre cele mai vechi prietene ale McDormand din viața reală, Melissa Smith.
  • Când era mai tânără, McDormand a spus că visul ei era să-și schimbe numele în Fern și să-și „dea drumul” într-o autorulotă, când va fi împlinit 65 de ani.
  • Producția a fost filmată cu o echipă foarte restrânsă … doar 25 de persoane.
  • Și toată echipa de filmare și producție a trăit în autorulote, inclusiv în cea din film, „Vanguard” (duba lui Fern), în timpul filmărilor. Au călătorit timp de cinci luni, prin șapte state americane până ce filmările au fost gata.
  • Au reușit să filmeze într-o unitate de ambalare Amazon pur și simplu „cerând voie”. Fran a scris o scrisoare de intenție și imediat a primit răspunsul pozitiv.
  • Soțul lui McDormand, scriitorul și regizorul Joel Coen, a făcut o vizită surpriză pe platourile de filmare.
Frances McDormand alături de soțul ei, regizorul și scriitorul Joe Coen
  • McDormand – care este și producătorul filmului – a întâlnit-o pe regizoarea Chloé Zhao la Festivalul de Film de la Toronto. Ea a știut că își dorește ca Zhao să regizeze Nomadland după ce a văzut la TIFF The Rider.
  • Deoarece producția era solicitantă din punct de vedere fizic, McDormand a spus că i s-a atribuit un „baby-sitter” care se asigura că ajunge la culcare și se trezește la timp, pentru a nu se epuiza.
  • Filmul se bazează pe cartea de non-ficțiune Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century, iar realizatorii îl consideră într-adevăr ca fiind o „piesă ce-ți ține companie”.
Frances McDormand și Chloe Zhao
  • De fapt, mulți dintre oamenii adevărați din film se aflau și în carte, cum ar fi Bob Wells, de exemplu.
  • Zhao și McDormand au început să filmeze pentru Nomadland la doar trei luni după cea de-a doua victorie a actriței la Oscar.
  • Și în seara aceea, în timp ce se aflau în duba, McDormand a avut mari probleme cu stomacul, după cină.
  • Wall Drug este un loc foarte real. De fapt, este una dintre cele mai populare atracții turistice din Dakota de Sud.
Bob Wells, nomad în viața reală
  • Unul dintre producătorii filmului, Peter Spears, are un rol mic în film. Este unul dintre ceilalți oameni de acasă, fiul lui David.
  • Și, în cele din urmă, plăcile de frunze de toamnă despre care Fern a spus că i le-a dat tatăl ei în film, au fost într-adevăr dăruite lui McDormand de propriul tată când a absolvit facultatea.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora